Linkuri accesibilitate

Alex Florența, Procuror General, la Digi24: Traficul de droguri crește exponențial în România


Alex Florența, procurorul general al României.
Alex Florența, procurorul general al României.

Drogurile ieftine sunt tot mai accesibile copiilor și tinerilor, spune procurorul general Alex Florența, la Digi24. România se poate deveni un centru de distribuție a drogurilor, iar instituțiile penale nu au destule resurse pentru a combate mai eficient fenomenul.

Într-un interviu acordat Digi24, procurorul general Alex Florența spune că autoritățile se confruntă cu o creștere exponențială a traficului de droguri, nu doar în România, ci și în întreaga Europă de Vest.

Alex Florența mai afirmă că și traficul cu droguri ușoare, cum e canabisul, e în creștere semnificativă și, în plus, România nu mai e doar o țară de import și de tranzit, ci și o țară producătoare, prin culturi proprii.

O altă preocupare majoră o reprezintă proliferarea drogurilor sintetice, ieftine, și care sunt tot mai accesibile copiilor și tinerilor. Alex Florența spune că aceste substanțe, provenind din Asia și având formule chimice variate, sunt greu de incriminat. Drogurile sintetice își schimbă permanent formula chimică și legile nu pot fi modificate în același ritm.

„Toate statele europene au încercat să le incrimineze prin modalitate similară traficului de droguri, adică incriminezi și sancționezi formula chimică, care stă la baza drogului, dar incriminezi o listă de substanțe și apare alta”, explică Alex Florența.

Procurorul general spune că portul Constanța e vulnerabil la traficul de droguri și a spus că e nevoie de investiții mai mari în echipamente de scanare și o prezență sporită a forțelor de poliție în acest port strategic.

„Cred că trebuie în primul rând dezvoltat mult mai bine sistemul de scanere, e o problemă pe care România a avut-o o lungă perioadă.

Avem nevoie, ca țară, să ratificăm convenția de monitorizare a containerelor și trebuie o prezență mult mai bună a polițiștilor în Portul Constanța, prin acest birou de combatere a crimei organizate, care să fie dotat și tehnic și ca resursă umană, pentru a putea acoperi mai bine fenomenul”, a declarat Alex Florența.

Legat de capacitatea instituțiilor penale de a combate traficul de droguri, procurorul Alex Florența spune că parchetele și poliția nu au suficienți angajați pentru a fi mai eficiente. Mai mult, legile sunt prea blânde. Aceste elemente combinate, spune procurorul general, fac ca traficanții să acționeze cu încredere în România.

În acest context, procurorul Florența afirmă că problema consumului de droguri nu poate fi rezolvată doar de instituțiile penale, în condițiile în care la DIICOT sunt doar 200 de procurori care să ocupă de acest domeniu. În aceeași măsură, spune el, e nevoie de educație.

„Componenta educației este esențială și trebuie începută din primii ani de școală. Îngrijorările sunt legate de dificultățile pe care le au organele penale de a combate eficient acest fenomen, din cauza resurselor umane destul de reduse. Vă dau câteva cifre pentru a fi mai bine înțeles - în 2023 au fost de soluționat 26.000 de dosare de trafic de droguri, dintre care 15.000, înregistrate doar anul trecut.”


Rapoartele DIICOT din ultimii ani arată o creștere a consumului și capturilor de canabis, cel mai frecvent drog în România în 2022, potrivit informațiilor din rapoartele DIICOT.

Estimările procurorilor arată că drogurile traficate la nivelul UE au o valoare de 30 de miliarde de euro.

În privința vârstei consumatorilor, raportul DIICOT din 2022 arată că acestea sunt consumate droguri încă din gimnaziu.

În octombrie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a clasificat consumul de droguri în școli ca risc la adresa siguranţei naţionale. CSAT au decis constituirea unui grup de lucru interinstituțional care să elaboreze un plan comun de acțiune pentru a combate fenomenul drogurilor.

CSAT a cerut Guvernului să adopte măsuri concrete pentru consolidarea autorităților care sunt direct responsabile de combaterea traficului și consumul de droguri.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG