Linkuri accesibilitate

Taxa pe viitor | Modelul țării care investește în inovare. Ambasadorul Israelului: noi credem în știință


Ambasadorul David Saranga spune pentru Europa Liberă că potențialul României în domeniul inovării constă în capitalul uman. Însă, acesta și faptul că România are o conexiune rapidă la internet, nu sunt suficiente.
Ambasadorul David Saranga spune pentru Europa Liberă că potențialul României în domeniul inovării constă în capitalul uman. Însă, acesta și faptul că România are o conexiune rapidă la internet, nu sunt suficiente.

Israelul alocă 4,3% din produsul intern brut cercetării și dezvoltării, așa-numitul R&D (Research and Development), care însumează măsurile active de sprijinire a inovării. Sectorul științei și tehnologiei este unul dintre cele mai dezvoltate din lume, iar Tel Aviv are cel mai mare număr de startup-uri pe cap de locuitori după Sillicon Valley.

Ambasadorul Israelului, David Saranga, a explicat pentru Europa Liberă care sunt resorturile și beneficiile modelului urmat de Israel și a spus că țara sa este dispusă să își ofere experiența României.

În momentul în care economia se bazează pe inovație și tehnologie, spune ambasadorul David Saranga, crizele economice sunt depășite mai ușor iar apetența către inovare și cercetare a ajutat Israelul să înregistreze succese importante în situații de criză precum pandemia de Covid.

Antreprenorii români trebuie să riște și nu ar trebui să le fie frică de eșec, spune ambasadorul Israelului în interviul pentru Europa Liberă.

Israel investește 4,3% din PIB în cercetare și dezvoltare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

Europa Liberă: Israelul este cunoscut de zeci de ani ca un stat care susține activ antreprenoriatul, inovația, tehnologia. Care a fost viziunea din spatele acestei politici de stat?

Ambasadorul David Saranga: „Cred că viziunea, chestiunea principală, este că nu avem o problemă cu eșecul. Aceasta înseamnă că dacă încerci și nu reușești, este în regulă. Ai încercat. Dacă nu încerci, nu vei reuși. Ai nevoie de această rețetă care îți va permite să eșuezi, pentru a reuși. Acum, când vorbim despre mediul guvernamental, unul dintre lucrurile pentru care Israelul este cunoscut este investiția în cercetare și dezvoltare (R&D).

4,3% din PIB-ul nostru merge către cercetare și dezvoltare. Investim, guvernul israelian investește, 4,3% din PIB-ul nostru în cercetare și dezvoltare, ceea ce înseamnă că cercetarea și dezvoltarea fac parte din ADN-ul nostru și, prin urmare, multe companii internaționale vin în Israel.

Printr-un eșec, poți ajunge la succes.

Astăzi avem trei sute cincizeci de companii internaționale care sunt active în Israel, printre care cele mai mari companii din lume. Vorbim despre Facebook, vorbim despre Google. Vorbim despre Intel. Toate aceste mega companii înființează centre de cercetare și dezvoltare în Israel cunoscând calitatea oamenilor. Deci, cred că primul element este că guvernul investește în cercetare și dezvoltare, al doilea este că nu avem o problemă cu eșecurile. Este în regulă, pentru că printr-un eșec poți ajunge la succes. Iar al treilea element este capitalul uman din Israel".

Europa Liberă: Cercetare și dezvoltare (R&D), iar guvernul investește și ajută companiile private. Cum ajută aceasta economia Israelului și nu o companie privată?

Ambasadorul David Saranga: „Vă dau un exemplu. 50% din exporturile noastre provin din înaltă tehnologie. În Israel, avem aproximativ 10.000 de startup-uri. Toate aceste cifre contribuie, în final, la economie. Aceste companii plătesc taxe în Israel. Aceste companii angajează oameni în Israel. Le plătesc salarii foarte, foarte mari. Astăzi, dacă vorbim de un director în sectorul high-tech, poate ajunge la 20.000 de euro pe lună. Adică, toți acești oameni, până la urmă, plătesc și impozite. Și, așa cum am spus, 50% din exportul nostru provine din înaltă tehnologie. Prin urmare, în momentul în care guvernul ajută companiile internaționale, în momentul în care guvernul ajută la construirea ecosistemului acestor companii, în final, veniturile pentru guvern, pentru țară, sunt foarte mari.”

Soluțiile Israelului pentru atragerea investițiilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Europa Liberă: În contextul globalizării, în care mai ales companiile din domeniul tehnologiei pot funcționa în multe alte locuri, cum își apără Israel titlul de „țară a startup-urilor”? Cum reușește să se mențină lider global în acest domeniu?

Ambasadorul David Saranga: „În primul rând, nu intervenim. Vreau să spun că, dacă există o inițiativă, dacă există o inițiativă privată, credem că este un semn bun. Deci, unul din lucrurile pe care trebuie să le știe guvernul este să nu intervină în munca companiilor.

În al doilea rând, vorbim despre mediul [economic]. Unul dintre lucrurile bune este că mediul economic din Israel este foarte bine cunoscut în lume. Doar între 2008 și 2019, în această perioadă de 11 ani, 11 miliarde de dolari au intrat în Israel prin fonduri de capital de risc, pentru că investitorii înțeleg că mediul în Israel este bun.

Aceasta în primul rând, iar în al doilea rând, ei înțeleg că mediul permite companiilor și startup-urilor să se dezvolte. Prin urmare, acesta este unul dintre lucrurile care au adus bani străini și investitori străini în Israel".

Europa Liberă: Israelul are o Autoritate a Inovării. Cum funcționează o astfel de instituție, cât de repede se adaptează politicile Israelului când apar modificări în ecosistemul inovării?

Sectorul privat, guvernul și mediul academic trebuie să lucreze împreună.

Ambasadorul David Saranga: „Este crucial să te adaptezi la o piață în schimbare. În primul rând, dacă vorbim despre Autoritatea de investiții din Israel, vorbim despre granturi acordate companiilor. Vorbim despre o scutire de taxe, care se acordă uneori companiilor. Vorbim și despre cooperarea dintre guvern, sectorul privat și mediul academic.

Pentru că atunci când vorbim despre înaltă tehnologie, despre inovație, când vorbim despre Israel ca model de „națiune start-up”, aceste trei elemente trebuie să lucreze împreună: sectorul privat, guvernul și mediul academic. Și cred că am reușit. Israel a reușit în cooperarea între acești trei factori".

Strategiile Israelului pentru combaterea pandemiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:34 0:00

Europa Liberă: Cum a fost afectat de pandemie domeniul „high-tech”, în Israel?

Ambasadorul David Saranga: „Surprinzător sau nu, în timpul acestor doi ani [de pandemie], companiile de înaltă tehnologie s-au descurcat foarte bine. Dacă mă uit la banii pe care guvernul a reușit să îi încaseze în ultimul an sau în ultimul an și jumătate, deși am avut o criză economică ca toată lumea, veniturile din impozite nu au fost afectate.

Așa că vreau să arăt că, în momentul în care economia se bazează pe inovație și tehnologie, ajută și la depășirea acestor crize economice. Și da, este adevărat că multe companii au trecut în online, multe companii și-au schimbat caracterul și a ajutat companiile israeliene de înaltă tehnologie să propună soluții la această situație".

Europa Liberă: Israelul a avut momente importante de succes în combaterea pandemiei. Cum a ajutat în acest sens apetența țării pentru cercetare și dezvoltare?

Noi credem în știință, credem în medicină

Ambasadorul David Saranga: „Cred că există două motive pentru care am reușit să luptăm împotriva pandemiei. Primul este că noi, în Israel, suntem obișnuiți cu situațiile de criză. O dată la trei, patru sau cinci ani, avem un război în Israel, așa că știm deja să ne adaptăm la crize.

Deci, în general, dacă vorbim despre cultura israelienilor, vorbim despre o națiune care știe să facă față crizelor. Iar pandemia este o criză uriașă. Acesta este unul dintre elemente.

Al doilea este faptul că noi credem în știință, credem în medicină. În momentul în care a apărut vaccinul, nu au fost îndoieli. Cea mai mare parte a populației alerga după vaccin. Oamenii stăteau la coadă pentru a-l primi cât mai curând posibil pentru a se întoarce la viața lor, la viața normală.

Cred, așadar, că aceste două componente, în primul rând faptul că știm să facem față crizelor și în al doilea rând că oamenii din Israel cred în știința, în medicină, ne-au ajutat să avem victorii în fața pandemiei. Desigur, pandemia nu a trecut. Dar va trebui să învățăm cum să trăim printre valurile pandemice și exact asta facem.

Europa Liberă: Care este principala provocare, în acest moment, în Israel?

Ambasadorul David Saranga: „Cred că principala provocare în acest moment este să păstrăm normalitatea pentru că nu putem prevedea ce se va întâmpla anul viitor. Nu putem prevedea ce se va întâmpla luna viitoare. Vedem acum că cifrele valului cinci încep să crească.

Am reușit să trecem foarte bine de al patrulea val, grație campaniei de vaccinare. Dar mai sunt oameni care nu sunt vaccinați și vorbim de aproximativ 600.000 de oameni dintr-o populație de 9 milioane, care nu s-au vaccinat. Scopul nostru este să ajungem la ei.

Pentru cei care sunt anti-vaccinare nu avem ce face.

Și unul dintre lucrurile pe care le face guvernul israelian este să investească mulți bani și efort pentru a ajunge la fiecare persoană care nu este vaccinată. Am împărțit acest grup de oameni care nu sunt vaccinați în subgrupe și încercăm să găsim politici care să ne ajute să ajungem la fiecare grup.

Desigur, pentru cei care sunt anti-vaccinare nu avem ce face. E păcat, dar nu e nevoie sa investești bani pentru a ajunge la ei. Sunt „anti”. Dar, în același timp, există alte grupuri care sunt interesate să facă vaccinul, dar au alte motive pentru care nu l-au făcut. Fie accesul la centre de vaccinare, fie nu au toate informațiile de care au nevoie și așa mai departe. Poate că au o barieră legată de înțelegerea limbii, așa că ne adresăm fiecărui segment al societății care nu s-a vaccinat încă”.

Ambasadorul David Saranga spune că una din prioritățile Israelului este să mențină economia funcțională în ciuda evoluțiilor pandemiei.
Ambasadorul David Saranga spune că una din prioritățile Israelului este să mențină economia funcțională în ciuda evoluțiilor pandemiei.

Europa Liberă: Recent, Israel a desfășurat în premieră un exercițiu național de apărare anti-Covid în fața riscului apariției unei noi tulpini a virusului. Care este valoarea unui asemenea demers?

Ambasadorul David Saranga: „În primul rând, trebuie să înțelegem de ce guvernul a decis să facă acest exercițiu. Din moment ce am fost primii care am avut o victorie împotriva pandemiei datorită campaniei de vaccinare, în cazul în care există o nouă mutație, în cazul în care există o nouă tulpină, atunci toată strategia noastră s-ar putea prăbuși. Pentru că ne-am bazat strategia de a ieși din pandemia de Covid pe campania de vaccinare.

În cazul în care există o nouă tulpină care va rezista vaccinării sau acestui vaccin, am avea probleme. Și, atunci, întrebarea este cum ar trebui să reacționăm, cum ar trebui să reacționeze guvernul imediat la o nouă tulpină, împotriva căreia vaccinul nu poate ajuta. Aceasta a fost ideea principală din spatele exercițiului. Și, din moment ce pandemia este o criză, care este legată și de economie, vorbim aici nu doar despre o criză într-o zonă care este legată de virus, ci și de una legată de economie. Aceasta a fost principala idee: ce facem dacă apare o tulpină pe care vaccinul nu o poate combate".

Ambasadorul David Saranga despre miza exercițiului Omega
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

„În acest caz, sunt mai multe scenarii la care guvernul a trebuit să se gândească. De exemplu, o închidere sau nu a granițelor. La început am crezut că, prin închiderea granițelor, vom reuși să oprim virusul la granițe, că acesta nu va intra în Israel, pentru că Israelul este un fel de insulă, o așa-numită insulă pentru că avem dușmani în jurul nostru. Și avem doar un punct principal de intrare: Aeroportul Ben-Gurion, un aeroport internațional.

Deci, teoretic, ar fi ușor să controlezi virusul, dar am văzut că nu este suficient să închizi granițele. Virusul va găsi un mod de a intra în Israel, așa că trebuie să ne gândim cum gestionăm economia, sistemul de sănătate și așa mai departe. Cum gestionăm școlile, sistemul de învățământ, în cazul în care avem o nouă tulpină. Aceasta a fost ideea principală din spatele acestui exercițiu.

Decizia noastră strategică este că nu mai închidem economia. Înțelegând că, prin închiderea economiei, am avea efecte negative asupra multor alte sectoare. De exemplu, dacă vrem să investim și investim mai mult în infrastructura de sănătate, în spitale și paturi în spitale, dacă economia nu este suficient de bună, nu ai venituri, nu ai bani de investit în acest domeniu.

De aceea, decizia strategică a actualului prim-ministru și a guvernului este de a nu închide economia și de a lua în considerare tot ceea ce are legătură cu aceasta. Nu mă refer doar la domeniul high-tech, ci la tot ce înseamnă economia, inclusiv la micile afaceri”.

Europa Liberă: Ce credeți despre ecosistemul românesc din domeniul inovării și al startup-urilor?

Vei învăța cel mai bine dintr-un eșec.

Ambasadorul David Saranga: „Aveți un potențial extraordinar datorită capitalului uman de aici, datorită unor inițiative bune pe care autoritățile le-au luat fie la nivel guvernamental, fie la nivel regional. Am vizitat de câteva ori Cluj, de exemplu, și am văzut ce schimbări pot avea loc într-un oraș sau o regiune când există o conducere cu viziune în domeniul inovației și tehnologiei. Așadar, cred că aveți toți parametrii pentru a reuși.

Totuși, cred că există încă unele nevoi când vorbim despre digitalizare, de exemplu. Nu este suficient să ai o conexiune rapidă la internet, pe care România o are. Trebuie să vezi și felul în care la diferite niveluri, inclusiv guvernamentale, unele lucruri sunt conectate. Și aici, așa cum am menționat de multe ori și mă bucur să repet: Israelul este dispus să își împărtășească experiența cu România.

Avem unele idei și am fi fericiți să împărtășim experiența noastră, astfel încât România să poată 'tăia și copia' și să le implementeze și aici”.

Europa Liberă: Care ar fi sfatul pe care l-ați da unui antreprenor din România?

Ambasadorul David Saranga: „Să nu îi fie frică de eșec. Vei învăța cel mai bine dintr-un eșec. Și, dacă nu încerci știind că s-ar putea să eșuezi, nu vei reuși. Toate marile povești de succes au început cu cineva care a încercat. Poate a eșuat în trecut, poate nu, dar dacă știi că este în regulă să eșuezi, dacă știi că este în regulă să nu ai succes, atunci ai șanse mai mari să ajungi mult mai departe”.

Mesajul ambasadorului Saranga pentru antreprenorii români
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00

Interviul cu ambasadorul Israelului, David Saranga, a fost realizat în 24 noiembrie 2021.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG