Linkuri accesibilitate

Ce este organizația Stat Islamic-Khorasan, care a revendicat atacul din Rusia, și ce vrea?


Armă automat găsită la locul atacului asupra Crocus City Holl, din 22 martie 2024.
Armă automat găsită la locul atacului asupra Crocus City Holl, din 22 martie 2024.

Organizația Stat Islamic-Khorasan a revendicat atacul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall, din Krasnogorsk, o suburbie a Moscovei. Statele Unite ale Americii au informații care confirmă revendicarea atacului, a declarat un oficial american pentru Reuters.

Cel puțin 93 de persoane au fost ucise și 145 au fost rănite - conform bilanțului de sâmbătă dimineață furnizat de autoritățile ruse.

Mai mulți bărbați îmbrăcați în haine de camuflaj și înarmați cu arme automate au deschis focul asupra participanților la un concert în sala de la Crocus City, la 20 de kilometri de Kremlin.

Cine este IS-K?

Oragnizația Stat-Islamic Khorasan (IS-K sau ISIS-K) este o ramură regională a grupării teroriste Stat Islamic, activă în Asia Centrală de Sud, în primul rând în Afganistan.

IS-K, precum filialele sale din alte regiuni, încearcă să destabilizeze și să răstoarne guvernele existente din regiunea istorică Khorasan (centrul Afganistanului). Scopul său este crearea unui califat în Asia de Sud și Centrală, guvernat de legea islamică, sharia.

Gruparea a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și și-a făcut rapid o reputație de brutalitate extremă.

Luptătorii poartă vechiul nume sub care era cunoscută o regiune care includea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan - Khorasan.

Militanți ISIS care s-au predat guvernului afgan, prezentați de autorități presei la Jalalabad, provincia Nangarhar din Afghanistan, noiembrie 2019.
Militanți ISIS care s-au predat guvernului afgan, prezentați de autorități presei la Jalalabad, provincia Nangarhar din Afghanistan, noiembrie 2019.

Una dintre cele mai mortale grupări teroriste din lume

IS-K a recrutat, la înființare, în mare măsură afgani și pakistanezi, în special dezertori dintre talibanii fundamentaliști.

Gruparea s-a dovedit repede nemiloasă și crudă. Analiștii militari cred că a atras apoi și membri ai altor grupuri militante din regiune, inclusiv Mișcarea Islamică din Uzbekistan (IMU).

Departamentul de Stat al SUA a desemnat-o „organizație teroristă străină” în ianuarie 2016 și, la trei ani de la înființarea sa, IS-K a fost inclusă în primele patru cele mai periculoase organizații din lume, în Indexul Terorismului Global întocmit de Institutul pentru Economie și Pace .

Un membru al forțelor taliban inspectează scena unei operațiuni la un presupus adăpost al ISIS-K în Kabul, Afghanistan, pe 14 februarie 2023.
Un membru al forțelor taliban inspectează scena unei operațiuni la un presupus adăpost al ISIS-K în Kabul, Afghanistan, pe 14 februarie 2023.

IS-K a reușit să supraviețuiască unei campanii militare americane care a vizat-o și care a durat ani. Americanii au reușit să ucidă mai mulți lideri ai grupării în urma unor atacuri aeriene. Dar organizația a rezistat.

În 2017, armata americană a aruncat așa-numita „mama tuturor bombelor”, cea mai mare bombă nenucleară din arsenalul american, într-un complex de peșteri din estul Afganistanului folosit de IS-K.

Oficialii americani estimau, la un moment dat, că IS-K are aproximativ 3.000 de membri, un maximum atins în 2018.

După retragerea americanilor din Afganistan, în 2021, Statele Unite au declarat că nu mai au capacitatea de afla informații actualizare despre grupările extremiste din Afganistan.

Un raport al Organizației Națiunilor Unite publicat în iunie 2021, estima că gruparea avea încă între 1.500 și 2.200 de luptători, răspândiți în zone mici din provinciile Kunar și Nangarhar din Afganistan.

Autorii studiului au explicat că gruparea a fost forțată să se descentralizeze în celule și grupuri mici în toată țara, acționând în mod autonom, dar împărtășind aceeași ideologie.

Dar chiar și în aceste condiții, ONU a avertizat în raportul său că, din iunie 2020, sub conducerea unui nou lider ambițios pe nume Shahab al-Muhajir, IS-K a rămas „activ și periculos” și a căutat să-și mărească rândurile cu luptători talibani nemulțumiți și alți militanți jihadiști.

O istorie recentă a atacurilor IS-K


IS-K are o lungă istorie de atacuri, inclusiv împotriva moscheilor, în interiorul și în afara Afganistanului.

La începutul acestui an, SUA au interceptat comunicații care confirmau că grupul e responsabil de două bombardamente în Iran, care au ucis aproape 100 de persoane.

În septembrie 2022, militanții IS-K și-au revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaș mortal la ambasada Rusiei din Kabul.

Gruparea este responsabilă și pentru un atacul asupra aeroportului internațional din Kabul, din august 2021, în care au murit 13 militari americani și aproape 170 civili, în timpul evacuării haotice a Afghanistanului.

Înaintea atacului mortal din 26 august 2021 asupra aeroportului din Kabul, președintele american Joe Biden și consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, avertizau că amenințarea din partea IS-K este „gravă”.

Un ofițer de securitate afgan inspectează o casă de locuit care a fost avariată într-o luptă între forțele de securitate și luptătorii grupului IS-K în Jalalabad în februarie 2021.
Un ofițer de securitate afgan inspectează o casă de locuit care a fost avariată într-o luptă între forțele de securitate și luptătorii grupului IS-K în Jalalabad în februarie 2021.

După atacul de pe aeroportul din Kabul, din august 2021, președintele Joe Biden a declarat că armata a primit ordin să facă planuri operaționale pentru a lovi activele, conducerea și facilitățile IS-K.

Un fost director CIA și secretar al apărării din administrația Obama, Leon Panetta, evalua că angajamentul lui Biden din acel moment sugera că „va trebui să ne întoarcem [în Afganistan] pentru a termina [IS-K]”.

La începutul acestei luni, un general american care activează în Orientul Mijlociu a declarat că IS-K ar putea ataca interesele SUA și occidentale, în afara Afganistanului, „în cel puțin șase luni și cu puține avertismente”.

De ce ar fi atacat în Rusia?

Atacul de vineri, 22 martie, din Rusia, a fost o escaladare dramatică a grupării care s-a opus președintelui rus Vladimir Putin în ultimii ani, susțin experții.

„IS-K a țintit Rusia în ultimii doi ani, cu critici la adresa propagandei lui Putin”, spune Colin Clarke de la Soufan Center, un grup de cercetare cu sediul la Washington.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid (fotografie de arhivă).
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid (fotografie de arhivă).

Michael Kugelman, de la Wilson Center din Washington susține că IS-K „vede Rusia ca pe un complice la oprimarea musulmanilor”.

El a adăugat că gruparea are membri și militanți din Asia Centrală care au propriile nemulțumiri la adresa Moscovei.

Putin a schimbat cursul războiului civil sirian, atunci când a intervenit, în 2015, sprijinindu-l pe președintele Bashar al-Assad împotriva opoziției și a grupării Statul Islamic.

Există, de asemenea, o ramură a ISIS în Caucaz, care operează în principal în regiunea Caucazului de Nord, în mare parte musulmană, în principal în republicile ruse Cecenia, Daghestan, Ingușeția și Kabardino-Balkaria.

Cecenia are o lungă istorie de revoltă împotriva guvernării Moscovei, cu o insurgență islamistă care a dus la un conflict armat între Rusia și militanți din 2007 până în 2017.

Nu ar fi primul atac terorist asupra Rusiei

Dacă se confirmă că IS-K se află în spatele atacului de vineri, acesta ar fi doar cel mai recent dintr-o lungă serie de atacuri islamiste în Rusia sau împotriva Rusiei, în ultimii 20 de ani.

Țara a fost zguduită de o serie de atacuri teroriste mortale la începutul anilor 2000, în timpul războiului cu separatiștii din Cecenia.

În octombrie 2002, militanții ceceni au luat ostatici aproximativ 800 de oameni la un teatru din Moscova. Două zile mai târziu, forțele speciale ruse au luat cu asalt clădirea. 129 de ostatici și 41 de luptători ceceni au murit, majoritatea din cauza efectelor gazelor de asalt folosite de forțele ruse le-au folosit pentru a-i anihila pe atacatori.

În septembrie 2004, aproximativ 30 de militanți ceceni au capturat o școală din Beslan, în sudul Rusiei, luând sute de ostatici. Asediul s-a încheiat cu o baie de sânge, două zile mai târziu. Peste 330 de oameni, aproximativ jumătate dintre ei copii, au fost uciși.

În octombrie 2015, o bombă instalată de Stat Islamic a doborât un avion rusesc de pasageri deasupra Sinaiului din Egipt, ucigând toate cele 224 de persoane aflate la bord. Cei mai mulți dintre ei erau ruși care se întorceau din vacanțe în Egipt.

ISIS și-a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru mai multe atacuri din Caucaz și alte regiuni rusești în ultimii ani.

Avertizări prealabile

La începutul lunii martie 2024, comandatul forțelor americane din Orientul Mijlociu a declarat că ISIS-K ar putea lansa atacuri împotriva „intereselor americane și occidentale” în afara Afganistanului „în cel puțin șase luni”.

Pe 7 martie, Ambasada Statelor Unite în Rusia a avertizat cetățenii să evite locurile aglomerate din cauza unor amenințări „extremiste”.

Hristo Grozev, jurnalist de investigații bulgar, a spus într-o emisiune a Current Time că a fost o „avertizare destul de specifică”, iar Rusia, chiar dacă a manifestat reticență și a spus că nu ia în serios avertizarea americană, a arestat totuși câțiva membri ai Statului Islamic.

Surse: RFE/RL, Reuters, ABC

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG