Linkuri accesibilitate

Spitalele au nevoie de 9.000 de medici, 1.600 de rezidenți și 14.000 de asistenți. Sindicalist: sunt concursuri la care nu vine nimeni


În ciuda salariilor mărite, medicii români continuă să plece din țară din cauza condițiilor de muncă.
În ciuda salariilor mărite, medicii români continuă să plece din țară din cauza condițiilor de muncă.

Spitalele de stat din România au deficit de mii de medici, rezidenți și de asistenți medicali. Cele mai recente date de la Ministerul Sănătății: sunt peste 8.600 posturi vacante pentru medici, în spitalele de stat.

Din cele 8.671 posturi vacante pentru medici, 8.169 sunt în spitale, 78 în serviciile de ambulanță și 424 în Unități Primiri Urgențe/Compartimente Primiri Urgențe, spune Ministerul Sănătății (MS) într-un răspuns pentru Europa Liberă.

În ceea ce-i privește pe medicii rezidenți, situația de la MS arată că sunt 1.656 posturi vacante. Dintre ele, 1.586 sunt în spitale și 69, Unități Primiri Urgențe/Compartimente Primiri Urgențe.

Cel mai mare deficit este însă în cazul asistenților medicali. Sunt 14.525 posturi neocupate pentru asistenți medicali, indiferent de nivelul studiilor, arată MS: cele mai multe (13.973) - în spitale, 75 - la serviciile de ambulanță și 477 în Unități Primiri Urgențe/Compartimente Primiri Urgențe.

„Salariile pentru asistenții medicali s-au mărit în urma protestelor. Aveau salariul lunar începând de la 3.500 de lei net pînă la 7.000 de lei - cei din secțiile ATI, iar din luna aceasta vor avea începând de la 4.400 de lei până la 8.500-9.00 lei în secțiile ATI”, spune Viorel Hușanu, președintele SANITAS București.

El spune că deficitul de medici și asistente va persista pentru că, în continuare, condițiile de muncă sunt grele.

„La Floreasca (Spitalul de Urgență Floreasca din București -n.r.), au scos posturi la concurs pentru Imagistică și nu s-a prezentat nimeni”, spune Viorel Hușanu.

Creșterea salariilor din sistemul public de sănătate - în acest moment, salariile lunare ale rezidenților, de exemplu, pornesc de la 9.000 lei net - nu a oprit migrația medicilor.

Datele de la Colegiul Medicilor din România arată că, în 2023, 822 de medici și-au cerut Certificatul Profesional pentru a putea lucra în străinătate.

Numărul este mai mic decât în 2022, când 1.049 de medici au cerut acest document.

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, spune că, fără o reformă profundă, deficitul de medici va crește în următorii ani.

„Noi avem 3,5 medici la 1.000 de locuitori – asta din datele Institutului Național de Sănătate Publică, pentru că ei pun și medicii rezidenți. Din datele noastre, avem 2,9 medici la mia de locuitori. Adică 65.000 de medici. Poate nu ar fi așa de puțini, dar problema este distribuția”, spune Daniel Coriu.

„Marea majoritate a acestor medici, adică 50% dintrei ei, sunt concentrați în zonele universitare”.

Președintele Colegiului Medicilor spune că medicii pleacă din România din cauza condițiilor de lucru neatractive. „Pentru medici, asta înseamnă un act medical practicat în nesiguranță”.

„Ca să ținem medicii în țară, ar trebui să începem reforma sistemului medical. N-am început-o până acum, noi vorbim numai vorbe. Actuala conducere ne dezamăgește în continuare, deși știe foarte bine ce are de făcut”, mai spune Daniel Coriu.

Spre comparație, datele de la Eurostat din 2021 arată că, în țările europene, cei mai mulți medici suntîn Germania - 377.000, Italia - 243.000, Franța - 216.000 și Spania - 213.000.

În urma protestelor managerilor de spitale, care au spus că activitatea riscă să fie blocată din lipsă de personal, Guvernul României a aprobat,, pe 11 ianuarie 2024, scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul de sănătate și asistență socială.

Iar la începutul lui 2024, managerii de la marile spitale din Capitală - „Victor Babeș”, „Victor Gomoiu”, Spitalul de Urgență - au spus că deficitul de personal medical s-a accentuat începând din mai 2023, când Guvernul a blocat concursurile pentru posturile publice, iar angajările se puteau face numai prin memorandum pentru fiecare domeniu în parte.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG