Linkuri accesibilitate

Fake-news | Cum s-au propagat în România dezinformări despre Iulia Navalnaia și o presupusă legătură cu un miliardar rus


Colaj cu site-uri din România care au propagat informațiile false despre văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia, și despre mama opozantului, Liudmila Navalnaia.
Colaj cu site-uri din România care au propagat informațiile false despre văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia, și despre mama opozantului, Liudmila Navalnaia.

O știre despre o presupusă relație a soției liderului mort al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, cu un miliardar rus stabilit la Londra a făcut înconjurul internetului din lume. Fake news-ul a fost preluat și în România și propagat de șite-uri de știri, politicieni sau grupuri de social media. 

Dezinformările legate de Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, au apărut imediat după ce aceasta a anunțat că va continua lupta soțului ei împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Profesorul universitar Ciprian Cucu, de la Universitatea din Alba Iulia, specialist în combaterea dezinformării, a identificat mai multe teme legate de Alexei Navalnîi care s-au propagat în presa internațională și au fost apoi preluate de site-urile românești.

„Prima dezinformare a fost ideea că pe Navalnîi l-au omorât occidentalii ca să îi strice imaginea lui Putin. Apoi au trecut la soție”, explică Cucu.

Dezinformările despre Iulia Navalnaia s-au intensificat mai ales după ce aceasta a anunțat că va duce mai departe lupta soțului său împotriva lui Vladimir Putin.
Dezinformările despre Iulia Navalnaia s-au intensificat mai ales după ce aceasta a anunțat că va duce mai departe lupta soțului său împotriva lui Vladimir Putin.

Pe conturi de social media din diferite țări, dezinformarea despre Iulia Navalnaia a cuprins două faze.

Pe de o parte, ea a fost acuzată că și-a abandonat soțul în închisoare. Vehiculul de propagandă era un videoclip în care mama lui Navalnîi ar fi acuzat-o că l-a abandonat în Rusia și nu l-a vizitat timp de doi ani, deși nu avea interdicție de intrare în țară.

Pe de altă parte, a fost lansată ideea că Navalnaia are o relație extraconjugală cu miliardarul rus Eugen Cicvarkin, un miliardar de 50 de ani care a fugit din Rusia în 2008.

Eugen Cicvarkin este unul dintre oamenii de afaceri care au finanțat tratamentul lui Navalnîi după otrăvire și lupta opoziției ruse împotriva regimului de la Moscova.
Eugen Cicvarkin este unul dintre oamenii de afaceri care au finanțat tratamentul lui Navalnîi după otrăvire și lupta opoziției ruse împotriva regimului de la Moscova.

Eugen Cicvarkin este cofondatorul și fostul proprietar al Euroset, primul distribuitor rus de telefoane mobile. El a fugit în Marea Britanie în 2008, unde și-a înființat o altă companie, specializată în vinuri.

Miliardarul ar fi plătit o parte din costurile pentru tratamentul pe care l-a făcut Alexei Navalnîi la Berlin, după ce a fost otrăvit cu Novociok în Rusia, în 2020.

Tot el ar fi finanțat cu 100.000 de dolari lupta opozantului rus împotriva lui Putin.

„Narațiunea prin care Iulia Navalnaia nu este ceea ce pare – o femeie puternică, dedicată soțului și unei Rusii democratice, ci, din contră, este o intrigantă fără pic de moralitate conectată la diverse interese geopolitice, este una mai veche”, explică profesorul universitar Ciprian Cucu.

„Mai multe publicații online și canale de Telegram rusești au susținut, de exemplu, că Iulia Navalnaia ar fi oferit favoruri sexuale mai multor persoane influente, pentru bani și susținere politică. Metoda este veche – încercarea de defăimare a persoanelor pe baze pretins morale”, adaugă el.

Ciprian Cucu este profesor la Universitatea din Alba Iulia și expert în dezinformare.
Ciprian Cucu este profesor la Universitatea din Alba Iulia și expert în dezinformare.

Imediat după anunțul morții subite a lui Alexei Navalnîi, pe 16 februarie, dar mai ales după ce Iulia a anunțat, trei zile mai târziu, că va continua lupta soțului ei, mai multe conturi de pe rețelele sociale au început să publice fotografii cu ea alături de un alt bărbat.

Textele postărilor sugerau că Iulia Navalnaia a „trecut peste” moartea opozantului rus.

Într-una dintre imagini, femeia este pe plajă, iar în cea de-a doua s-ar îmbrățișa cu bărbatul respectiv.

O analiză a agenției internaționale de presă France Presse (AFP) arată că prima este scoasă din contex, iar a doua este falsificată.

Pe 16 februarie 2024, la doar câteva ore după anunțul morții lui Navalnîi în penitenciarul siberian Lupul Polar, câteva conturi de social media, în mai multe limbi, au postat o fotografie cu Navalnaia, pe o plajă - femeia era îmbrăcată în pantaloni scurți, iar în jurul unuia dintre umeri se vede brațul unui bărbat.

Imaginea, despre care s-a spus că ar demonstra presupusa relație cu Cicvarkin, a fost postată prima dată chiar de miliardar, în urmă cu trei ani, pe 17 august 2021. AFP relatează că descrierea pozei, publicată pe Instagram, este: „Prima doamnă a frumoasei Rusii a viitorului @yulia_navalnaya Free @navalny”.

A doua fotografie, care circulă online din 22 februarie, pare să o arate pe Navalnaia îmbrățișându-l pe Cicvarkin. În realitate, fotografia este una veche. Este făcută de un fotograf al AFP și îi înfățișa pe Alexei și Iulia Navalnîi.

În varianta fake, Navalnîi a fost înlocuit într-un program de editare cu miliardarul rus.

Utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit imaginea în engleză, germană, portugheză, japoneză, rusă și thailandeză, a descoperit AFP, care susține că conturile pe care a fost postată poza aparțin unei rețele coordonate care diseminează propaganda rusă în Europa și Statele Unite.

Cine și cum a propagat informația în România

În România, informația falsă a ajuns câteva zile mai târziu. Mai multe site-uri și conturi de Facebook au distribuit fotografia de pe plajă cu aceleași explicații precum conturile în limbi străine.

Prima postare, de pe 23 februarie, este pe un cont de Facebook cu numele „Djordje Janko”, care are pe copertă steagul Rusiei.

„Când soțul era în închisoare, «iubitoarea» Iulia avea nevoie de un umăr pentru a plânge, scrie the Story Telling pe platforma X. A căutat un sprijin emoțional și l-a găsit pe miliardarul rus, aflat în exil în Marea Britanie” - este scris în prima postare a lui „Djordje Janko”.

Comentarii ca „văduva veselă” sau „doar nu era să rămână fată bătrână” însoțesc alte postări.

Informația este preluată, a doua zi, de mai multe site-uri din România, precum Ziua News, newstand.ro, al cărui redactor șef e jurnalistul Marius Ghilezan, sau Gold Fm și solidnews.ro, platforme care îi aparțin fiului fostului deputat Cozmin Gușă.

Informația este distribuită și de alte conturi.

Marius Ghilezan a declarat pentru Europa Liberă că nu a știut că informația este falsă și că va șterge știrea „dacă relația cu milionarul se va dovedi falsă”. El a transmis ulterior că a șters articolul.

El a mai spus că „există propagandă de ambele părți” și că „în fiecare zi pierdem o grămadă de timp să verificăm din mai multe surse o informație, asta recunosc că nu prea am documentat-o”.

Cozmin Gușă a spus că nu este postarea postului de radio Gold FM, ci o preluare din presă.

Videoclipul cu mama lui Navalnîi

Un alt clip distribuit în urmă cu cinci zile prezintă o presupusă înregistrare cu mama lui Alexei Navalnîi, care i-ar reproșa nurorii sale că și-a abandonat soțul în închisorile rusești și că nu l-a vizitat de când acesta s-a întors în Rusia, deși nu ar fi avut nicio interdicție.

Printre paginile care au propagat prima dată informația:

  • Ciumița Roșie - o pagină creată pe 6 iunie 2020 și susține că este pagină de satiră;
  • Noaptea Minții, auto-intitulată Anti-PNL, anti-USR, anti-rezist si pro-caterincă;
  • Anti-rezist;
  • Plăcuța Suedeză.

Toate duc spre un cont de YouTube denumit „Noaptea Minții”, care se ocupă cu pamfletul politic și care ar fi unui internaut pe nume Gabriel Dimofte.

Gabriel Dimofte nu a răspuns, până la publicarea acestui articol, la solicitările Europei libere de clarificare a susținerilor sale și nici nu a precizat care este sursa clipului propagat pe social media.

Conform platformei georgiene de debunking mythdetector, același clip a fost difuzat, în perioada 22-23 februarie, de mass-media rusești, printre care EurAsia Daily și radio Komsomolskaya Pravda.

Acestea au susținut că mama liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi a acuzat-o pe Iulia Navalnaia și că ar fi transferat proprietățile lui Navalnîi pe numele ei, că ar fi provocat o ruptură între copiii ei, că l-ar fi forțat pe soțul ei să se întoarcă în Rusia sau că și-ar fi „însușit” votul lui Navalnîi și a făcut comerț cu moartea acestuia.

Înregistrarea audio diseminată a fost verificată atât de publicația georgiană mythdetector, cât și de o alta, de limbă rusă, din Estonia, cu ajutorul instrumentului Aiornot.

Autorii verificării au ajuns la concluzia că videoclipul „prezintă semne că a fost generată cu inteligența artificială”.

„Înregistrarea este imperfectă și are un sunet mecanic, nenatural. Trebuie remarcat faptul că două discursuri video oficiale ale Liudmilei Navalnaia au fost publicate înaintea acestei înregistrări. În comparație cu aceste înregistrări, artificialitatea înregistrării audio distribuite este și mai vizibilă.

Având în vedere că multe exemple video și audio ale discursului Liudmilei Navalnaia nu sunt disponibile din surse libere, este posibil ca aceste două referințe video oficiale să fi fost folosite pentru a genera înregistrarea falsă”, precizează echipa de verificatori.

Aurelian Popa, candidat AUR la europarlamentare, promotor al propagandei ruse

În România, unul dintre cei mai importanți distribuitori ai fake-ul cu Liudmila Navalnaia a fost Aurelian Popa, un candidat la europarlamentare al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

Acesta s-a făcut remarcat în pandemie ca antivaccinist. Facebook i-a închis până acum șase conturi pentru propagarea de informații false.

El încearcă prin postări să inducă ideea că Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus, este creația unui așa-zis „deepstate” care a pus-o să-și aroge continuarea luptei soțului săi, iar demersul său nu ar avea alt scop decât acela de a dezvălui cine ar fi femeia cu adevărat.

Aurelian Popa, cunoscut antivaccinist, candidează la un fotoliu de europarlamentar pe lista AUR. Candidatura sa a fost anunțată de George Simion, președintele partidului (foto).
Aurelian Popa, cunoscut antivaccinist, candidează la un fotoliu de europarlamentar pe lista AUR. Candidatura sa a fost anunțată de George Simion, președintele partidului (foto).

Chestionat de Europa Liberă în legătură cu propagarea acestor fake news-uri, Aurelian Popa spune că a avut ca „sursă Solid News - Cozmin Gușă”. Și a adăugat: „Voi șterge de peste tot pe unde l-ați găsit la mine”.

Aurelian Popa a revenit câteva minute mai târziu: „Am șters de pe YouTube, Facebook și TikTok. Dacă mai găsiți pe altundeva, dați-mi de veste. Adevărul înainte de persoane și ideologii”.

Ciprian Cucu consideră că informațiile false preluate de bateria de dezinformatori care promoveză narative care servesc intereselor Kremlinului va continua și în perioada următoare.

„Cred că influencerii și publicațiile din media alternativă vor trece la alte subiecte de actualitate, dar vor reaminti despre cum Iulia Navalnaia nu e ceea ce pare de fiecare dată când va apărea subiectul rezistenței față de Putin”, afirmă expertul.

„Vom vedea subiectul acum, când urmează înmormântarea lui Alexei (înmormântarea va avea loc la Moscova, pe 1 martie - n.r.), apoi va fi pus în fundal, ca să fie scos în față când vor apărea orice știri despre cum dispar opozanții lui Putin sau despre cum e Rusia o dictatură”, le identifică Cucu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG