Linkuri accesibilitate

30% dintre candidaţii la europarlamentarele din România sunt femei. Verificarea semnăturilor de susținere, netransparentă - Expert Forum


Parlamentul European. Fotografie generică
Parlamentul European. Fotografie generică

Un raport al organizației Expert Forum arată că la alegerile europarlamentare din România, 32% dintre candidați sunt femei. Numărul este relativ același cu alegerile anterioare. Raportul critică procedura BEC de validare a semnăturilor de susținere a candidaturilor.

„În 2019, 31% din candidaţi au fost femei, deci nu există o creştere în 2024”, arată raportul Expert Forum.

„Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România (39%), urmate de PSD+PNL (37%). Alianţa Dreapta Unită, candidatele reprezintă 35% din total. La UDMR procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%”, mai notează documentul

La nivel de partid, listele cele mai echilibrate sunt la USR (12 femei / 11 bărbaţi) şi PSD (12 femei/11 bărbaţi). Doar un sfert dintre candidaţii liberali sunt femei, 5 din 20. La UDMR 13 din 43 de candidaţi sunt femei.

Analiza datelor arată, potrivit documentului Expert Forum, că 10 din 15 partide sau alianţe au inclus o femeie în primele trei locuri de pe listele de candidați.

Trei partide au propus femei pe primul loc. Este vorba despre SOS România, PAD (Partidul Dreptate și Adevăr) şi ARS (Alianța România Socialistă). PSD-PNL au declarat public că vor pune o femeie pe primul, însă lista este deschisă de europarlamentarul Mihai Tudose.

REPER este singurul partid care a folosit o listă de tip „fermoar”, adică a pus alternativ candidaţii de sex masculin, respectiv feminin, cel puţin în prima jumătate a listei.

Documentul publicat de Expert Forum atrage atenția că procedura de validare a semnăturilor de susținere a candidaturilor nu este una suficient de transparentă. Mai mult, arată documentul, numărul prea mare de semnături pe care trebuie să le adune partidele și candidații independenți îngreunează accesul acestora la scrutin.

„Numărul de semnături nu ar trebui să reprezinte o barieră, ci mai degrabă o dovadă a faptului că partidele sau candidații au parte de o susținere rezonabilă”, precizează raportul Expert Forum, care adaugă că numărul de semnături solicitate de legea electorală este printre cele mai restrictive din UE.

Autorii documentului spun, mai mult, că în lipsa unei proceduri realiste de verificare a semnăturilor, numărul mare de semnături solicitate reduce artificial numărul de competitori și avantajează partidele mari.

„Degeaba strângem 200.000 de semnături dacă verificarea acestora este atât de anevoioasă, iar faptul că sunt false este foarte dificil de demonstrat”, notează raportul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG