Linkuri accesibilitate

Firmele de pază și lumea subterană a Capitalei, rezerva de cadre a primarului sectorului 5, Cristian Popescu Piedone


Acuzat de legături cu lumea interlopă, primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, încearcă să adune capital de imagine prin intermediul mesajelor mobilizatoare.
Acuzat de legături cu lumea interlopă, primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, încearcă să adune capital de imagine prin intermediul mesajelor mobilizatoare.

Rețeaua de rude și prieteni din jurul lui Cristian Popescu Piedone, care și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei, are la bază două persoane importante din primăria Sectorului 5. Este vorba de Anca Mihaela Anghel-Mitiu și Constantin Iulian Cârlogea.

Anca Anghel-Mitiu este membră în consiliul de administrație al societății Infrastructură S5 SA, societate din subordinea Consiliului Local, care se ocupă cu lucrările de drumuri și reparații din acest sector.

Ea este membră și în consiliul de administrație al Companiei Salubrizare Sector 5 SA, unicul operator de servicii de curățenie din sectorul condus de Cristian Popescu Piedone.

Din aceste funcții publice, Anca Anghel a încasat anul trecut 118.000 de lei (aproape 24.000 de euro).

Anca Mihaela Anghel este administrator al unei firmei de pază și membru în consiliile de administrație a două companii din sectorul 5. (Foto: orionsecurity.ro)
Anca Mihaela Anghel este administrator al unei firmei de pază și membru în consiliile de administrație a două companii din sectorul 5. (Foto: orionsecurity.ro)

În același timp, Anca Anghel deține în proporție de 100% firma privată Orion Security SRL, care are obiect de activitate servicii de pază și protecție. Ea a primit anul trecut dividende în valoare de 816.000 de lei (163.000 euro) de la firma de pază.

Constantin Iulian Cârlogea este nepotul primarului Piedone, administrator public al sectorului 5 și consilier local din partea PUSL (Partidul Umanist Social Liberal) în sectorul 4, condus de Daniel Băluță (Partidul Social Democrat - PSD).

Legături de durată

Iulian Cârlogea și Anca Mihaela Anghel se cunosc de cel puțin zece ani.

În 2012, un anume Ionel Olteanu a cesionat firma Orion Security către Daniel Octavian Tiță și Constantin Iulian Cârlogea, fiecare cu câte 50% părți sociale.

Pe 18 ianuarie 2013, potrivit datelor din Monitorul Oficial, Cârlogea și Tiță o cooptează în firma de pază pe Anca Anghel, care beneficiază de 20% din părțile sociale, ceilalți doi acționari având ulterior câte 40 de procente din societate.

Două luni mai târziu, Tiță se retrage din firmă și cesionează părțile sociale către Anghel, astfel că ea devine majoritară cu 60 procente din societate.

Iulian Constantin Cârlogea este administratorul sectorului 5 și nepotul lui Popescu Piedone, din partea soției.
Iulian Constantin Cârlogea este administratorul sectorului 5 și nepotul lui Popescu Piedone, din partea soției.

În iunie 2013, nepotul primarului Piedone, Iulian Constantin Cârlogea, pleacă din afacere și îi cesionează cele 40 de procente Ancăi Anghel, care devine acționar unic al Orion Security.

Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, societatea a avut în 2023 o cifră de afaceri de 20 milioane de lei (4 milioane de euro) și un profit de 2,5 milioane de lei (500.000 de euro).

Contactată pentru un punct de vedere, Anca Mihaela Anghel susține că am greșit numărul, deși el apare în dreptul a două firme administrate de ea.

Marea familie de la Orion Security

Această firmă avea să devină peste câțiva ani o adevărată pepinieră pentru funcționarii publici ai Sectorului 4 care gravitează în jurul lui Cristian Popescu Piedone.

În 2020, Ana Maria Șerban Popescu, fiica primarului, era responsabilă cu protecția datelor la Orion Security SRL, după care a făcut pasul către poziția de consilier la biroul de evidență a persoanelor din Primăria Sectorului 4.

Începând cu 2021, directoarea firmei de pază Orion, Anca Mihaela Anghel, ajunge în două consilii de administrație ale primăriei Sector 5.

Angajată a Orion Security a fost și soția lui Iulian Cârlogea, Viorica Alina. Potrivit declarației de avere a administratorului sectorului, ea ocupa în 2020 postul de „referent marketing” la firma de pază.

Bani publici către colegul de partid

Contractele cu statul ale firmei de pază sunt printre principalele surse de venit ale grupării din primăria Sector 5.

G4media a relatat la începutul lunii aprilie că Primăria Sector 5 atribuit un contract de 40 de milioane de euro pentru servicii de pază printr-o procedură organizată pe site-ul instituției.

Liderul asocierii care a câștigat contractul este societatea Magic Star Security, controlată de familia lui Ionel Tucmuruz, un fost polițist condamnat în 2018 la o pedeapsă de 2 ani și jumătate închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. Tucmuruz este unul dintre liderii Partidului Umanist Social-Liberal (PUSL).

Documentul prin care este anunțată atribuirea contractului este semnat de Iulian Constantin Cârlogea, administratorul public al Sectorului 5, și el membru PUSL, vicepreședinte la nivel național al partidului.

Ulterior, înțelegerea a fost subcontractată către o altă firmă de pază, Guard One SRL.

Prietenia cu Corsicanu

Pe lângă numerosele rude angajate la primăria pe care o conduce, Cristian Popescu Piedone este în relații bune și cu Gheorghe Răducanu, zis Gigi Corsicanu, fost lider al galeriei echipei de fotbal Rapid.

Personaj extrem de influent în sectorul 5, despre Gigi Corsicanu presa relata că ar controla zona complexelor comerciale Niro şi Europa.

Gigi Corsicanu (stânga), Iulian Cârlogea (sus) și Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5 și fost primar al sectorului 4 între 2008-2015.
Gigi Corsicanu (stânga), Iulian Cârlogea (sus) și Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5 și fost primar al sectorului 4 între 2008-2015.

În 2015, Gheorghe Răducanu era reținut de poliție după ce alături de alți șapte lideri de galerie i-au atacat, în fața bazei Pro Rapid, pe membrii unei alte grupări de suporteri.

Gigi Corsicanu, Nicu Gheară și Nuredin Beinur, trei dintre cei mai controversați afaceriști din România.
Gigi Corsicanu, Nicu Gheară și Nuredin Beinur, trei dintre cei mai controversați afaceriști din România.

Piedone, fiul acestuia, Vlad, și nepotul său apar în fotografii alături de Gigi Corsicanu.

Potrivit unor surse apropiate celor doi, în ultima vreme, Piedone ar petrece mare parte a timpului într-un restaurant administrat de Gigi Corsicanu în apropierea stadionului Rapid din București.

Alt apropiat al lui Piedone este Robert Bubu. Acesta face parte din clanul Sportivilor și prestează servicii de protecție. Apare în clipurile electorale distribuite de Piedone pe Facebook, fiind mereu în spatele primarului.

Robert Bubu (stânga), bodyguardul lui Popescu Piedone la un eveniment electoral.
Robert Bubu (stânga), bodyguardul lui Popescu Piedone la un eveniment electoral.

Chestionat în legătură cu aceste angajări ale rudelor sale în primărie de Digi24, Popescu Piedone spune că nu vede o problemă „dacă este nepotul din a 17-a rudă”.

„Nu este nepotul de gradul 1”, a spus Cristian Popescu Piedone, precizând că pentru orice numire ar avea acordul scris al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Reprezentanții Agenției spun însă că nu dau astfel de derogări.

„Noi nu dăm acorduri. Agenția face doar rapoarte de evaluare, evaluează declarațiile de avere, de interese, stările de incompatibilitate, conflictele de interese și așa mai departe. Noi nu dăm astfel de derogări”, au precizat reprezentanții ANI, pentru ziarul Adevărul.

De la stânga la dreapta: Iulian Cârlogea, Vlad Popescu Piedone, fiul primarului sector 5, și Gigi Corsicanu.
De la stânga la dreapta: Iulian Cârlogea, Vlad Popescu Piedone, fiul primarului sector 5, și Gigi Corsicanu.

„Rude înseamnă decât rude de gradul 1, asta înseamnă incompatibilitate”, a mai afirmat Piedone.

„Nu este nici imoralitate, cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii? Voi sta lângă mine cu cei în care am încredere. Sunt singurul? Ia daţi o tură în toată România asta. Eu am puterea să mi-o asum, nu există nicio latură a incompatibilităţii”, a completat primarul sectorului 5.

Revenirea la Primărie și despăgubirile de la stat

În luna mai 2022, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, o anchetă cu privire la incendiul în urma căruia au murit peste 60 de oameni în 2015.

Pe 21 iunie 2023, Piedone a fost eliberat după ce instanța supremă a admis o cale extraordinară de atac și a stabilit că fapta fostului primar nu este prevăzută de legea penală.

O săptămână mai târziu, el și-a reluat fotoliul de primar la Sectorul 5. Acum dorește să fie primar general al Bucureștiului.

La momentul eliberării din penitenciar, Piedone declara că nu se va îndrepta împotriva statului român pentru perioada petrecută în închisoare.

„Nu voi cere despăgubiri. Și așa statul e cum e, dator... mai vin și eu să-i cer ce?! Voi câștiga! N-am nevoie. Voi fi repus în funcție, îmi voi duce Sectorul până la capăt, mă voi gândi la ce am de făcut în viitorul meu, dar a mă bate cu trecutul, îmi ard prezentul. N-am nici vârsta nici timpul necesar”, declara atunci Piedone.

Șase luni mai târziu, edilul a deschis un proces la Tribunalul București cu obiectul „reparare prejudicii erori judiciare”. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 9 mai.

Am încercat să luăm legătura cu primarul Sectorului 5 pentru a-l întreba câți bani a cerut statului ca despăgubiri pentru un an și o lună cât a stat la închisoare, dar acesta și-a blocat telefonul pentru numerele necunoscute.

Marea familie de la Sectorul 5

Vlad Piedone Popescu este fiul primarului Popescu Piedone. Ales deputat pe listele PSD și trecut ulterior la PUSL, el candidează pentru postul de primar al Sectorului 5, în locul tatălui său.

Ana Maria Popescu este fiica lui Piedone. În prezent este angajată pe postul de consilier la cabinetul primarului sector 4, Daniel Băluță, prietenul lui Popescu Piedone.

Soțul ei, Andrei Bogdan Șerban, ginerele lui Piedone, este consilier local la sectorul 5 și membru în comisia de vânzare a spațiilor comerciale din sector. Agenția Națională de Integritate (ANI) a deschis o investigație față de această angajare și l-a acuzat pe Piedone de conflict de interese.

Popescu Piedone și fiul își fac campanie pe aceleași afișe electorale.
Popescu Piedone și fiul își fac campanie pe aceleași afișe electorale.

Iulian Cârlogea este nepotul din partea soției a lui Popescu Piedone. El ocupă funcția de manager public al Sectorului 5.

Liviu Cârlogea, fratele lui Iulian, este director executiv în Poliția Locală Sector 5 unde Piedone este primar.

George Cristian Cârlogea, fratele celor doi, este consilier local în Consiliul Local al Sectorului 5 din partea PUSL.

Profil de candidat

Cristian Popescu s-a născut în 1963. Până la vârsta de șapte ani a trăit la Cairo, părinții săi fiind angajați ai ambasadei României din Egipt.

A terminat liceul la 32 de ani. La 35 de ani, Piedone s-a înscris la Științe Economice la Universitatea Petroșani, o instituție de învățământ renumită ca fiind „fabrică de diplome pentru politicieni”. Între 1996 şi 2000 a fost consilier local la Primăria Sectorului 5.

Între 2000 şi 2004 a fost consilier general la Primăria Municipiului Bucureşti şi şef al Direcţiei Inspecţie Generală din Primăria Sectorului 6.

Din 2004 a îndeplinit funcţia de consilier local la Primăria Sectorului 6, membru al Comisiei de comerţ şi protecţia consumatorului. În acelaşi an a înfiinţat Asociaţia pentru Protecţia Cetăţeanului.

Ca urmare a problemelor de atunci cu greutatea, în 2006 și-a trecut porecla în buletin, numele său devenind Cristian Victor Popescu Piedone.

De la alegerile locale din 2008 până la demisia sa din 4 noiembrie 2015, cauzată de incendiul din clubul Colectiv, a fost primar al Sectorului 4. Este ales primarul sectorului 5 în 2020.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG