Linkuri accesibilitate

Republica Moldova se așteaptă ca Rusia „să sperie oamenii” în Transnistria. Harta incidentelor din cei doi ani de război


Imagine din satelit a aerodromului din Tiraspol, unde un elicopter Mi-8 a fost incendiat pe 17 martie 2024.
Imagine din satelit a aerodromului din Tiraspol, unde un elicopter Mi-8 a fost incendiat pe 17 martie 2024.

Federația Rusă va mai întreprinde acțiuni „pentru a speria oamenii” în regiunea transnistreană și în Zona de Securitate, anunță Biroul politici de reintegrare de la Chișinău. Instituția susține că elicopterul de la Tiraspol nu a fost distrus de o dronă, însă o analiză a imaginilor contrazice această teorie.

Reprezentanții guvernului din R. Moldova afirmă că au analizat imaginile difuzate pe rețelele de socializare și în presa transnistreană pe 17 martie și au ajuns la concluzia că acestea conțin „elemente evidente de montaj video”.

Potrivit oficialilor, incendiul elicopterului a fost cauzat de alți factori decât drona care apare în imagini, iar incidentul ar fi fost provocat „cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului”.

„În perioada următoare se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă în regiunea transnistreană”, spun oficialii într-un comunicat.

„În lipsa posibilității de a ataca militar Republica Moldova, aceste acțiuni au scopul de a crește panica, de a induce neîncredere în societate și de a slăbi economia”, se mai arată într-un comunicat al Biroului, publicat pe 25 martie.

O analiză a Europei Libere arată că atacul pare autentic

O postare de pe rețeaua X (fosta Twitter) care susține că drona dispare din imagini a adunat peste 4 milioane de vizualizări.

Pe de altă parte, analizând imaginile cu elicopterul ars pe aerodromul de la Tiraspol, jurnaliștii de investigație ai Europei Libere au demonstrat că videoclipul atacului pare autentic, iar distorsiunile video se datorează, probabil, conversiei ratei de cadre, și nu editării.

Acest fenomen se poate întâmpla atunci când rata de cadre a videoclipului este mărită, în încercarea de a îmbunătăți calitatea imaginilor. Astfel, cadrele se amestecă și pot părea editate.

În același timp, viteza aparentă cu care drona ajunge la țintă este constantă pe tot parcursul înregistrării video, ceea ce ar confirma că nu e vorba de un montaj și că drona a existat.

Ca să ajungă la această concluzie, jurnaliștii Europei Libere au luat în calcul viteza sunetului, distanța și rata de cadre.

Calculele care demonstrează că înregistrarea video a atacului pare autentică, iar artefactele video se datorează probabil conversiei ratei de cadre, nu și editării.
Calculele care demonstrează că înregistrarea video a atacului pare autentică, iar artefactele video se datorează probabil conversiei ratei de cadre, nu și editării.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, au avut loc mai mult de 15 incidente:

  • căderi de fragmente de rachete și drone;
  • violări ale spațiului aerian de către rachete rusești;
  • atacuri asupra obiectelor de infrastructură sau militare în regiunea transnistreană;
  • schimb de focuri pe segmentul transnistrean a frontierei moldo-ucrainene.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG