Linkuri accesibilitate

Înalt oficial american: România are un plan pentru amenințările existente, dar SUA vor ajuta cu ce este nevoie dacă situația se schimbă


Adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene, James C. O’Brien se află, în acesată săptămână, în turneu în România, Bulgaria, Elveția și Slovenia.
Adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene, James C. O’Brien se află, în acesată săptămână, în turneu în România, Bulgaria, Elveția și Slovenia.

SUA lucrează cu România pentru a face față amenințărilor reprezentate de drone, cele hibride și cibernetice, a declarat adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene, James C. O’Brien. Oficialul a explicat că SUA cooperează cu Armata rommână pentru monitorizarea spațiului național.

Adjunctul secretarului de stat american Antony Blinken, James C. O’Brien, a explicat la o întâlnire cu reprezentanții presei din România că Statele Unite cooperează cu Armata Română pentru monitorizarea spațiului național din aer, atât pe mare, cât și pe uscat.

Oficialul american, care e în turneu european, a declarat că, în acest moment, România are pus la punct un plan pentru amenințările existente, iar dacă situația va evolua, „ne vom asigura că vom continua să lucrăm împreună”.

„Cel mai important lucru pentru România este să aibă o bună înțelegere în privința riscurilor existente. Cumunicăm constant. Rusia a spus clar că nu are de gând să atace teritoriul NATO. Deci, asta stabilește linia de bază. Apoi, lucrăm cu România în ceea ce privește amenințările, inclusiv cele de natură cibernetică, hibride, amenințarea dronelor, așa cum s-a întâmplat de două ori în ultimul an. Acest lucru implică atât conștientizarea amenințării, cât și capacitatea de a opri o dronă dacă aceasta ajunge în România”, a spus adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene, James C. O’Brien.

El a adăugat că siguranța României depinde inclusiv de cât de bine poate Ucraina să țină departe Armata Rusă.

Adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene, James C. O’Brien: România trebuie să înțeleagă bine riscurile existente
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00

„Cu cât Ucraina poate să țină piept Rusiei şi să ţină Rusia ocupată astfel încât aceasta să se retragă, cu atât mai sigură va fi România. Cooperarea noastră cu România constă în a ne asigura că lupta nu se poate extinde şi că România îşi poate apăra bine populația și teritoriul împotriva oricărui risc ca această bătălie să vină în direcţia sa. Dar acum lupta se dă în Ucraina şi, de aceea, ajutorul pe care România l-a oferit Ucrainei este esential nu numai pentru poporul ucrainean, ci ajută şi România să fie mai sigură”, a completat oficialul american.

Miercuri, 16 aprilie, reprezentantul Guvernului SUA s-a întâlnit cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.

Potrivit unui comunicat al ministerului, „au fost abordate subiecte care au vizat, în principal, cooperarea bilaterală româno-americană în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, precum și aspecte relevante privitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, a Balcanilor de Vest și Orientului Mijlociu”.

Ministerul Apărării a precizat că ministrul Angel Tîlvăr a explicat la întâlnirea cu adjunctul secretarului de stat american, James C. O’Brien, „deteriorarea situației de securitate din regiune, generată de războiului de agresiune declanșat de Rusia asupra Ucrainei și necesitatea consolidării prezenței Aliate pe întregul Flanc Estic, acest aspect fiind imperativ pentru securitatea și stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre, și nu numai”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG