Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Intrarea în cursa pentru șefia NATO, o aspiraţie legitimă a unei întregi regiuni care s-a confruntat cu pericolul rusesc


Klaus Iohannis a participat miercuri la evenimentul „România -NATO, 20 de ani”, care a avut loc la Cercul Militar din București
Klaus Iohannis a participat miercuri la evenimentul „România -NATO, 20 de ani”, care a avut loc la Cercul Militar din București

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că a intrat în competiţia pentru funcţia de secretar general al NATO din convingerea că experienţa sa în funcția de președinte al României şi „înţelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate” reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare ale Alianței.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la evenimentul „România-NATO, 20 de ani” că ţările din Flancul Estic al NATO sunt în prima linie aliată de descurajare, în faţa posturii agresive a Rusiei.

„Este o aspiraţie legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO a unei întregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc. România a primit recunoaşterea tuturor aliaţilor pentru performanţele şi profesionalismul militarilor noştri şi şi-a consolidat statutul de partener de încredere în interiorul NATO”, a spus Klaus Iohannis.

„Acestea au şi fost, de altfel, argumentele intrării mele în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, având convingerea că experienţa şi înţelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare pe care Alianţa va trebui să le ia astfel încât să asigure securitatea euroatlantică”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a mai declarat că, începând cu 2023, România a crescut fondurile pentru Armată de la 2% la 2,5% din Produsul Intern Brut.

„În paralel, trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit despre ajutorul acordat Ucrainei spunând că „România va susține ferm Kievul”.

„O dimensiune importantă a acestui sprijin va fi instruirea militarilor ucraineni, inclusiv a viitorilor piloţi F-16, la Centrul pe care îl găzduim la Feteşti”, a spus el.

„Ne vom coordona în continuare în cadrul Uniunii Europene pentru a sprijini parcursul european al Kievului şi al Chişinăului şi vom pleda pentru acordarea de asistenţă substanţială Ucrainei pe toate palierele. De asemenea, România rămâne un susţinător ferm al legăturii transatlantice şi al colaborării intensificate dintre NATO şi Uniunea Europeană, în spiritul sinergiei eforturilor şi al complementarităţii reciproc benefice”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a adăugat că România găzduieşte structuri NATO „operaţionale şi robuste”, iar militarii români colaborează şi se instruiesc în România împreună cu peste 5.000 de militari din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Macedonia de Nord şi Luxemburg.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG