Linkuri accesibilitate

Legea păcănelelor: Sălile de jocuri de noroc vor funcționa numai în localitățile cu cel puțin 15.000 de locuitori


Deputații au adaptat marți, 9 aprilie 2024, un proiect de lege prin care sălile de jocuri de noroc vor fi organizate diferit.
Deputații au adaptat marți, 9 aprilie 2024, un proiect de lege prin care sălile de jocuri de noroc vor fi organizate diferit.

Deputații au adoptat, marți, un proiect de lege care prevede că sălile cu aparate de jocuri de noroc nu vor mai fi înființate în localitățile cu o populaţie mai mică de 15.000 de locuitori. Proiectul a fost adoptat deja de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților cu 243 de voturi „pentru”, patru abţineri, iar doi deputaţi prezenți în sală nu și-au exprimat votul.

Potrivit acestui proiect, spaţiul comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori.

Dovada numărului de locuitori se face prin adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus, se arată în proiect.

„Este interzisă prestarea, în mod direct sau indirect, a unor activităţi conexe jocurilor de noroc către entităţi care nu deţin licenţă clasa 1 emisă de ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc) şi care permit accesul la jocurile de noroc de către participanţii la joc care accesează platforma de joc de pe teritoriul României şi/ sau participanţii la joc cetăţeni români care nu au rezidenţă fiscală într-un alt stat”, se arată în proiect.

Președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc trebuie ca în 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii să ia măsurile tehnice necesare pentru a preveni şi combate accesul participanţilor la jocuri de noroc.

ONJN este obligat să înființeze un registru public, accesibil online şi actualizat cel puţin o dată la fiecare 24 de ore, care va cuprinde operatorii licenţiaţi/autorizaţi pentru a desfăşura activităţi în domeniul jocurilor de noroc.

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a declarat marți că legea este „un prim pas, o primă victorie împotriva industriei păcănelelor, care în următoarele zile va trebui să închidă în peste 90% din localităţile din România sălile de jocuri care sunt deschise”.

„Deşi nu e suficient, deşi mai sunt multe lucruri de făcut, după ce această lege intră în vigoare va fi mai bine decât e astăzi. Astăzi, e un no man's land, fiecare poate face ce vrea şi poate deschide oriunde, oricâte”, a spus Simonis.

#Dependențe | Demonul jocurilor de noroc, hrănit de o industrie de miliarde de euro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:17 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG