Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: Ucraina a folosit în premieră rachete cu rază lungă de acțiune, furnizate de SUA


Imagine de arhivă cu un sistem de rachete balistice tactice MGM-140, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri, fabricat în SUA.
Imagine de arhivă cu un sistem de rachete balistice tactice MGM-140, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri, fabricat în SUA.

Ucraina a anunțat marți că a distrus nouă elicoptere rusești în atacurile asupra a două aerodromuri. Volodimir Zelenski a precizat că au fost folosite în premieră rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA. Bloggerii militari ruşi spun că a fost una dintre cele mai mari lovituri de până acum.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat marți seară că Ucraina a folosit în atacurile de marți dimineață rachete cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de ATACMS, fabricate în SUA.

Președintele ucrainean a mai declarat că acordurile sale cu președintele american Joe Biden „sunt puse în aplicare” și că sunt „executate foarte precis”, adăugând că ATACMS „și-au dovedit eficiența”.

Joe Biden declara în urmă cu aproape o lună ca va urma să aprobe aceste sisteme care au o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri.

Washingtonul nu a recunoscut în mod oficial livrarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune, solicitate în mod repetat de Kiev, dar un oficial american citat de Associated Press a declarat marți că rachetele au fost livrate Ucrainei și sunt folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei.

Distrugeri uriașe

Forţele speciale ucrainene au atacat marţi dimineaţă două aerodromuri militare ruseşti, afirmând că au reuşit să distrugă nouă elicoptere, un sistem de rachete antiaeriene şi un depozit de muniţii, relatează News.ro.

Atacurile au avut loc în Berdiansk, un oraş ocupat din regiunea sudică Zaporojie, şi la un aerodrom din Luhansk, oraş ocupat din estul Ucrainei.

Forţele speciale au reuşit, de asemenea, să avarieze cu succes pistele de aterizare ale aerodromurilor, într-o acțiune care a purtat numele „Operaţiunea Libelula”.

„Depozitul de muniţii din Berdiansk a fost detonat în jurul orei 4 a.m.. Expoziile din Luhansk au continuat până la ora 11 a.m.. Pierderile în efectivele inamicului se ridică la zeci de morţi şi răniţi. Cadavrele sunt încă scoase de sub dărâmături”, au precizat Forţele ucrainene pentru operaţiuni speciale.

Aerodromul Berdiansk, folosit de armata rusă, într-o imagine din satelit de pe 28 septembrie 2023.
Aerodromul Berdiansk, folosit de armata rusă, într-o imagine din satelit de pe 28 septembrie 2023.

Într-o declaraţie anterioară, Statul Major al armatei ucrainene raportase că au fost distruse doar două elicoptere şi un depozit de muniţii.

Numărul actualizat al aeronavelor distruse explică însă consternarea bloggerilor militari ruşi pro-război care au descris atacul ca fiind unul dintre cele mai grave împotriva trupelor rusești.

„Dacă nu cumva cel mai grav. Există pierderi atât în oameni, cât şi în echipamente”, a precizat marţi canalul Telegram Fighterbomber, despre care se spune că are legătură cu Ilia Tumanov, căpitan al forţelor aeriene ruse.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG