Linkuri accesibilitate

Portalul digital unic, poarta către cloudul guvernamental: o afacere de 20 de milioane de euro. Legăturile cu un fost ministru


Ministrul Bogdan Ivan la semnarea contractului pentru Portalul Digital Unic. 19 martie 2024.
Ministrul Bogdan Ivan la semnarea contractului pentru Portalul Digital Unic. 19 martie 2024.

Portalului digital unic al României – care va permite realizarea online a unor operațiuni pentru care românii trebuiau să stea la coadă – va fi implementat de o asociere de firme condusă de o societate cu peste 100 de contracte cu statul.

Pe 19 martie, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunța semnarea contractului de implementare a proiectului „Portalul Digital Unic al României – PDURo”, un proiect în valoare de peste 19 milioane de euro (96 de milioane de lei) plus TVA, parte a cloud-ului guveramental.

Actualizare 10 aprilie 2024. Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan Gruia, a anunțat miercuri că a deschis licitația pentru „cloudul Guvernamental” ( portalul digital unic).
„Am publicat în SEAP și în Jurnalul Uniunii Europene licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental. Cloudul dedicat este rezultatul renegocierii PNRR cu Comisia Europeană, pe care am obținut-o la finalul anului trecut”.
Ministrul a spus că valoarea este de aproape 80 milioane euro.

Finanțarea investiției se face cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul este implementat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, instituție în subordinea Ministerului Digitalizării.

Firma desemnată câștigătoare la licitația lansată în iulie anul trecut este asocierea dintre Maguay Computers SRL – ofertant principal, Phoenix IT SRL și Wisevoice AI SRL, după cum arată anunțul publicat de platforma publică de licitații (SEAP).

În schimbul celor 20 de milioane de euro (100 de milioane de lei), firmele vor trebui să aducă statul la un click distanță de cetățeni, după cum a explicat proiectul chiar actualul ministru al Digitalizării, Bogdan Ivan (PSD).

„Statul român va fi cu adevărat eficient, va furniza servicii publice digitale cetățenilor și companiilor. Servicii publice precum înmatricularea unei mașini sau solicitarea unei pensii vor fi complet digitalizate, fără documente fizice”, a spus ministrul după semnarea contractului.

Semnarea contractului pentru Portalul Digital Unic la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Semnarea contractului pentru Portalul Digital Unic la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Maguay Computers, o istorie de 25 de ani și o frumoasă prietenie cu banul public

Înființată în 1999, Maguay Computers i-a avut ca acționari pe Pavel Pughin, Eduard Pughin și Gabriel Pughin. Tatăl, Pavel Pughin a absolvit Facultatea de Comerț Exterior în timpul epocii Ceaușescu și a lucrat în comerțul exterior ca economist, așa cum declară pe pagina sa de Linkedin.

După retragerea lui Gabriel Pughin și a lui Pavel Pughin, în 2012, acționar unic a rămas Eduard Pughin.

În ultimii cinci ani, firma a obținut singură sau în asociere cu alte firme, 107 contracte din bani publici, în valoare de 71 de milioane de euro (355 de milioane de lei).

De departe cel mai valoros dintre ele este afacerea încheiată luna trecută pentru digitalizarea administrației, în valoare de aproape 20 de milioane de euro (97 de milioane de lei) plus TVA.

Și nu e prima colaborare dintre firmă și Autoritatea pentru Digitalizarea României, doar că precedentele contracte au valoare mai mică – aproximativ 100.000 de euro.

În toamna lui 2023, Maguay Computers a câștigat licitația Ministerului Afacerilor Externe pentru implementarea „Sistemului informatic integrat de emitere și gestiune a pașaportului electronic, pașaportului diplomatic și de serviciu și a titlurilor de călătorie în oficiile posturilor consulare (e-Pass)” – aproape 10 milioane de euro (47 de milioane de lei).

Cu Nuclearelectrica SA are contracte în valoare de 7 milioane de euro (37 de milioane de lei), încheiate între 2020 și 2022, pentru platforme hardware și software, servicii de întreținere echipamente.

În 2019, Maguay Computers a dotat Serviciul de Telecomunicații Speciale cu tablete, împreună cu SC World Professional Services SRL, înainte de alegerile prezidențiale. Contractul a fost de aproape 3 milioane de euro (14 milioane de lei).

SC World Professional Services SRL este fosta Teamnet Professional Services, fondată de fostul deputat Sebastian Ghiță, judecat în mai multe dosare penale.

În 2022, Maguay Computers a avut o cifră de afaceri de 123,5 milioane de lei, cu un profit de 4,1 milioane de lei și 41 de angajați.

Cine este Sebastian Ghiță

„Sebastian Ghiță a fost ofițer SRI pregătit anume să facă afaceri în numele instituției sau în folosul ei“, a spus la sfârșitul anului trecut fostul purtător de cuvânt al SRI, Nicolae Ulieru, într-o emisiune televizată.

„Am fost cel mai bun, am câștigat o grămadă de contracte, sunt mândru de ce am făcut pe plan profesional. Vreau să trec la alta etapă. Politica. Punct", declara deputatul PSD, Sebastian Ghiță, în 2014, într-un interviu pentru HotNews.ro.

În acel moment, Sebastian Ghiță, descris ca un copil minune al afacerilor IT din România ieșise din acționariatul firmelor pe care le înființase și se îndrepta spre o carieră politică, la PSD, ca deputat de Prahova. Corporațiile Teamnet și Asesoft rămâneau totuși în controlul său, prin intermediari.

Înființate la începutul anilor 2000, Asesoft și Teamnet au făcut performanță mai ales din contractele cu statul. Societățile câștigau licitații pe bandă rulantă, cu bani de la buget sau bani europeni. Rise Project a descris pe larg mecanismul prin care firmele lui Ghiță au produs bani.

Sebastian Ghiță este și cel care a înființat postul de televiziune RTV în 2001, devenit mai apoi România TV.

Problemele sale cu legea au început din 2002, când a fost acuzat de complicitate la înșelăciune, într-o afacere cu produse petroliere. Dosarul denumit Tracia-Asesoft a fost trimis în judecată în același an, dar decizia finală a venit abia 14 ani mai târziu, prin prescrierea faptelor.

A fost primul dintr-un șir de dosare penale. Unele sunt încă în cercetare, altele au fost închise, unul singur e în instanță. Sebastian Ghiță este judecat, în lipsă, în dosarul taxelor pentru contractele IT și mai are un dosar penal în cercetare, Hidro Prahova.

În dosarul ajuns pe masa judecătorilor din Prahova, controversatul om de afaceri este acuzat de trafic de influență și instigare la fals. Domeniile vizate sunt de interes major pentru societate. Doar câteva exemple:

  • cardul naţional de sănătate;
  • sistemul informatic pentru gestiunea concediilor medicale:
  • sisteme pentru gestiunea reţetelor de medicamente necompensate,
  • cadastru;
  • implementarea de sisteme informatice la unele consilii judeţene;
  • servicii pentru persoane aflate în căutare de muncă etc.

Potrivit procurorilor, firmele Teamnet și Asesoft deținute de fostul deputat PSD au câștigat contracte cu instituții de stat doar datorită influenței politice pe care acesta o avea. DNA îl acuză și că ar fi solicitat bani unor alte firme IT pentru contracte având ca beneficiari instituţii publice.

Contractele despre care vorbesc anchetatorii vizează implementarea unor proiecte importante la nivel național.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Bogdan Padiu, director general al SC Teamnet International, pentru complicitate la trafic de influenţă şi Cristian Anastasescu, administrator al SC Asesoft Internationa pentru complicitate la trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În decembrie 2016, deși se afla sub control judiciar Sebastian Ghiță a fugit din țară. Urma să fie audiat în dosarul Ponta - Blair între timp clasat de DNA, după cum relata Hotnews în octombrie anul trecut.

Phoenix IT, deținută tot de familia Pughin

O altă firmă implicată în asocierea care a câștigat contractul pentru portalul unic, Phoenix IT, aparține tot familiei Pughin. De această dată, acționar este celălat frate, Gabriel Pughin.

Și Phoenix IT are contracte cu statul – de 700.000 de euro (3,5 milioane de lei) din achiziții directe și 12 milioane de euro (60 de milioane de lei), din licitații.

Cea mai recentă licitație câștigată de firmă și totodată și cea mai importantă este cea cu Casa Națională de Pensii, pentru actualizare informatică și reactualizare licențe, încheiată în decembrie 2023. Valoarea contractului – 5 milioane de euro (16 milioane de lei).

Firma a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 51,8 milioane de lei, cu un profit de 2,4 milioane de lei și 14 angajați.

Cea de-a treia firmă din asociere, Wisevoice IT are doi acționari, Alexandru Ștefan și Leonard Daniel Mârț, și nu a mai avut contracte din bani publici.

Ministru al Comunicațiilor, fost angajat al fraților Pughin

Frații Eduard și Gabriel Pughin sunt asociați în alte două firme – Isys Professional și KFZ Mag Impex. Ambele au contracte cu statul.

Unul dintre cei mai importanți lideri locali ai PSD, Petru Bogdan Cojocaru, actual prefect de Iași, a fost angajat al fraților Pughin, manager la firma Isys Professional, între 2012 și 2018.

Conform CV-ului oficial, din poziția de angajat al firmei fraților Pughin, Bogdan Cojocaru a ajuns, în ianuarie 2018, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale. A rămas în această funcție până în noiembrie 2018.

În declarațiile sale de avere din aceeași perioadă, Cojocaru menționează și calitatea de colaborator la o altă firmă a familiei Pughin, Maguay Impex.

Maguay Impex și Gabriel Pughin au fost acuzați de DNA de corupție, în legătură cu achizițiile dintr-un proiect european de la Universitatea de Medicină din Iași. În 2020, dosarul a fost închis din lipsă de probe.

După ce a plecat de la minister, Bogdan Cojocaru s-a întors, pentru scurt timp, la aceeași firmă, apoi a fost numit consilier personal al președintelui Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). A fost deputat PSD de Iași, iar din 2022 este prefect și președinte al filialei Iași a PSD.

Este doar o coincidență, spune Bogdan Petru Cojocaru, pentru Europa Liberă. „Contactele mele cu firmele respective s-au încheiat după intrarea mea în administația locală”, mai spune el.

Ce este Portalul digital unic al României

Noul portal digital unic este parte din cel mai ambițios proiect de modernizare a statului. Banii pentru întreg proiectul vin din PNRR.

Portalul Unic este un sistem care va permite accesarea a peste 21 de proceduri online în România, dar şi în toate ţările UE.

Portalul va asigura schimbul transfrontalier automatizat de documente la nivel european. Un stat membru care eliberează propriilor cetăţeni în format electronic un act administrativ are obligaţia de a pune şi la dispoziţia autorităţilor competente solicitante din alte state membre acelaşi act administrativ.

Printre alte facilități, noua platforma va permite și românilor plecaţi în afara ţării să plătească taxe şi impozite sau să reînnoiască unele documente.

„Vom avea în segmentul de wallet toate documentele noastre, vom putea să primim notificări înainte cu 30 de zile de a ne expira aceste documente.

Vom putea, în baza unui simplu click, să stabilim data şi ora la care vom merge ca să facem poză pentru permis, buletin sau paşaport, iar în această formulă vom avea, iar acesta este cel mai important lucru, livrabil direct, pentru fiecare dintre românii care vor să se integreze în această platformă: 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână.

Nu vom depinde de un program al unui ghişeu sau de starea de spirit a unui funcţionar aflat la un anumit ghişeu, ci vom avea o interacţiune cât mai simplă cu statul român, de acasă, din vacanţă, din afara ţării", a explicat ministrul Bogdan Ivan.

Răspunsurile Maguay și ADR

Europa Liberă a solicitat firmei Maguay Computers un punct de vedere, înainte de publicarea articolului. Răspunsul l-am primit pe 11 aprilie, la două zile după publicare. Firma a făcut următoarele precizări:

„În ceea ce priveste așa-zisa «prietenie cu banul public», exprimare tendențioasă și în același timp imprecisă, facem următoarele precizări:

Experiența de 30 de ani pe piața românească de IT ne pune în postura de a afirma în cunoștință de cauza că evoluția din ultimii 15-20 ani a cadrului legal prin care se derulează procedurile publice este realmente una pozitivă, respectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal, recunoașterii reciproce, transparenței și proporționalitații în deluarea procedurilor de achiziție publică imbunătățindu-se în mod constant și semnificativ!

Chiar faptul că un jurnalist independent are liber acces la datele principale ale procedurilor derulate prin SEAP este cel mai puternic argument în favoarea celor de mai sus!

În ultimii 5 ani, Maguay a câștigat un procent de aproximativ 20% din procedurile de achiziții publice la care a participat ca ofertant independent, asociat sau subcontractant – cu diverse cote de participare, de la 5 la 100% din valoarea maximă a contractelor atribuite – privit din celalalt sens, a fost desemnat necâștigator in restul de 80%!

Valorile contractelor atribuite care rezultă din informațiile disponibile prin SEAP nu reprezintă valoarea încasată de Maguay, ci de toți asociații și subcontractanții care au format asocierea căreia i s-a atribuit contractul! Cota de participare a Maguay, în raport cu aportul la derularea contractelor respective, a fost de multe ori mai mică de 20%.

Valorile contractelor atribuite, în multe cazuri acorduri cadru, sunt maximale – derularea efectivă a acestora neatingând întotdeauna nivelul maximal!

Contractele derulate de Maguay au obținut certificate constatatoare fără obiecțiuni, aspect care confirmă îndeplinirea în mod corespunzător a obligațiilor impuse în sarcina companiei.
Precizăm că dosarul la care se face referire în articol s-a încheiat în anul 2019 cu decizia Curtii de Apel Suceava de achitare „întrucât fapta nu există”, nu cum eronat s-a reținut că „dosarul a fost închis din lipsă de probe”.

În ceea ce îl privește pe Domnul Bogdan Cojocaru, precizăm că a fost angajat în departamentul de vânzări al unei companii din grupul Maguay în perioada 2012 - ianuarie 2018. Această companie are aproximativ 90% din totalul cifrei de afaceri derulat cu clienți din sectorul privat și are un obiect diferit de activitate.

Pe parcursul anului 2018 – dar după plecarea de la firma din grup unde era angajat, Bogdan Cojocaru a ocupat funcția de Ministrul al Comunicaţiilor și Societății Informaționale, ulterior, începând cu 2019, alte funcții în judetul Iasi. Nu există nicio legatură între proiectele sau contractele implementate de compania noastră și domnul Bogdan Cojocaru”, a transmis firma Maguay Computers.

Și Autoritatea pentru Digitalizarea României a răspuns solicitării Europa Liberă, trimisă tot cu câteva zile înainte de publicarea articolului.

„Referitor la întrebarea «Dacă există vreo legătură între contractul încheiat pentru portalul digital unic cu Maguay Computers și faptul că un fost ministru al digitalizării a fost angajat al familiei Puchin, cea care deține Maguay Computers?», vă comunicăm următoarele:

Autoritatea pentru Digitalizarea României este o instituție care își desfășoară activitatea conform legilor în vigoare, acționând în permanență în vederea asigurării unor proceduri corecte pentru toate contractele derulate”, scrie în răspunsul ADR. citat

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG