Linkuri accesibilitate

SmartJob | Profilerul Poliției Române, Dorin Dumitran: Mă îngrozește ce se întâmplă în familii. Ne îndreptăm spre dezordine socială


SmartJob | Dorin Dumitran, profilerul Poliției Române: Mă îngrozește ce se întâmplă în familii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:56:47 0:00

SmartJob | Dorin Dumitran, profilerul Poliției Române: Mă îngrozește ce se întâmplă în familii

Comisarul-șef Dorin Dumitran trage un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce se întâmplă în familiile din România și în societate, în general. Acesta vorbește despre abuzul sexual asupra copiilor, despre violența la adresa femeilor. Are și un mesaj pentru victime: „Nu păstrați secretul abuzului!”.

Psihologul criminalist Dorin Dumitran lucrează în poliție de aproape 20 de ani. Este profiler al Poliției Române și doctor în Siguranță Națională.

Este omul care a contribuit la prinderea unora dintre cei mai periculoși infractori ai României. A urmat cursurile FBI pentru profiling.

În fiecare zi, în România, un copil este abuzat sexual, potrivit World Vision. Dorin Dumitran spune că este îngrijorător ce se întâmplă acum în mediul familial.

„În ultimii 3 - 4 ani, noi, cei din cadrul Serviciului de Analiză Comportamentală, am fost copleșiți de ceea ce se întâmplă în familia românească. Mă îngrozește faptul că unii membri sprijină, încurajează sau trec sub tăcere ceea ce se întâmplă acolo. Mama știe ce face concubinul ei cu copilul”, explică Dumitran.

De ce facem asta? De la educație pleacă totul, crede Dorin Dumitran: „Un proces educațional care este decadent, avem o decădere generală pe care o observăm la nivelul comunităților românești.”

Și cazurile de violență în cuplu sunt în creștere, susține comisarul: „Avem un fenomen care este alarmant și anume se încalcă din ce în ce mai multe ordine de protecție. Acest fenomen de devianță socială este un semnal de alarmă. Intrăm insidios și cu pași mărunți, tiptil, spre o stare de anomie (n.r. absența normelor sau valorilor ) socială, adică de pierderea oricăror repere valorice și morale.”

Alcoolul scoate afară ceea ce tu ești deja”

Ce face diferența între un om care este echilbrat și un om care nu se mai poate opri din a fi violent?

Diferența specifică o face educația și ansamblul factorilor de mediu circumstanțiali care l-au modelat până atunci, susține Dorin Dumitran.

Ascultă varianta audio a acestui podcast:

„Se spune că alcoolul crește agresivitatea. Nu este adevărat. Tot ceea ce înseamnă alcool, drog, testosteron nu vin decât să scoată la iveală ceea ce tu erai deja. Tu nu devii agresiv. Alcoolul și drogul udă planta sau lăstarii pe care tu îi aveai deja.”

Cum e să intri și să mai și ieși din cele mai întunecate minți? Te scot din impas două chestiuni, cunoașterea și bunul simț, explică psihologul.

„Nu te poți erija într-un rol de judecător moral. Eu privesc lucrurile de la nivelul lor, indiferent că sunt autori de infracțiuni sau sunt persoane vătămate. Să fii ca apa - câteodată reușești, câteodată îți joacă feste atenția și de aceea colaborez foarte bine și lucrez în echipă cu colegii din țară.”

„Nu păstra secretul abuzului”

Ce-i spune profilerul Poliției Române unui copil care a supraviețuit unui abuz sexual sau unor femei care sunt bătute de parteneri și poate le e frică să meargă la poliție, pentru că nu au fost băgate în seamă?

„Unu: să nu rămână niciodată singure, în sensul să aibă pe cineva de încredere. Doi: să nu păstreze secretul. Acel secret să fie dat măcar unei persoane de încredere. Trei: să frângă orice tendință a vreunui polițist de a nu-i înregistra plângerea și să lupte. Iar în această luptă să nu rămână niciodată singure.”

Are un mesaj și pentru agresor? „Alegerea face destinul. Alegerea lui va fi destinul lui. Poate să aleagă”, spune Dorin Dumitran.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG