Linkuri accesibilitate

Ce a făcut PSD cu 100 de milioane de lei în 2023? Social-democrații spun de unde au primit bani, nu și cum i-au cheltuit


Partidul Social Democrat nu a publicat lista detaliată a cheltuielilor făcute în 2023.
Partidul Social Democrat nu a publicat lista detaliată a cheltuielilor făcute în 2023.

PSD susține că a cheltuit anul trecut 100 de milioane de lei. Cei mai mulți bani – 85 de milioane de lei – au provenit de la buget și au mers către presă și propagandă. Nu e clar către cine, pentru că PSD susține că asta ar încălca secretul comercial.

Partidul Social Democrat (PSD) este prima mare formațiune politică din România care își publică raportul privind veniturile și cheltuielile pe 2023.

Conform legii, documentul contabil trebuie depus la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până la data de 30 aprilie a următorului an.

Și în 2023, ca în fiecare an, PSD raportează doar cifre – fără a divulga și unde au ajuns banii. Șefii partidului au precizat în repetate rânduri că nu dezvăluie unde merg banii pentru că asta ar încălca secretul comercial dintre partid și firmele beneficiare.

Legea care obligă partidele la transparentizarea veniturilor și cheltuielilor are, în normele metodologice, o prevedere care dă voie partidelor să ascundă destinatarul final al banilor.

„Se numește raport detaliat de venituri și cheltuieli și, după cum îi zice și numele, ar trebui să fie detaliat. Există, însă, undeva o mențiune în acele norme care spune că se pot depune și raportări mai puțin detaliate”, explică Septimius Pârvu, de la Expert Forum, cum pot partidele să decidă ce sume să declare publicului.

În 2022, rapoarte exacte privind modul în care au fost cheltuiți banii au depus PNL și AUR.

PSD, venituri de 97,8 milioane de lei în 2023

Social democrații au primit, anul trecut, cea mai mare sumă de la bugetul de stat alocată partidelor parlamentare – peste 85 de milioane de lei.

La acești bani s-au adăugat 11 milioane de lei din cotizații, aproape 532.000 lei din donații și alte 621.000 de lei, venituri din alte surse (de exemplu închirieri de spații).

La capitolul cotizații, primele cinci județe după sumele colectate sunt Argeș, Dâmbovița, Constanța, Hunedoara și Brăila. Iar cotizațiile adunate în Argeș sunt 10% din totalul pe țară.

La polul opus al clasamentului sunt Sectorul 1 din Capitală, județul Ilfov, Sectorul 3, județele Harghita și Covasna. Ultimul, cu zero cotizații.

„Depinde foarte mult de cum se mobilizează filialele locale”, spune Septimius Pârvu de la Expert Forum.

Pentru think tank-ul care se ocupă îndeaproape de finanțarea partidelor, modul în care se colectează cotizațiile a fost o prioritate.

„Argeșul și anul trecut a fost primul. E posibil să fie o organizație cu mulți membri, dar nu știm pentru că nu sunt date publice”, mai spune el.

Au depus cotizații care depășesc cumulat zece salarii de bază minime pe țară doar trei membri de partid: Radu Tiberiu Roca, prefect de Satu Mare – 32.300 de lei, Adrian Ioan Cionca, vicepreședinte PSD Timiș – 32.000 de lei și Ionel Damian din Constanța – 32.000 de lei.

Adrian Cionca este unul dintre apropiatii lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Roxana Mihaela Grindeanu, soția ministrului, Mihai Cristian Ciolacu, nepotul președintelui PSD, Marcel Ciolacu, și Mirela Alina Cionca, soția omului de afaceri și membru PSD Adrian Cionca, au înființat, în 2021, firma Comuncas SRL, cu domeniul de activitate declarat de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale si nerezidențiale.

Mihaela Grindeanu și Mirela Alina Cionca au mai fost asociate într-o firmă de imobiliare, Store Next Image SRL. În septembrie 2023, Mihaela Grideanu a cumpărat și acțiunile Alinei Cionca.

Ionel Damian este vicepreședinte al PSD Constanța, membru în Consiliul de Administrație al Administrației Fondului Imobiliar Constanța și director general la Neptun SA. Are și afaceri private, între care și un hotel în Eforie Sud.

Bani publici pentru partide

În România, partidele parlamentare primesc subvenții financiare de la bugetul de stat. Sumele se acordă proporțional cu rezultatele de la alegerile locale și parlamentare.

În ultimii patru ani, au primit subvenții de la bugetul public PSD, PNL, USR, AUR, Pro România și PMP.

După ultimele alegeri, din 2020, banii pentru partide din subvențiile de la buget - pentru perioada 2021-2023 - s-au împărțit astfel:

  • Partidul Social Democrat (PSD) - 55,4 milioane de euro.
  • Partidul Național Liberal (PNL) - 47 milioane de euro.
  • Uniunea Salvați România (USR) - 24,4 milioane euro.
  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - 11 milioane de euro.
  • Partidul Mișcarea Populară (PMP) - 2,4 milioane de euro.
  • Partidul Pro România - 1,8 milioane de euro.

Total subvenții 2021-2023: 142,4 milioane de euro.

La toate aceste sume se mai adaugă cotizațiile membrilor de partid și donațiile, care se raportează separat – până la sfârșitul lunii aprilie al fiecărui an.

Sursa: Autoritatea Electorală Permanentă

Donații de jumatate de milion de lei

Legea prevede ca partidele să publice nominal doar donațiile al căror valoare cumulată depășește zece salarii de bază minime brute pe țară.

În raportul pe 2023, apar doar trei donatori către PSD care îndeplinesc această condiție: Ștefan Ghibanu – 30.500 de lei, Răzvan Ștefănescu – 40.000 de lei și Simina Camelia Laicu – 30.000 de lei.

Ștefan Ghibanu este administrator la Drumuri și Poduri SA Ialomița. A fost și director general la aceeași societate și consilier personal al președintelui Consiliului Județean Ialomița.

Simina Camelia Laicu este asistenta parlamentară a Rovanei Plumb, europarlamentară.

Cheltuieli de aproape 100 de milioane de lei

Raportul cheltuielilor făcute de PSD în 2023 este o cursă și pentru economiștii cu experiență. Detalierea se face pe conturi contabile și nu pe destinație.

Puzzle-ul cheltuielilor raportat de PSD se rezolvă doar pentru banii primiți de la buget, adică doar pentru 85 din cele 100 de milioane.

Sinteza publicată de Autoritatea Electorală Permanentă privind modul în care au fost folosiți banii publici de către PSD, în 2023 arată că banii au mers astfel:

  • presă și propangandă – 57 milioane de lei (67,8%)
  • Sondaje – 7,7 milioane de lei (9%)
  • consultanță politică – 6,5 milioane de lei (7,7%).


Unde anume au ajuns banii pentru presă și propagandă este un secret bine păzit de PSD.

„Marea problemă rămâne la subvenții, de fapt, pentru că, deși se publică rapoartele anual, lunar, putem să vedem doar pe categorii ce se cheltuie. Nu și la cine ajung banii. Mă refer, în special, la cheltuielile cu presa și propaganda, unde avem problema cu contractele. Fiind vorba de bani publici, ar trebui să știm, să înțelegem un pic mai bine pentru ce se cheltuiesc”, explică Septimius Pârvu ce înseamnă, de fapt, această lipsă de transparență.

Întrebat, în februarie 2024, către ce site-uri de știri merg banii publici pentru a influența imaginea partidului, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a răspuns că este vorba despre „niște detalii contractuale pe care nu le gestionez eu la PSD” și a susținut că „aceste sume sunt publice”.

„Sunt mai multe agenții, cred, care se ocupă de acest lucru”, a completat Ciolacu.

O analiză a think tank-ului Expert Forum a scos la iveală că, în 2023, PSD a cheltuit pentru reclama pe Facebook 2,1 milioane de lei pentru a promova 169 de pagini.

Europa Liberă a dezvăluit în ultimii trei ani că banii pe care partidele îi primesc cu titlul de subvenție merg către firmele care dețin site-urile de știri pentru a influența politica editorială, dar și pentru publicarea sau difuzarea la TV de conținut politic nemarcat ca publicitate, în afara campaniei electorale.

Celelalte partide nu au publicat încă rapoartele financiare pentru 2023. Le vom publica imediat ce vor fi disponibile.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG