Linkuri accesibilitate

Ucraina restricționează serviciile consulare pentru bărbații din străinătate care au vârsta de recrutare în armată


Pușcași marini ucraineni din brigada separată nr. 37 a Forțelor Armate ale Ucrainei, aprilie 2024.
Pușcași marini ucraineni din brigada separată nr. 37 a Forțelor Armate ale Ucrainei, aprilie 2024.

Ucraina a luat măsuri pentru a restricționa serviciile consulare de la misiunile sale diplomatice pentru bărbații cu vârsta de recrutare (18-60 de ani) care locuiesc în străinătate, în încercarea de a-și crește numărul trupelor.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a anunțat pe 23 aprilie că a ordonat aceste restricții deoarece „șederea în străinătate nu scutește un cetățean de îndatoririle sale față de Patrie”.

„Așa cum arată acum, un om de vârstă de recrutare pleacă în străinătate și arată statului său că nu-i pasă de supraviețuirea acestuia. Apoi se întoarce și vrea să primească servicii din partea acestui stat. Nu așa funcționează lucrurile. Țara noastră este în război”, a scris Kuleba pe rețeaua socială X (Twitter).

Oficialul ucrainean a adăugat că va clarifica în zilele următoare procesul de obținere legală a serviciilor consulare în misiunile diplomatice străine ale Ucrainei de către bărbații aflați la vârsta de recrutare.

Potrivit legii aprobate de președintele Volodimir Zelenski pe 16 aprilie, toți bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani trebuie să își actualizeze datele de recrutare la centrele de recrutare militară din întreaga țară.

Deși legiuitorii au diluat unele amendamente privind eschivarea de la încorporare, legea permite pedepsirea celor condamnați pentru evitarea serviciului militar.

Foarte mulți bărbați ucraineni au fugit din țară după ce Rusia și-a lansat invazia împotriva Ucrainei, în februarie 2022, în ciuda măsurii luate de Kiev de a interzice bărbaților de vârstă de recrutare să părăsească țara.

De asemenea, sute de mii de bărbați ucraineni care lucrează în străinătate ca muncitori migranți nu s-au întors în Ucraina.

„Obligația de a-și actualiza documentele la centrele de recrutare exista încă dinainte de adoptarea noii legi de mobilizare. Dacă cineva crede că, în timp ce o persoană luptă departe, pe front, riscându-și viața pentru acest stat, alta poate să stea în străinătate și să primească servicii din partea acestui stat, ei bine, nu așa funcționează lucrurile”, a adăugat Kuleba.

Video | Ce cred ucrainenii despre noua lege a mobilizării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG