Linkuri accesibilitate

Școala începe la 14 septembrie, potrivit propunerii Ministerului Educației. În ce condiții


Copiii și profesorii vor purta măști, vor sta în aceeași clasă și în aceeași bancă și vor intra în pauză pe rând - câteva dintre propunerile Ministerului Educației
Copiii și profesorii vor purta măști, vor sta în aceeași clasă și în aceeași bancă și vor intra în pauză pe rând - câteva dintre propunerile Ministerului Educației

În țara în care aproape 40% din elevi nu au acces la internet, școala începe la 14 septembrie, în anumite condiții

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică trei scenarii de funcționare a școlilor, însă data propusă este aceeași - 14 septembrie, în cazul în care se întrunesc mai multe condiții care au legătură cu situația epidemiologică din zonă și aplicarea unor măsuri de protecție.

Mersul la școală va fi cu totul diferit de anii precedenți - părinții trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere, iar copiii nu vor putea să atingă obiecte ale colegilor, cursurile nu se vor mai muta dintr-o clasă în alta, nici copiii nu-și schimbă banca. În principiu, este nevoie de o distanță de 1 metru între elevi, iar dacă nu este posibil, trebuie să fie aplicate panouri separatoare între ei. Pauzele vor fi decalate, astfel încât copiii să interacționeze cât mai puțin.

Toate condițiile propuse de Ministerul Educației și declarația pe proprie răspundere a părinților pot fi găsite AICI. Propunerile de modificare și observațiile pot fi trimise în zece zile la adresa propuneri@ms.ro

Clasele de elevi trebuie aranjate în aşa fel încât să se respecte distanţarea de minimum un metru sau, acolo unde nu este posibil, să fie montate separatoare transparente, se prevede în proiectul de ordin care stabileşte normele pentru începerea cursurilor.

Alte măsuri se referă la faptul că elevii vor purta mască de protecţie şi trebuie supravegheaţi în pauze pentru a păstra distanţa şi nu vor face schimb de obiecte personale.

Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să informeze, până în 7 septembrie, Inspectoratele Şcolare privind situaţia epidemiologică, acestea urmând să propună scenariul de începere a şcolii. Comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului

Igienă riguroasă a mâinilor; Măsuri ferme de curăţenie şi dezinfecţie în unitatea de învăţământ; Purtarea măştii de protecţie atât de către elevi, cât şi de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ; Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă.

Băncile vor fi poziţionate astfel încât elevii să nu stea faţă în faţă, iar contactul între preşcolarii/elevii din grupe/clase diferite va fi evitat.

Alte măsuri esenţiale menţionate sunt informarea permanentă a personalului, elevilor şi părinţilor / aparţinătorilor cu privire la măsurile de protecţie împotriva infecţiei SARS-CoV-2; Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariţiei febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 la elev sau la un alt membru al familiei;

Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate (numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori), propune ministerul.

Recreaţiile vor putea fi stabilite în mod eşalonat pentru fiecare clasă, acolo unde este posibil, iar elevii vor fi supravegheaţi pe toată durata pauzelor de către cadrele didactice, pentru păstrarea distanţării fizice.

Elevii vor fi instruiţi să nu interacţioneze fizic (nu se vor îmbrăţişa, nu îşi vor atinge reciproc mâinile şi nu vor sta aproape unul de celălalt); Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activităţi care implică schimbul de obiecte.

Mișcarea Elevilor susține revenirea copiilor la școală

Mișcarea Elevilor, o organizație care a militat pentru redeschiderea anului de învățământ în școli, a anunțat că un sondaj intern arată că 55,2% dintre elevi vor înapoi, la școală, o altă parte au optat pentru reducerea numărului de ore de curs, iar alții (nu au fost comunicate proporțiile) preferă învățământul hibrid.

De asemenea, organizația menționată a cerut Ministerului Educației măsuti ferme pentru prevenirea răspândirii Covid 19 în rândul elevilor și al studenților.

XS
SM
MD
LG