Linkuri accesibilitate

Analist american: Corupția este noul comunism - VIDEO


Brian Whitmore este de părere că combaterea corupției este cea mai eficientă cale de a combate influența Rusiei
Brian Whitmore este de părere că combaterea corupției este cea mai eficientă cale de a combate influența Rusiei

Într-un eveniment organizat de ambasada SUA la București, Brian Whitmore, senior fellow al Center for European Policy Analysis, a precizat că, dincolo de dezinformarea dinspre Rusia, actele de corupție reprezintă cea mai mare amenințare la adresa Occidentului.

Brian Whitmore, fost analist al Europei Libere, îl descrie pe Vladimir Putin drept o combinație între un spion și Nașul, capul Mafiei din filmele cu același nume.

„Trebuie să înțelegem ceea ce se numește <<sistema>>, această rețea de conexiuni și relații informale, care definește esența puterii în federația Rusă și, mai extins, în întregul spațiu post-sovietic. Liderii ruși puternici au fost cei care au folosit sistemul în favoarea lor, cei slabi au fost ei înșiși folosiți de sistem. Iar ceea ce vedem acum este versiunea putinistă a <<sistema>>. Mai devreme sau mai târziu, Putin va ieși din joc, dar <<sistema>> va rămâne acolo unde e”, a explicat analistul într-un seminar web.

Brian Whitmore afirmă că, dincolo de lideri vremelnici, conflictul care există, în prezent, între Rusia și Occident este unul între sisteme: cel vestic, bazat pe statul de drept și pe libertăți individuale, și cel rusesc, care se inspiră, mai ales sub conducerea lui Putin, din capitalismul sălbatic de tip mafiot al anilor ’90.

„Am ajuns la concluzia că sistemul rusesc nu este amenințat de ceea ce face Occidentul, ci de ceea ce reprezintă Vestul. Ca să supraviețuiască, <<sistema>> a ajuns la concluzia că trebuie să distrugă valorile occidentale”, explică analistul american.

Hans Klemm: Rusia e cea mai mare amenințare strategică în zona Mării Negre
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00

Și pentru că nu mai există două sisteme izolate, așa cum era pe vremea Războiului Rece, Rusia, spune Brian Whitmore, a reușit să exporte principiile sale către Occident prin diverse acțiuni pe care le consideră arme în războiul asimetric pe care îl duce. Printre acestea, cea mai periculoasă, corupția.

„Dacă poți corupe, atunci poți controla. Așa este utilizată corupția în Rusia. Ideea este, dacă se poate exporta corupția, atunci Moscova ar putea atrage în <<sistema>> o întreagă rețea de lideri naționali corupți”, spune Brian Whitmore.

El atrage atenția că lumea trebuie să privească dincolo de aparențe, dincolo de măștile ideologice sau de susținerea Rusiei pentru extrema dreaptă și stângă în Europa și lumea întreagă. „E vorba despre ceva extrem de simplu: exportul unui sistem cleptocratic corupt”.

Brian Whitmore subliniază că arsenalul Rusiei în ceea ce se numește „influență malignă” nu cuprinde doar informația transformată în armă, ci mai ales corupția și criminalitatea organizată transformate, de asemenea, în arme.

Analistul a cercetat state baltice și est-europene încercând să coreleze gradul de penetrare al propagandei rusești cu nivelul mai scăzut sau ridicat al corupției și crimei organizate. Brian Whitmore a descoperit că există o legătură directă și că în statele unde corupția este mai mare, terenul este mult mai fertil pentru propagandă și dezinformare.

Analistul american mai avertizează că relația oricărui stat membru al UE și NATO cu aceste structuri suprastatale este ținta acțiunilor rusești, pentru că Moscova dorește să promoveze o „Europă a națiunilor”, una în care să nu mai existe parteneriate dincolo de țări sau continente.

XS
SM
MD
LG