Linkuri accesibilitate

Deschiderea universităților | Ce reguli li se impun studenților și ce spun rectorii despre creșterea infecțiilor


Studenții români pot veni fără să fie vaccinați la cursuri
Studenții români pot veni fără să fie vaccinați la cursuri

Cu două săptămâni înainte de deschiderea anului universitar, majoritatea centrelor universitare anunță că vor deschide cursurile în format fizic, fără să condiționeze participarea studenților de vaccinare. Situația este mai nuanțată când vine vorba de cazarea în cămine.

București - o parte dintre universități deschid anul în format fizic

Universitatea de Medicină „Carol Davila” este una dintre cele care a hotătât ca studenții să vină la cursuri în format fizic.

Studenții vin la universitate fie că sunt vaccinați sau nu. Oricum procentul de vaccinare în rândul lor este de 83-84%. Profesorii sunt vaccinați în proporție de 88-89%. Deocamdată nu condiționăm vaccinarea de nimic, să vedem. Hotărârea noastră este cursuri cu prezență fizică, asta dacă nu apare altceva”, a spus rectorul Viorel Jinga.

La Universitatea Carol Davila, peste 80% dintre profesori sunt vaccinați.
La Universitatea Carol Davila, peste 80% dintre profesori sunt vaccinați.

La Academia de Studii Economice se va face un sistem mixt. Condiția participării la cursuri este purtarea măștii.

Nu ținem cont de vaccinare, la cursuri se vine fizic, indiferent de vaccinați/nevaccinați, dar cu mască. Azi (marți, n.r.) am luat decizia: seminariile fizic, cursurile online. Dar nu condiționăm de vacinare, se poartă mască obligatoriu”, spune rectorul Nicolae Istudor.

În prezent, 70% dintre profesori de la ASE sunt vaccinați. „Nu le impunem vaccinarea, că nu e legal. Dintre studenți am văzut că jumătate dintre cei înscriși pentru cazare sunt vaccinați”, mai spune rectorul.

În schimb, studenții care vor să stea în cămine trebuie să îndeplinească niște condiții.

În cămine studenții intră dacă sunt vaccinați, dacă au trecut prin boală, dacă vin cu test PCR negativ în ultimele 72 de ore. Dacă nu au niciuna din condițiile astea le facem noi un test rapid pe loc ca să intre sănătoși în cămin”, a completat rectorul ASE.

Reprezentanții Universității din București își doresc întoarcerea la cursuri să fie față în față, însă Senatul va lua o decizie miercuri.

Iași - o parte din cursuri online, iar în cămine cazează mai puțini studenți

Cursurile le organizăm fizic, deschidem anul universitar pe 26 septembrie. Anul trecut nu am avut incidente, sperăm să nu avem nici acum. Urmărim evoluția pandemiei și respectăm și noi măsurile care se iau. Senatul universității a decis ca cel mult 25% din cursuri să se desfășoare online. În acest fel valorificăm experiența precedentă și suntem pregătiți pentru orice eventualitate, dacă vom fi nevoiți să trecem la online așa vom face”, susține rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Tudorel Toader.

Toader a mai precizat că locul în cămin nu este condiționat de testare sau de vaccinare. Universitatea a decis însă să reducă numărul de studenți în fiecare camera cu o persoană. În felul acesta, universitatea va avea cu 1.400 de locuri de cazare mai puțin. „Noi încercăm să suplinim locurile prin parteneriate cu liceele”, a mai completat Toader.

La UAIC, un procent de 72% dintre profesori, 78% dintre cercetători și 52% din membrii personalului nedidactic sunt vaccinați.

Sibiu: studenții vaccinați, cazați cu alți studenți vaccinați

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu nu a luat nicio măsură de restricție privind accesul la cursuri sau în cămine.

Universitatea încurajează vaccinarea. Există centre de vaccinare în apropiere de cămine, de universitate. Decizia noastră este să începem cursurile față în față. Cazarea în cămine nu este condiționată de vaccinare, dar se va încerca pe cât posibil cazarea studenților vaccinați la un loc, separate de cei nevaccinați”, a spus profesorul Teodor Boanță, responsabil cu comunicarea.

Precedentul Suceava stopat de instanță

Senatului Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava a încercat să impună studenților ca, la intrarea în cămin, să prezinte certificatul de vaccinare, cel de trecere prin boală sau un test PCR negativ la cazarea în cămine. Inițiativa este însă stopată acum după ce după ce un student a dat universitatea în judecată și a avut câștig de cauză pe fond.

Tribunalul Suceava a anulat în parte hotărârea Senatului Universităţii „Ştefan cel Mare”. Rectorul universității și fost ministru al Educației, Valentin Popa, spune pentru Europa Liberă că de fapt studentul nu are dreptate, iar universitatea face recurs.

Cursurile universitare vor începe față în față și intrarea în cămine se face în conformitate cu hotărârea Senatului pentru că depundem recurs care suspendă suspendarea. Eu am ferma convingere că vom câștiga în recurs”, a spus Valentin Popa.

La universitate, peste 60% dintre studenți sunt vaccinați. „Nu le condiționăm vaccinarea de venirea la cursuri, dacă va fi o reglementare la nivel național o adoptăm și noi, dar mai mult de atât nu ne utilizăm autonomia universitară să impunem mai multe măsuri”, a mai spus rectorul de la Suceava.

Nu există restricții la cursuri, dar respectăm măsurile prevăzute de legislația în vigoare pentru participarea la ore: mască și distanțare socială. La intrarea în cămine studenții vor intra cu unul din actele: dovada vaccinării, teste PCR negative care e decontabil la universitates sau dovada că au trecut prin boală”, a mai completat rectorul Valentin Popa.

În SUA, primele instituții care au anunțat obligativitatea vaccinării studenților au fost Universitatea Cornell și Universitatea Duke, dar ulterior numărul universităților care cer vaccinul Covid-19 înainte ca studenții să ajungă în campus în această toamnă a crescut. În prezent peste 700 de facultăți cer vaccinarea. O altă țară care a condiționat participarea la cursuri de vaccinare este Italia.

Măsurile dispuse acum pot suferi modificări în următoarele săptămâni, în funcție de situația epidemiologică.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG