Linkuri accesibilitate

Zelenski le va prezenta aliaților „planul de victorie” pe 12 octombrie


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky (centru) în timpul întâlnirii grupului de apărare a Ukrainei la baza germană Rammstein.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky (centru) în timpul întâlnirii grupului de apărare a Ukrainei la baza germană Rammstein.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va prezenta „planul de victorie” al Kievului în timpul unei viitoare reuniuni a aliaților occidentali în Germania. „Vom prezenta planul de victorie, pași clari și specifici pentru un sfârșit just al războiului”, a scris Zelenski pe 5 octombrie.

Cea de-a 25-a reuniune a peste 50 de aliați și parteneri, cunoscută sub numele colectiv de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, va avea loc la baza aeriană Rammstein din Germania, pe 12 octombrie.

Referindu-se la strategie drept „pace prin forță”, Zelenski a declarat că „planul de victorie prevede întărirea necesară a Ucrainei”.

Zelenski a adăugat că Kievul a început deja discuțiile cu Statele Unite, principalul susținător al Ucrainei în timpul războiului cu Rusia, și că „implicăm toți partenerii”.

Zelenskiy a început să vorbească despre „planul de victorie” al Ucrainei în august, iar ulterior a anunțat că acesta este aproape finalizat și constă în „patru puncte principale și unul care trebuie pus în aplicare după război”.

În timpul vizitei sale la Washington de luna trecută, el a prezentat planul președintelui american Joe Biden, precum și ambilor candidați la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie - actualul vicepreședinte Kamala Harris (democrată) și fostul președinte Donald Trump (republican).

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat la momentul respectiv că planul conține „o serie de pași productivi”.

Nu se cunosc prea multe despre acest plan, deși Wall Street Journal a citat oficiali americani anonimi care au declarat că, în esență, este vorba despre o cerere reînnoită pentru mai multe arme și pentru ca țările care oferă rachete cu rază lungă de acțiune să ridice restricțiile privind utilizarea acestora pentru a lovi mai adânc în teritoriul rus.

La sfârșitul lunii septembrie, Zelenski a declarat că Ucraina și partenerii săi ar trebui „să stabilească măsuri comune și o viziune comună cu privire la modul de creștere a presiunii asupra Rusiei” în timpul reuniunii de la Ramstein.

Zelenski a mai spus că armata ucraineană se confruntă cu o situație „foarte, foarte dificilă”, deoarece continuă să se apere de forțele ruse invadatoare care au făcut progrese semnificative în estul Ucrainei în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, Zelenski a subliniat importanța ca armata ucraineană să facă ea însăși progrese înainte de reuniunea de la Ramstein, pentru a-i asigura pe aliați de capacitățile sale.

Zelenski are programat să se întâlnească din nou cu președintele american Biden în timpul reuniunii.

Între timp, armata rusă a susținut, la 5 octombrie, că a cucerit un alt sat din apropierea orașului Kurakhove, important din punct de vedere strategic în est, unul dintre punctele centrale ale avansului lent al Rusiei prin regiunea industrială Donețk.

Ministerul rus al Apărării a identificat așezarea luată drept Zhelanne Druhe, care avea o populație de aproximativ 200 de persoane, situată de-a lungul râului Vovcha.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG