Linkuri accesibilitate

A început procesul soldatului american acuzat de furt în Extremul Orient rusesc


Gordon Black la audierea de joi de la Tribunalul Districtului Pervomaisk din Vladivostok.
Gordon Black la audierea de joi de la Tribunalul Districtului Pervomaisk din Vladivostok.

Procesul militarului american acuza de furt în Rusia a început, joi, la un tribunal din orașul Vladivostok, situat în Orientul Extrem al Rusiei, conform AP. În cazul în care va fi găsit vinovat, el riscă până la cinci ani de închisoare.

Sergentul major Gordon Black, în vârstă de 34 de ani, a fost acuzat de furt de către iubita sa, pe care mersese să o vadă la Vladivostok, oraș-port la Oceanul Pacific.

Arestarea lui Black complică și mai mult relațiile dintre SUA și Rusia, oricum foarte tensionate din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

Rusia are mai mulți americani în închisorile sale, inclusiv pe Paul Whelan și pe reporterul Wall Street Journal, Evan Gerșcovici. Guvernul american susține că ambii sunt deținuți pe nedrept și încearcă să negocieze eliberarea lor.

Ziarista RFE/RL Alsu Kurmasheva, cu dublă cetățenie, americano-rusă, este și ea încarcerată fiind acuzată că nu și-a declarat pașaportul rusesc la poliția rusă și că ar fi defăimat prin munca ei armata rusă.

În închisorile rusești sunt și Travis Leake, un muzician care locuia în Rusia de ani de zile și a fost arestat anul trecut sub acuzații legate de droguri și Marc Fogel, un profesor din Moscova condamnat la 14 ani de închisoare tot pentru acuzații legate de droguri.

Departamentul de Stat al SUA îi sfătuiește permanent pe cetățenii americani să nu meargă în Rusia.

Armata americană a declarat luna trecută că Black nu a solicitat aprobarea pentru călătoria internațională și aceasta nu a fost autorizată de Departamentul Apărării, conform protocoalelor. Având în vedere ostilitățile din Ucraina și amenințările continue la adresa SUA și a armatei sale - scrie AP - este extrem de puțin probabil că ar fi primit aprobarea.

Black era în concediu și pe cale să revină la baza sa de origine din Fort Cavazos, Texas, din Coreea de Sud, unde fusese staționat la Camp Humphreys cu Armata a Opta. Cynthia Smith, o purtătoare de cuvânt a armatei, a declarat că „în loc să se întoarcă în Statele Unite continentale, Black a zburat din Incheon, Republica Coreea, prin China la Vladivostok, Rusia, din motive personale”.

Iubita lui Black, Alexandra Vașciuk, a declarat reporterilor după audierea din instanță de joi că incidentul incriminat „a fost o simplă dispută domestică” în timpul căreia Black „a devenit agresiv și m-a atacat.” „Apoi a furat bani din portofelul meu, iar eu nu i-am dat permisiunea să facă asta”, a spus rusoaica.

Oficialii americani au declarat că Black, care este căsătorit, și-a cunoscut iubita în Coreea de Sud.

Conform oficialilor americani, rusoaica a locuit în Coreea de Sud, iar toamna trecută ea și Black au avut un fel de dispută domestică sau altercație. După aceea, ea a părăsit Coreea de Sud. Nu este clar dacă a fost forțată să plece sau ce rol, dacă a existat vreunul, au avut în această chestiune autoritățile sud-coreene.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG