Linkuri accesibilitate

DNA anchetează achiziția de vaccinuri anti-Covid. Ce spune Vlad Voiculescu


Momentul în care autoritățile române au primit primele doze de vaccin anti-Covid. Decembrie 2021.
Momentul în care autoritățile române au primit primele doze de vaccin anti-Covid. Decembrie 2021.

UPDATE - „Anchetarea de către DNA a modului în care România a achiziționat vaccinurile este bine-venită: românii trebuie să știe cum a decis Guvernul că e înțelept să le administreze banii în pandemie”, spune fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, într-un răspuns dat Europei Libere.

Fostul titular de la Sănătate a amintit că actualul premier l-a acuzat public că s-ar fi opus unei achiziții suplimentare de vaccinuri.

„În acest context, poate vă amintiți că, pe la mijlocul lunii martie a acestui an, domnul viitor fost premier Cîțu a aruncat în public acuze la adresa mea cum că m-aș fi opus unei achiziții suplimentare de vaccinuri. Nu direct, ci "pe surse" - așa cum viitorul fost premier Cîțu, ajutat de consilieri angajați pe bani publici pentru nevoile de comunicare personale - a ales să comunice de altfel de fiecare dată când a vrut să își murdărească colegii din coaliția de guvernare”, spune Vlad Voiculescu.

El spune că atunci nu a făcut decât să aducă la cunoștința întregului Guvern, în mod oficial, așa cum o arată și memorandumul întocmit de MS și înregistrarea ședinței de guvern aflată la Secretariatul General al Guvernului, următoarele aspecte:

1. Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea) iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze;

2. Aveam deja un număr mare de vaccinuri comandate deja, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fără a fi lăsați să ne implicăm de la nivelul Ministerului Sănătății, în nici un fel, în campania de comunicare sau în alte acțiuni care să îmbunătățească această campanie;

3. Pentru achiziția de vaccinuri deja antamată de viitorul fost premier, Ministerul Sănătății avea nevoie de sume suplimentare cel târziu la rectificarea bugetară; în Martie, bugetul anual al MS fusese deja pus pe butuci prin deciziile premierului.

Fostul ministru USR PLUS al Sănătății spune că „în urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze. Românii chiar trebuie să știe. Pentru că, dacă nu ar mai simți că sunt prostiți și mințiți constant, poate-ar avea ceva mai multă încredere în cei care le cer imperativ și tot mai răstit să se vaccineze.”

Știrea inițială

Direcția Națională Anticorupție (DNA) investighează modul în care au fost achiziționate vaccinurile anti-Covid.

„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent”, anunță DNA într-un comunicat remis marți presei.

Urmărirea penală se desfășoară in rem, cu privire la faptă și nu la persoane, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală.

Cum au ajuns vaccinurile în țară

România nu a cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin, ci le-a comandat.

„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă și știți foarte bine că strategia de a cumpăra vaccin este o strategie asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeași strategie, România primește pro-rata, toate țările merg pe aceeași direcție”, a declarat premierul Florin Cîțu pe 14 iulie.

Strategia a fost inițial făcută de Comisia Europeană, luând în calcul și acest sistem de revânzare al vaccinului sau donații pentru alte țări.

„Prin acest sistem Covax, este o strategie făcută de la început de Comisia Europeană, de negociere. Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede", a precizat premierul la acel moment.

El nu a putut spune care sunt costurile finale pe care le va plăti România.

„Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, prețul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda și apoi avem și factura".

În iunie, Danemarca a ajuns la un acord cu România pentru a cumpăra peste 1,1 milioane de doze de vaccin anti-Covid produs de BioNTech/Pfizer.

Anunțul a fost făcut de ministerul danez al Sănătății, în contextul în care interesul românilor pentru imunizare s-a dovedit a fi unul extrem de scăzut, iar vaccinurile urmau să expire în scurt timp. Danemarca a vaccinat aproape 75% din populația eligibilă.

Premierul a spus atunci că există o analiză a stocurilor de doze de vaccin care urmează să expire și că Guvernul comunică cu mai multe țări pentru a exporta sau dona serurile anti-Covid.

„Avem aceste statistici. O parte din ele au fost exportate. Există o analiză. Există contacte cu mai multe țări pentru a exporta, a dona. În fiecare zi primim cereri. În Danemarca vom vinde, la prețul de achiziție, 1 milion de doze Pfizer. Când a fost făcută strategia pentru UE, toate țările au avut aceeași strategie. S-a contractat mai mult, pentru că trebuia să vină și acel moment în care vindeam în alte țări iar strategia este să vindem la prețul de achiziție", a declarat Florin Cîțu în luna iunie a acestui an.

Și Irlanda a convenit să cumpere un milion de doze de vaccin de la România la scurt timp după vânzarea vaccinului către Danemarca. Și Irlanda are o rată de vaccinare ridicată, peste jumătate din populația eligibilă cu ambele doze și peste 65% cu prima doză.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG