Linkuri accesibilitate

Sate și comune cu prezență de peste 100% la jumătatea zilei de vot


Oameni așteaptă să voteze la secția Matei Basarab din București. Pe site-ul AEP, secția apare cu prezență zero.
Oameni așteaptă să voteze la secția Matei Basarab din București. Pe site-ul AEP, secția apare cu prezență zero.

La miezul zilei de 9 iunie, în nouă centre de votare din țară, prezența trecuse de 100%. La secția din Vălari, comuna Toplița/ jud. Hunedoara, prezența era de 118,51%. La fel a fost și în județul Timiș, la secțiile de vot din satele comunei Bara.

În satul Vălari din comuna Toplița/ jud. Hunedoara sunt înscriși pe listele permanente 27 de alegători - dintre ei, 12 votaseră până la ora 13:00. În schimb, 19 persoane au votat pe liste suplimentare, astfel că numărul total al votanților (31) l-a depășit pe cel al oamenilor înscriși în Registrul electoral.

Locul se află în Munții Poiana Ruscă, în Ținutul Pădurenilor, la granița vestică a județului Hunedoara.

Vălari este o destinație turistică, după cum povestește site-ul oficial al Primăriei Toplița:

„O zonă etnofolclorică şi geografică de o rară frumuseşe; aici tradiţiile şi arta populară se păstrează nealterate. În apropierea localităţii Topliţa, la intrarea în comună se găseste zona de agrement a Lacului Cinciș”.

Totuși, primarul comunei Toplița, Nicolae Cerișer, spune pentru Europa Liberă că a fost surprins și el să vadă numărul de 19 votanți pe listele suplimentare.

„În sat (Vălari) nu sunt pensiuni, a fost o tentativă în trecut, avem un schit și este un pic de turism ecumenic existând acest obiectiv, dar nu foarte extins”, spune edilul.

În comuna Toplița sunt doar trei pensiuni, iar într-un an numărul turiștilor care ajung în zonă, parte a Ținutului Pădurenilor, este de ordinul câtorva sute.

Edilul spune că, deși mai există persoane care s-au decis să se mute la țară, e mai puternic se dovedește fenomenul de îmbătrânire a populației.

În Hunedoara, în nu mai puțin de patru sate prezența la vot, la ora 13, era de peste 100%.
În Hunedoara, în nu mai puțin de patru sate prezența la vot, la ora 13, era de peste 100%.

Astfel, numărul locuitorilor de facto nu a crescut brusc, ci a crescut numărul locuitorilor efectivi ai satelor din comună înscriși pe listele de vot permanente.

Cei care au votat pe liste suplimentare sunt în general persoane atrase să își facă reședință tocmai pentru a putea vota. „Nu există un spor demografic instant, este vorba de «spor demografic» electoral”, spune primarul din Toplița.

Comună din Timiș, cu prezență peste 100% în toate secțiile

În județul Timiș în toate cele patru sate ale comunei Bara, prezența la prânz, a trecut de 100%. La Dobrești era, în miezul zilei, de 125,11%. iar în satul Lăpușni -116,66%, în Bara (centrul de comună) - 107,07% și în Rădmănești - 106,66%.

Comuna Bara e la de 70 kilometri de Timișoara și 30 kilometri Lugoj, iar satul Dobrești este locul de naștere al celui care este acum Prea Fericitul Patriarh Daniel, pe numele său de mirean Dan Ilie Ciobotea.

Pe site-ul comunei Bara, însă, nu sunt menționate obiective turistice în zonă sau locuri de cazare.

În patru sate din județul Timiș, prezența era de peste 100% la ora 13:00.
În patru sate din județul Timiș, prezența era de peste 100% la ora 13:00.

În comuna Bărăști din Olt, aflată la 40 de km de Slatina, prezența la urne a ajuns, la ora 12:00, la aproape 50%, și nu datorită alegătorilor de pe listele permanente, ci a celor de pe listele suplimentare. Au votat în total 303 de oameni - 136 dintre ei, pe liste suplimentare.

„Sunt persoane cu vize de flotant”, a explicat purtătorul de cuvând al BEJ Olt, pentru Europa Liberă.

Această situație - foarte mulți votanți pe liste suplimentare - se regăsește și în alte localități din țară.

  • la secția de votare din Școala de la Husnicioara/ jud. Mehedinți, sunt 117 votanți de pe liste permanente și 123 pe liste suplimentare.
  • în Caraș Severin, la Zorlențu Mare, până la ora 12:00 votaseră 197 de alegători pe liste permanete și 121 pe liste suplimentare.

La ora 13, în satul Moțoești din comuna Bărăști prezența a trecut de asemenea de 100%.

Comună fruntașă și în Hunedoara

În comuna Vorța/ jud. Hunedoara, e de asemenea una din cele mai mari prezențe la vot din țară. La ora 10:00 – adică la doar trei ore de la deschiderea urnelor – prezența la vot era de 75%, cu procente între 89,9% și 54% în cele patru secții de vot.

La ora 12:00 – adică la șase ore de la deschiderea urnelor – prezența la vot în comună a urcat la 89,33%, iar într-una din secții, cea din satul Coaja, se apropia de 100% - 98,98%.

Pe listele permanente și complementare de vot sunt înscrise 619 persoane, iar până la ora 12:00 totalul votanților a ajuns la 553, conform datelor afișate în timp real pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP).

Dintre aceștia, 166 de persoane, adică aproximativ 30% din totalul votanților - au votat pe listele suplimentare.

La miezul zilei, la ora 13.00, în două din cele patru sate - Coaja și Valea Poienii - prezența trecuse de 100%, un procent însemnat din voturile totale exprimate fiind pe listele suplimentare (34 din 104 voturi la Coaja și 41 din 113 voturi la Velea Poienii.

Și în celelalte două sate din comuna, Visca și Vorța, procentul votanților se apropia de 100%.

Conform informațiilor Europa Liberă, procentul foarte ridicat al prezenței la urne în comună s-ar explica prin numărul mare al celor care au votat pe bază de flotant și care nu figurează în Registrul electoral al comunei, adică pe listele permanente și complementare de vot.

Aceștia au votat astfel pe listele suplimentare.

La două secții din București, de la Colegiul Național Matei Basarab, din situația în timp real de pe site-ul AEP rezultă că, până la ora 12.00, nu votase niciun alegător.

Totuși, în curtea Colegiului alegătorii stăteau la rând.

Președintele uneia dintre secții a declarat pentru Europa Liberă că până la prânz votaseră 16 persoane, toate pe liste suplimentare dar nu a știut să explice de ce datele nu sunt actualizate pe platforma AEP.

Buletine de vot suplimentare în comunele cu multe vize de reședință

În majoritatea comunelor unde s-a înregistrat o prezență de peste 100% încă de la miezul zilei multe dintre voturi au fost înregistrate pe listele suplimentare - destinate celor care și-au stabilit reședința (flotantul) în localitatea unde votează în timp legal (până în 10 aprilie 2024), dar nu s-au înregistrat în Registrul electoral permanent, respectiv pe listele permanente de votare.

Toate aceste comune apar în lista celor câteva zeci de localități pentru care Biroul Electoral Central (BEC) a decis vineri 7 iunie tipărirea unui număr suplimentar de 9.857 de buletine de vot pentru alegerea primarilor, cât și peste 9.900 de buletine de vot suplimentare pentru alegerea consiliilor locale din aceleași localități.

Autoritățile au vrut să asigure un număr suficient de buletine de vot, inclusiv cu o marjă suplimentară, în condițiile în care pe lângă cei de pe listele permanente de vot, în localitățile respectiv s-a constatat un număr mare de documente de stabilire a reședinței (flotant).

Conform deciziei BEC, pentru comunele Toplița și Vorța din județul Hunedoara au fost tipărite și predate Birourilor de circumscripție 107 respectiv 193 de buletine suplimentare de vot. Pentru Bulzeștii de Sus au fost de asemenea tipărite 135 de buletine de vot.

De asemenea, în comuna Bara din Timiș au fost eliberate 290 de noi buletine de vot. Pentru Bărăști, Olt, s-au emis 237 de noi buletine de vot.

Printre cele mai multe de buletine suplimentare au fost tipărite în județele Mehedinți și Caraș-Severin, unde și la alegerile locale precedente (din 2016 și 2020) s-au înregistrat numere mari de vize de flotant, „ceea ce poate indica faptul că există o practică de a facilita înregistrarea de alegători înainte de alegeri de către candidați, partide, autorități locale etc”, au atras atenția specialiștii de la Expert Forum, la scurt timp după decizia BEC de vineri, conform Știrileprotv.ro.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG