Linkuri accesibilitate

Guvernatorii loiali lui Vladimir Putin, pe cale să câștige alegerile locale. Prezența la vot: 90%


Șefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a declarat că prezența la vot a fost de 90% (imagine de arhivă).
Șefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a declarat că prezența la vot a fost de 90% (imagine de arhivă).

Susținătorii președintelui rus Vladimir Putin și ai războiului său din Ucraina ar urma să câștige alegerile pentru posturile de guvernator din Rusia, potrivit primelor rezultate parțiale ale alegerilor care s-au încheiat duminică. Alegerile au fost inclusiv în Kursk, unde forțele ucrainene au preluat controlul asupra unor orașe și sate.

Cele trei zile de alegeri locale și regionale din Rusia s-au încheiat duminică seară.

Rușii i-au votat pe cei 21 de candidați susținuți de Kremlin pentru funcția de guvernator, precum și pe membrii adunărilor legislative din 13 regiuni și pe funcționarii consiliilor municipale din întreaga federație.

Alegerile au fost organizate și pentru Duma orașului Moscova și pentru conducerea celui de-al doilea oraș al Rusiei, Sankt Petersburg.

Este de așteptat ca politicienii loiali președintelui Vladimir Putin și ai partidului său, Rusia Unită, să obțină victoria în majoritatea celor 21 de funcții de guvernator regional.

Însă, majoritatea grupurilor de apărare a drepturilor și experților independenți sunt de acord că scrutinul a fost lipsit de orice concurență reală.

După 24 de ani de guvernare sub Vladimir Putin, alegerile din Rusia sunt mai strict controlate ca niciodată, fără misiuni credibile de observatori internaționali și fără candidați autentici ai opoziției - aceștia fiind frecvent descalificați din cursa electorală.

Grupul Golos de apărare a drepturilor alegătorilor a numit scrutinul o „imitație” de alegeri, afirmând că este lipsit de concurență reală.

Grupul a declarat că mai mult de o treime dintre candidați au fost împiedicați de autoritățile electorale ruse să participe la voturile din întreaga țară.

Colectarea voturilor a durat trei zile.

Șefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a declarat că nu au existat încălcări semnificative ale legii în timpul scrutinului, iar prezența la vot a fost de aproximativ 90%.

Golos a mai declarat că a primit mai mult de 500 de acuzații de încălcări numai în timpul campaniei electorale.

Medvedev se adresează cu apelativul „tovarăși”

Autoritățile ruse par nerăbdătoare să prezinte competițiile dezechilibrate dintre candidații aleși de Putin și alți candidați drept un exercițiu de patriotism, la doi ani și jumătate de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Să fim sinceri: este un război în desfășurare. Sarcina noastră este să ne învingem inamicul”, a declarat Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru și aliat de lungă durată al lui Putin.

Medvedev prezidează acum partidul de guvernământ Rusia Unită și este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării.

„Tovarăși, în această perioadă este extrem de important să nu pierdem încrederea cetățenilor Rusiei”, a mai spus el.

Alegeri în Kursk și în Ucraina ocupată

În regiunea de frontieră Kursk, care a fost luată prin surprindere în august de o incursiune a forțelor ucrainene, guvernatorul interimar conduce cursa cu mai mult de jumătate din voturile numărate, scrie Reuters.

Alexei Smirnov, care conduce regiunea din luna mai, a primit până acum aproape 66% din voturi, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Rusia.

Comisia Electorală Centrală din Rusia a colectat buletine de vot inclusiv din părți ale Ucrainei ocupate și anexate unilateral de Rusia, inclusiv Crimeea, pentru a completa legislativele regionale susținute de Moscova.

Ministerul de Externe al Ucrainei a condamnat procesele din regiunile ocupate ca fiind o încălcare a dreptului internațional.

„Subliniem încă o dată că rezultatele așa-numitelor «alegeri» din teritoriul temporar ocupat al Republicii Autonome Crimeea sunt lipsite de valoare, iar «alegerile» în sine sunt ilegitime”, a declarat ministerul înainte de vot.

Articol scris cu sprijinul relatărilor RFE/RL. Urmăriți Europa Liberă România și pe Google News.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG