Linkuri accesibilitate

Ambasadorul SUA pentru libertate religioasă: Sper să putem colabora cu guvernul și cu BOR


Sam Brownback, ambasadorul SUA pentru libertate religioasă internațională
Sam Brownback, ambasadorul SUA pentru libertate religioasă internațională

„Avem nevoie de aliați” a fost mesajul ferm transmis de ambasadorul Brownback la București, care a vizitat, înainte de a veni în România, Muntele Athos, Grecia și Bulgaria, iar după plecare de la București, turneul a continuat cu Republica Moldova.

Statele Unite sunt în căutare de aliați pentru apărarea comunităților religioase minoritare din diverse colțuri ale lumii și caută în acest sens sprijinul autorităților de la București, dar și al Bisericii Ortodoxe, după cum a spus într-un interviu pentru Europa Liberă, ambasadorul SUA pentru libertate religioasă internațională Sam Brownback, care a venit la București, în cadrul unui turneu prin mai multe țări ortodoxe.

Ambasadorul Brownback spune că mulți români „se identifică cu Biserica Ortodoxă” și că ar fi vorba despre o comunitate religioasă dinamică, ceea ce înseamnă „un lucru de preț pentru o țară”.

Europa Liberă: Care este interesul ambasadorului american pentru libertate religioasă în România?

Sam Brownback : „Am venit la îndrumarea secretarului de stat (Mike Pompeo, n.r.), care vrea să vadă o implicare mai mare a țărilor majoritar ortodoxe. Așadar, am venit aici pentru a asculta și pentru a vedea ce putem face pentru a colabora cu țările majoritar ortodoxe, care sunt problemele pe care le au acestea. În al doilea rând, este vorba despre recrutarea unor susținători și unor oameni care să ne ajute în chestiunile legate de libertatea religioasă. Credem cu tărie în libertatea religioasă pentru toată lumea, oriunde și oricând. De aceea, avem nevoie de mai multe țări și mai mulți susținători pentru acest efort, la nivel global. Așadar, sunt aici atât pentru a găsi o apropiere de ortodoxie, cât și pentru a recruta susținători pentru libertatea religioasă.”

Europa Liberă: La ce țări vă referiți, în afară de România?

Sam Brownback : „Este vorba despre țările majoritar ortodoxe, adică țările unde există o comunitate ortodoxă importantă, asemenea României, care este o țară foarte orientată către credință și unde majoritatea populației se identifică cu Biserica Ortodoxă.”

Europa Liberă: De ce crește antisemitismul în România, o țară unde populația de evrei este foarte mică?

Sam Brownback : „O variantă scurtă de răspuns ar fi faptul că există mult rău în această lume. Vedem, din păcate, o creștere a antisemitismului peste tot. Am văzut acest lucru recent în Statele Unite, cu două incidente îngrozitoare: împușcăturile și uciderile de la o sinagogă din San Diego. Iar ceea ce am văzut că s-a întâmplat la Pittsburg, este tocmai unul dintre acele lucruri împotriva cărora trebuie să luptăm și care nu dispar niciodată complet. Și cred că este prezența răului care continuă să se resimtă.”

Europa Liberă: În România, a existat recent un incident în care 73 de morminte din cimitirul evreiesc de la Huși au fost distruse. Ce fel de semnal transmite un astfel de incident?

Sam Brownback : „Nu cunosc motivația celor care au făcut un asemenea lucru, dar știu că există o creștere a sentimentelor antisemite, care se traduce prin ură, vandalism, prin oameni care încearcă să rănească sau să ucidă alți oameni. Și observăm acest lucru în multe locuri. Guvernul României este foarte bun în a contracara astfel de lucruri și eu cred că acesta este rolul unui guvern – de a contracara persecuțiile religioase de orice tip și în mod special antisemitismul.”

Europa Liberă: Din discuțiile pe care le-ați avut până acum cu persoanele pe care le-ați întâlnit în România, care este impresia pe care o aveți despre rolul ortodoxiei în societate?

Sam Brownback : „Ortodoxia are un rol foarte important în societate. Am avut întâlniri cu Patriarhul și cu câțiva membri importanți ai conducerii, cu o prezență semnificativă în societatea civilă. Mulți dintre români se identifică cu Biserica Ortodoxă. Cred că o comunitate religioasă dinamică este un lucru de preț pe care îl poate avea o țară. Pentru că adesea sunt implicați în proiecte de educație, în ajutorarea persoanelor nevoiașe sau în spitale. Eu aș spune că exită un capital spiritual într-o țară, atunci când există acolo o comunitate religioasă dinamică unde oamenii sunt mobilizați din inimă pentru a-i ajuta pe cei care au o condiție precară. Faptul că aici există o asemenea comunitate, în special una de dimensiunile celei ortodoxe, cred că este de mare ajutor pentru societate și cred că este de ajutor în ceea ce privește valorile.”

Europa Liberă: Dar există, de pildă, în România, o amplă discuție despre orele de religie din școlile publice, care sunt mai degrabă ore de teologie decât de istoria religiilor. Cum s-ar putea preda religia în secolul XXI?

Sam Brownback : „Nu aș fi persoana care să dea sfaturi în această privință. Avem această dezbatere și în Statele Unite. Cred că lucrul cel mai important, cel puțin așa cum îl văd eu din postura în care sunt, este acela că, indiferent dacă este vorba despre o comunitate religioasă majoritară sau minoritară sau despre una de atei, ar trebui cu toții să respectăm libertatea religioasă a celorlalți și dreptul de a fi sau nu practicanți. Toți trebuie să luptăm pentru acest drept. În Statele Unite, îl considerăm ca pe un drept dat de la Dumnezeu. Iar rolul Guvernului este să-i protejeze fiecărui individ acest drept. Cum se face și cum se predă în școală este o chestiune care ține de societate, iar fiecare țară trebuie să își dea seama cum poate fi pus în practică acest lucru. Noi vom continua să respingem manualele din unele locuri în care se sugerează că ar trebui să îi rănești sau chiar să îi omori pe membrii unei comunități dacă aceștia nu îți împărtășesc credința. Și găsim astfel de lucruri în unele manuale extremiste.”

Europa Liberă: Unde?

Sam Brownback : „În unele manuale din Orientul Mijlociu și am respins ferm aceste lucruri, iar unele țări din Orientul Mijlociu ni s-au alăturat demersului. Dar, pentru mine, acest nivel al urii și acest mod de a preda și de a sugera ideea violenței împotriva unei minorități religioase nici nu ar trebui să fie discutată, cu atât mai puțin să fie pusă în manuale.”

Europa Liberă: România, deocamdată, a rezistat valului de național-populism care a cuprins țările vecine, cu toate că sunt studii care arată că o mișcare extremistă ar putea să fie acceptată și în România. Este România o excepție sau urmează să fie cucerită de această febră a național-populismului?

Sam Brownback : „Nu știu. Ceea ce știu este că guvernele pot să intre în acest joc sau pot să fie împotrivă. Iar cel mai bun lucru pe care îl poate face un guvern este să protejeze drepturile constituționale. Indiferent de tipul guvernului, care vine și pleacă, dacă există o constituție care protejează acele drepturi, trebuie să lupți să le protejezi. Eu cred că protejarea acestora este cheia pentru că astfel se va asigura o susținere pe termen lung, indiferent de schimbările de guverne.

Dar ceea ce vreau eu să subliniez este faptul că sper să putem colabora cu România, fiindcă sunt câteva țări în lume unde există un grad mare al persecuției, iar noi avem nevoie de mai mulți aliați. Deja lucrăm cu unele guverne în această regiune pentru a putea reconstrui o parte dintre comunitățile religioase minoritare din Orientul Mijlociu care au fost date la o parte. Cred că ar putea fi de ajutor. Comunitatea Yazidi și creștinii au fost îndepărtați din nordul Irakului. Iar noi alături de câteva guverne din această regiune am lucrat pentru a încerca să reconstruim zonele în care se aflau comunitățile religioase minoritare, astfel încât oamenii să poată veni și trăi în acele locuri. Am speranța că vom putea lucra cu România pentru a putea face lucruri similare, pentru a putea fi implicați în contextul mai larg al libertății religioase. Suntem, de asemenea, profund îngrijorați de ceea ce se întâmplă în alte țări, cum ar fi faptul că un milion de musulmani (uiguri-n.red) sunt închiși în centre de detenție în vestul Chinei. Avem nevoie de mai mulți aliați care să iasă în față împotriva guvernului chinez și să spună că acei oameni nu ar trebui să fie închiși, ci ar trebui să fie eliberați. De aceea avem nevoie de mai mulți aliați. Este lucrul pe care sper să îl pot discuta și să pot primi sprijin din partea României în această luptă pentru libertatea religioasă.”

Europa Liberă: Care sunt amenințările majore la adresa libertății religioase în România în prezent?

Sam Brownback: „România se descurcă bine. Cred că problemele pe care ar trebui să le aibă în vedere de-a lungul timpului ar fi să se asigure că libertățile fundamentale sunt garantate și că Guvernul le susține.”

Europa Liberă: Pentru că ați văzut întregul peisaj din regiune, cum arată România în comparație cu țările din jur în care ați fost - Grecia, Bulgaria?

Sam Brownback: „Este loc de mai bine, fără îndoială. Dar cred că, în general, este un peisaj care arată destul de bine. Mi-ar plăcea să văd (România, n.r.) că se implică într-o luptă în alte locuri acolo unde a aparține unei minorități religioase poate fi mortal sau poate duce la închisoare. Și avem nevoie de mai mulți aliați în această luptă. Sper că tot mai multe țări vor începe să privească dincolo de granițele lor pentru a proteja aceste lucruri. Nedreptatea pentru un individ este nedreptate pentru toți. Iar Statele Unite sunt un apărător al libertății pentru că noi credem în ea, credem că este fundamentală. Mai credem, de asemenea, că apărarea ei este rolul nostru în lume. Avem nevoie de aliați. Nu putem să facem lucrul acesta singuri.”

Europa Liberă: Atunci când spuneți „aliați” vă referiți la Biserica Ortodoxă Română?

Sam Brownback: „Da, mă refer la Biserica Ortodoxă și la Guvern pentru că lucrăm mult cu diferite instituții religioase. Lucrăm mult cu Biserica Catolică și cu Vaticanul. Lucrăm cu lideri protestanți și musulmani, cu țări budiste și hinduse. Lucrăm cu toți cei care sunt dispuși să lucreze cu noi pe această temă. În continuare, 80% din populația la nivel global trăiește într-o atmosferă de reprimare religioasă. Deci nu câștigăm nicicum lupta deocamdată, de aceea avem nevoie de aliați.”

Europa Liberă: Unde ați vedea mai precis implicarea Bisericii Ortodoxe și a Guvernului României?

Sam Brownback: „Am avansat câteva idei și cred că până când nu vom avea un set concret de lucruri, ar fi prematur să discutăm.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG