Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană: Apărarea antiaeriană rusă a fost avariată în Crimeea


Un sistem rus de apărare antiaeriană S-400 lângă Evpatoria, Crimeea
Un sistem rus de apărare antiaeriană S-400 lângă Evpatoria, Crimeea

15 sisteme de apărare aeriană rusești din Crimeea au fost avariate, în ultimele două luni, susține Comandamentul strategic al forțelor armate ale Ucrainei, într-o postare pe o rețea de socializare.

Ar fi vorba de sisteme antiaeriene rusești S-300, S-350 și S-400 . Aceste divizii de rachete sunt capabile să lanseze rachete sol-aer.

Experții militari au numit sistemul S-400 unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din lume. Unii estimează costul de producție per sistem S-400 la 600 de milioane de dolari.

Acest sistem a fost cheia pentru apărarea antiaeriană a Rusiei în Crimeea, pe care a ocupat-o ilegal în 2014.

Comandamentul Strategic a mai spus că zeci de lansatoare, peste 15 stații radar și peste 10 puncte de control au fost distruse în Crimeea.

Pe măsură ce apărarea antiaeriană a Rusiei slăbește, Comandamentul Strategic a spus: „Ziua eliberării Crimeei ucrainene se apropie”.

Ucraina speră să-și îmbunătățească capacitățile de apărare aeriană, în special prin achiziționarea de avioane de luptă F-16.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reconfirmat sprijinul pe care Occidentul îl va da Ucrainei. „Calea către pace înseamnă mai multe arme pentru Ucraina”, a spus liderul alianței înainte de summitul NATO de la Washington din iulie.

Pe lângă asistența militară, aliații Grupului celor Șapte au anunțat, pe 12 iunie, că Ucraina va primi un împrumut de 50 de miliarde de dolari folosind profiturile din activele suverane rusești care înghețate în Europa.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat pe, 17 iunie, că împrumutul va ajuta la repararea infrastructurii ucrainene care a fost deteriorată de agresiunea Rusiei în interiorul țării și pentru a le ajuta la reconstrucție.

„Este o modalitate de a începe acea reconstrucție chiar acum și ca Rusia să plătească, la propriu și la figurat, factura”, a spus Kirby.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG