Linkuri accesibilitate

AUR va fi sancționat pentru că nu a transmis Autorității Electorale de unde a primit bani și cum i-a cheltuit


Claudiu Târziu, lider AUR, la lansarea candidaților pentru alegerile europene la Târgoviște ( 7 aprilie 2024)
Claudiu Târziu, lider AUR, la lansarea candidaților pentru alegerile europene la Târgoviște ( 7 aprilie 2024)

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este singurul partid parlamentar care nu a depus raportul de venituri și cheltuieli pe 2023 până la termenul legal – 30 aprilie. Autoritatea Electorală Permanentă spune că va sancționa partidul pentru nerespectarea legii.

Actualizare 6 iunie 2024 - Alianța pentru Unirea Românilor a publicat raportul privind veniturile și cheltuielile pe 2023. Vom reveni cu o analiză a acestui raport, săptămâna viitoare.

Articol inițial:

După cum spune Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, în fiecare an, până pe 30 aprilie, fiecare formațiune politică reprezentată în Parlament trebuie să trimită un raport privind veniturile și cheltuielile din anul precedent.

La venituri trebuie declarați banii ajunși în conturile partidului, indiferent de unde vin ei, și anume:

  • cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară;
  • donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte zece salarii de bază minime brute pe ţară, lista persoanelor fizice şi juridice care au acordat împrumuturi a căror valoare depăşeşte 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, precum şi suma totală a donaţiilor confidenţiale, respectiv suma totală a împrumuturilor cu o valoare de sub 100 de salarii de bază minime pe ţară primite
  • venituri din alte surse - închirieri, vânzări etc.
  • subvențiile primite de la Guvern.

Bani publici pentru partide

În România, partidele parlamentare primesc subvenții financiare de la bugetul de stat. Sumele se acordă proporțional cu rezultatele de la alegerile locale și parlamentare.

În ultimii patru ani, au primit subvenții de la bugetul public PSD, PNL, USR, AUR, Pro România și PMP.

După ultimele alegeri, din 2020, banii pentru partide din subvențiile de la buget - pentru perioada 2021-2023 - s-au împărțit astfel:

  • Partidul Social Democrat (PSD) - 55,4 milioane de euro.
  • Partidul Național Liberal (PNL) - 47 milioane de euro.
  • Uniunea Salvați România (USR) - 24,4 milioane euro.
  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - 11 milioane de euro.
  • Partidul Mișcarea Populară (PMP) - 2,4 milioane de euro.
  • Partidul Pro România - 1,8 milioane de euro.

Total subvenții 2021-2023: 142,4 milioane de euro.

La toate aceste sume se mai adaugă cotizațiile membrilor de partid și donațiile, care se raportează separat – până la sfârșitul lunii aprilie al fiecărui an.

Sursa: Autoritatea Electorală Permanentă

Raportul anual e publicat în Monitorul Oficial al României şi pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), până la data de 30 aprilie a anului următor.

„Este cea mai importantă informație care ne arată câți bani au primit partidele și pe cei au cheltuit. Și nu vorbim doar de subvenții, vorbim și de bani privați care sigur sunt ceva mai puțin decât decât banii publici, dar pot pot fi un indicator privind corectitudine a modului în care partidele politice funcționează”, explică Septimius Pârvu de la Expert Forum de ce sunt importante aceste rapoarte.

Nedepunerea raportului constituie contravenție, spune AEP și, conform aceleiași legi, se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei.

Toate celelalte partide parlamentare – PSD, PNL, PMP, USR și UDMR – au depus aceste rapoarte în termenul legal. Alianța pentru Unirea Românilor încă nu.

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a explicat, la solicitarea Europa Liberă, că depunerea raportului a întârziat din cauza „alegerilor pe repede înainte” și că Autoritatea Electorală Permanentă a fost informată de întârziere.

„Nu a reușit departamentul financiar să facă demersurile necesare din cauza comasării alegerilor și au fost nevoiți colegii să se ocupe cu prioritate de alte chestiuni legate de alegeri. Suntem un partid cu resurse umane limitate și am fost nevoiți să prioritizăm acțiunile desfășurate”, a transmis prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, la solicitarea Europa Liberă.

Nepublicarea raportului poate fi o strategie electorală, spune Septimius Pârvu de la Expert Forum.

„Vorbim de un an electoral în care partidele intră într-o competiție și orice acțiune a lor poate contează și este mai vizibilă. Faptul că nu depui raportul de venituri și cheltuieli, în contextul în care intri în competiția electorală și te plângi de celelalte partide, că anti-sistemul face, sau nu face anumite lucruri, dar pe de altă parte tu încalci legislația. Cred că poate fi și o imagine a comportamentului partidului”, adaugă el.

În 2022, AUR a depus raportul de venituri și cheltuieli în termenul legal. A avut 23 de milioane de lei venituri totale și cheltuieli de aproape 30 de milioane de lei.

De ce e important ca partidele să comunice veniturile și cheltuielile

Transparentizarea modului în care partidele cheltuiesc banii primiți de la stat e o bătălie pe care jurnaliștii și organizațiile civice o duc de ani de zile.

O interpretare a legii privind finanțarea partidelor a permis ca, ani de zile, partidele să nu comunice transparent la cine au ajuns banii, în special cei cheltuiți pentru publicitate și propagandă.

Și, chiar dacă au făcut-o, au menționat doar agențiile de publicitate care au primit banii, nu și instituțiile media la care au ajuns.

Banii care ajung la presă de la partide afectează informarea corectă a publicului, pentru că articolele plătite nu poartă semnul de Publicitate.

„În cazul acestor sume mari care sunt direcționate către o instituție de media, ele produc o distorsiune a conținutului care este livrat către public la acele instituții. Acest lucru se vede imediat, cu ochiul liber în conținutul editorial al acestor instituții media”, spune Liana Ganea, președinte Active Watch, organizație non-guvernamentală care militează pentru libertatea presei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG