Linkuri accesibilitate

Balenele beluga salvate de la Harkov prin Chișinău au ajuns la Oceanogràfic Valencia, primind o nouă șansă


Oceanografic din Valencia, Georgia Aquarium și SeaWorld au colaborat cu Delfinariul NEMO din Ucraina pentru evacuarea balenelor din Harkov.
Oceanografic din Valencia, Georgia Aquarium și SeaWorld au colaborat cu Delfinariul NEMO din Ucraina pentru evacuarea balenelor din Harkov.

Două balene beluga transportate din orașul ucrainean Harkov, asediat de ruși, spre Spania prin Chișinău au ajuns la institutul oceanic din Valencia după o operațiune internațională la care au participat zeci de specialiști.

Medicii veterinari de la Valencia spun că starea sănătății balenelor la sosire era „delicată” după lunga călătorie din zona de conflict până în Spania.

Delfinariul NEMO din Harkov este la mai puțin de un kilometru de o zonă lovită frecvent de bombardamentele rusești. Multe animale au fost deja evacuate de acolo - însă niciunele așa de mari.

Balenele din Harkov, Plombir, un mascul de 15 ani, și Miranda, femelă de 14 ani, au ajuns la Valencia pe 18 iunie, noaptea, trecând prin Chișinău.

Evacuarea a început cu un drum de 12 ore pe șosea, de la Harkov la Odesa. Acolo, salvatorii ucraineni s-au reunit cu cei veniți de la Valencia și de la alte două institute oceanografice, Georgia Aquarium și SeaWorld, care au făcut primele controale veterinare.

Îngrijitori de la Oceanografic alături de una dintre belugile salvate.
Îngrijitori de la Oceanografic alături de una dintre belugile salvate.

După consultațiile de la Odesa, drumul a continuat pe șosea până frontiera moldoveană.

„Colaborarea Oficiului European de Luptă contra Fraudei OLAF a fost crucială pentru accelerarea trecerii frontierei cu Moldova și reducerea timpului de călătorie până la aeroportul Chișinău”, spune Oceanogràfic Valencia, într-o relatare a aventurii lui Plombir și Miranda.

La Chișinău, cele două balene au fost urcate, în bazine pline cu apă, într-un avion special amenajat, la bordul căruia erau șase experți internaționali. După cinci ore de zbor, au ajuns la Valencia, la acvariul Oceanogràfic, în două camioane de mare capacitate care așteptau la aeroport.

Una dintre cele două balene salvate din Harkov.
Una dintre cele două balene salvate din Harkov.

Președintele guvernului regional, Carlos Mazón, a calificat operațiunea de salvare drept „istorică” și un succes „în domeniul protecției animalelor” la nivel mondial.

Oceanogràfic din Valencia este cel mai mare acvariu din Europa și singurul care are balene beluga.

Dr. Daniel García-Párraga, director de operațiuni zoologice la Oceanogràfic, a spus că drumul lung a fost riscant pentru sănătatea animalelor, dar, dacă ar fi rămas în Harkovul bombardat mereu de ruși, șansele lor ar fi fost aproape nule.

În primele săptămâni, doi îngrijitori din Ucraina vor fi alături de balenele salvate, pentru a le ajuta să se adapteze la noile condiții.

Cele două balene vor fi ținute la început în bazine care nu sunt accesibile publicului. Când se vor simți în sfârșit acasă, vor fi puse „la vedere” împreună cu cele două balene „rezidente” de la Oceanogràfic, Kylu și Yulka.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG