Linkuri accesibilitate

Cadoul lui Ciolacu pentru Becali și FCSB: acces pe stadionul din Ghencea. Deputat USR: „Amendament cu dedicație, mișelește”


Promisiunea făcută de președintele PSD patronului echipei de fotbal FCSB s-a concretizat în Parlament print-un amendament depus la un proiect al USR, care nu avea legătură cu stadionul sau cu litigiul dintre FCSB și CSA Steaua București. Imagine generică - George Becali (FCSB)
Promisiunea făcută de președintele PSD patronului echipei de fotbal FCSB s-a concretizat în Parlament print-un amendament depus la un proiect al USR, care nu avea legătură cu stadionul sau cu litigiul dintre FCSB și CSA Steaua București. Imagine generică - George Becali (FCSB)

Stadionul Ghencea, al Ministerului Apărării (MApN), nu a putut fi închiriat, până acum, de echipa de fotbal FCSB. Un amendament introdus de PSD deschide o portiță pentru închiriere, după o promisiune făcută de Marcel Ciolacu lui George Becali. Totul s-a făcut într-un proiect al opoziție.

Un proiect de lege privind transparentizarea utilizării bazelor sportive, inițiat de mai mulți parlamentari USR, s-a transformat într-o lege cu dedicație pentru clubul de fotbal FCSB și patronul acesteia, George Becali, susține chiar inițiatorul legii.

Intervenția în favoarea clubului a venit din partea președintelui Camerei Deputaților și președinte al PSD, Marcel Ciolacu, acuză deputatul USR Brian Cristian, care a inițiat proiectul privind bazele sportive.

Dacă legea este promulgată, poate deschide drumul spre închirierea stadionul Ghencea (aflat în proprietatea MApN) de către clubul de fotbal FCSB. Până în acest moment, între echipa de fotbal CSA Steaua București și clubul de fotbal FCSB există un litigiu în instanță, iar terenul nu a fost închiriat pentru meciurile FCSB.

PSD și Marcel Ciolacu s-au folosit în dorința de a respecta promisiunea făcută lui George Becali, patronul FCSB, privind accesul echipei FCSB pe stadionul Ghencea de un proiect de lege al USR. În spațiul public există mai multe declarații ale lui George Becali despre promisiunea făcută de Marcel Ciolacu în acest sens. Primele luări de poziție au apărut în luna octombrie.

Liderul PSD a recunoscut pentru Prosport, pe 30 octombrie, că se va implica ca suporterii să poată merge în Ghencea atât pentru meciurile FCSB, cât și ale CSA Steaua București.

Ciolacu și PSD au modificat substanțial un proiect USR

Inițiativa legislativă a USR a trecut de Senat pe 19 octombrie, fără să conțină vreun amendament al PSD. Totul s-a schimbat în ultima săptămână, chiar înainte de sărbătorile de final de an.

Proiectul inițial nu avea legătură directă cu litigiul dintre FCSB și CSA Steaua sau închirierea stadionului Ghencea.

Brian Cristian, deputat USR de Maramureș, susține că a dorit ca bazele sportive construite din bani publici să fie deschise pentru sportul de masă.

Într-o declarație pentru Europa Liberă, el precizează că un raport al Curții de Conturi arată că un motiv pentru care sportul este în declin îl reprezintă folosirea insuficientă (sau în alt scop) a bazelor sportive construite cu bani publici.

Proiectul prevedea că administratorii bazelor sportive trebuie să facă publice criteriile de închiriere și un regulament clar privind închirierea și tarifele.

Intenția inițială a fost schimbată semnificativă în ultima săptămână. Proiectului USR i-a fost adus un amendament din partea grupului parlamentar al PSD în Comisia de Tineret și Sport, votat ulterior și în plenul Camerei Deputaților:

  • „Administratorii aparținând instituțiilor din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, pot pune la dispoziție comunităților locale, persoanelor fizice și/sau juridice interesate bazele și/sau instalațiile sportive deținute în administrare pe baza unui tarif care să asigure cel puțin cheltuielile administratorului ocazionate de respectiva activitate”, se arată în amendamentul grupului parlamentar al PSD, adoptat în noua formă a legii.

Amendamentul a fost impus de PSD cu ajutorul majorității parlamentare și nu a fost discutat cu inițiatorul proiectului.

Proiectul trebuia votat săptămâna trecută, a fost întors în Comisia de Tineret și Sport, unde a fost introdus amendamentul social-democraților.

Stadionul Ghencea, imagine din 2021. Echipa FCSB nu a primit dreptul de a-l închiria.
Stadionul Ghencea, imagine din 2021. Echipa FCSB nu a primit dreptul de a-l închiria.

„Au venit cu un amendament care deschide o portiță - se schimbă modalitatea prin care se închiriază stadionul Ghencea. Nu mi-au explicat de ce introduc amendamentul la proiectul meu. Am văzut în presă declarațiile președintelui PSD, Marcel Ciolacu, am văzut că i-a promis lui Becali că îi dă dreptul să folosească stadionul și cam despre asta e vorba. Colegii de la PSD mi-au spus că asta a fost directiva, trebuie să treacă proiectul în acea zi, în acea formă”, a afirmat Brian Cristian (USR) pentru Europa Liberă.

Marcel Ciolacu a anunțat că îi va cere ministrului Apărării, Angel Tâlvăr, să rezolve problema stadionului Ghencea, pe care echipa FCSB nu are dreptul să joace, nici măcar să închirieze arena.
Marcel Ciolacu a anunțat că îi va cere ministrului Apărării, Angel Tâlvăr, să rezolve problema stadionului Ghencea, pe care echipa FCSB nu are dreptul să joace, nici măcar să închirieze arena.

Sub protecția anonimatului, deputați social-democrați recunosc că directiva a venit direct de la Marcel Ciolacu, președintele PSD. Ei spun că acest lucru este deja cunoscut public, prin afirmațiile făcute de liderul social-democrat.

Răsturnarea de situație din Comisia de Tineret și Sport l-a făcut chiar pe inițiatorul proiectului să nu își mai susțină inițiativa. El s-a abținut la vot, dar PSD, PNL și chiar USR au votat „pentru".

„A preferat să-l pună mișelește în proiectul altui partid. Am simțit că proiectul devine unul cu dedicație pentru domnul Becali. Noi am dorit să facem un proiect din care să eliminăm decizia politicului în sport. Ei au alipit un amendament prin care tocmai asta au făcut: la un proiect al USR au dat o treabă cu dedicație la inițiativa grupului PSD”, susține deputatul USR.

El subliniază că PSD, PNL și UDMR au aproape 70% în Parlament și puteau depune un proiect individual, în care să ajute clubul FCSB să închirieze stadionul din Ghencea și să nu se folosească de proiectul Opoziției.

Marcel Ciolacu a profitat de adoptarea amendamentului său și a dat exemplu unor echipe rivale din Europa care împart același stadion.

„Mă bucur că această lege va pune punct și uneia dintre cele mai mari rivalități din fotbalul românesc. Cred că a venit timpul ca și în România rivalitatea să fie înțeleasă doar în termeni sportivi, iar echipele să poată împărți fără probleme același stadion. Dacă au putut Roma și Lazio sau Inter cu Milan, sunt convins că vor putea și Steaua cu FCSB”, a fost mesajul transmis pe Facebook de liderul PSD după votul din Camera Deputaților.


Mesajul său a fost criticat de mai multe grupuri de suporteri ale echipei CSA Steaua București, care activează în liga a doua, și nu are drept de promovare din cauza faptului că nu beneficiază de o finanțare privată.

Proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, dacă nu este atacat la Curtea Constituțională. USR nu a anunțat până acum că intenționează să facă acest lucru, mai ales că unii deputați l-au votat.

„Nu ne băgăm în scandalul Steaua cu FCSB, nu e treaba noastră. Ce a făcut Ciolacu a fost o șmecherie, nu a avut curajul să depună un proiect, a dorit doar să primească laude de la Becali. A crezut că ia voturi”, a afirmat un deputat USR.

Stadionul Steaua a fost inaugurat în iulie 2021 și are o capacitate de peste 31 de mii de locuri. Arena a fost construită din bani publici și a costat aproape 100 de milioane de euro.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG