Linkuri accesibilitate

Ceartă pe prefecți. Primarii liberali au luat foc auzind că ALDE ar putea să primească 6 prefecți


Premierul Ludovic Orban vrea să-și consolideze majoritatea parlamentară oferind posturi de prefecți
Premierul Ludovic Orban vrea să-și consolideze majoritatea parlamentară oferind posturi de prefecți

Numirile de noi prefecți sunt pe cale să genereze un scandal cât casa în PNL. Motivul este simplu: ALDE ar urma să primească 6 prefecți, iar PMP alți 3, ceea ce, evident, îi nemulțumește pe șefii organziațiilor liberale din județele vizate. Deocamdată, Ludovic Orban a făcut doar destituiri de prefecti și o singură înlocuire, negocierile nefiind finalizate.

Informația că Ludovic Orban a negociat cu ALDE și PMP locuri de prefecți care se cuveneau liberalilor a fost fitilul pentru o adevărată răzmeriță în unele județe, deși scopul este clar: securizarea unei majorități parlamentare.

ALDE ar urma să primească, au declarat pentru Europa Liberă surse de la vârful PNL, prefecți în șase județe: Teleorman, Giurgiu, Boțoșani, Dolj, Ialomița și Buzău, iar PMP în Gorj, Maramureș și Covasna. Este vorba fie de județe din sudul țării, unde Viorica Dăncilă și PSD au câștigat alegerile prezidențiale, fie unele unde scorurile au fost foarte strânse, cum sunt Botoșaniul, Doljul și Buzăul. ”Multe sunt exact județe în care ar fi fost bine să fie prefecți liberali și nu de la alte partide care declară, mai mult sau mai puțin interesat și condiționat, că susțin guvernul și au votat moțiunea de cenzură”, ne-au declarat sursele citate. Pe de altă parte, cel puțin din punct de vedere legal, prefecții nu au voie să facă parte din partide politice, așa că trebuie să demisioneze.

Acesta ar fi și motivul pentru care PMP nu a bătut nimic în cuie și nici nu se arată foarte încântat de primirea unor prefecturi. ”Am avut negocieri, ne-am întâlnit joi cu premierul Orban, dar nu am decis nimic. E vorba în principal de funcții la nivel central, de secretari de stat. La prefecți e mai complicat, că nu mai poți apoi să faci parte din partid, trebuie să-ți dai demisia, nu mai poți face politica partidului, iar noi nu suntem un partid mare. Deci ne vom consulta mai întâi în partid. Noi nu am cerut însă nimic”, ne-a declarat Eugen Tomac. De altfel, vineri are loc o astfel de consultare.

La ALDE lucrurile sunt ceva mai clare, Călin Popescu Tăriceanu ar fi cerut explicit un număr de prefecți ca să sprijine cabinetul Orban. În afară de prefecți ar mai fi vorba și de un număr de subprefecți, 23 după anumite surse, doar 16 după altele.

Deocamdată, în ședința de guvern de joi, premierul Ludovic Orban a demis 5 prefecți, un subprefect și a făcut o singură numire: Alba – prefect Monica Popescu; Arad – prefect Hordea Florentina, subprefect Vasilică Damian, care este înlocuit de Olimpia Popa; Harghita – Andrei Jean Adrian; Sălaj – Florian Florin; Suceava – Adomnicăi Monica Elena.

Astfel, doar la Arad a fost detașată temporar ca subprefect Olimpia Popa, care a lucrat până acum la Consiliul Județean Arad, șef serviciu corp control. În ceea ce privește funcția de prefect, aceasta va fi probabil ocupată de Gheorghe Stoian, numirea urmând să fie făcută la următoarea ședintă de guvern.

Răzmerită la Botoșani și Giurgiu

Primarii liberali din județul Botoșani au luat foc auzind că urmează să fie desemnat un prefect de la ALDE și nu de la PNL. Întruniți în Liga Aleșilor Locali PNL Botoșani, 28 de primari au semnat un document prin care susțin numirea ca prefect a lui Dan Nechifor. ALDE ar putea să o nominalizeze pentru funcția de prefect pe Roxana Anușca Turcanu (fost deputat).

”In caz contrar primarii isi vor da demisia in bloc", se precizează în documentul semnat de edilii liberali, citat de Stiri Botoșani. Ei susțin că prefectul este cel care decide cine va conduce instituțiile publice de la Botoșani și nu este normal ca unui partid care a obținut doar 4% la alegerile europarlamentare să i se dea o astfel de putere.

Nici la Giurgiu apele nu sunt mai liniștite, județul fiind dominat de PSD care are 52 de primari, în timp ce PNL are doar 4. La alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă a câștigat cu 54,82%, Klaus Iohannis obținând 45,18%. În aceste condiții, ar fi important ca prefectul să fie un liberal, este ”riscant să dăm județul pe mâna ALDE, care a stat alături de PSD trei ani la guvernare”, ne-au declarat surse din PNL. Liberalii din Giurgiu îl susțin ca prefect pe Florian Velicu, secretarul general al organizației, și spun că un guvern nou trebuie să-și numească în funcții prefecții.

Premierul Ludovic Orban a anunțat de altfel imediat după preluarea mandatului că va lăsa în funcție prefecții PSD doar până după alegeri, apoi îi va schimba pe toți.

Acum i-am lăsat pe prefecţi să organizeze alegerile, că dacă ne apucam să schimbăm prefecţii, imediat ne-ar fi acuzat (...). Îi batem cu prefecţii lor şi îi batem de le sună apa în cap cu prefecţii lor", a spus premierul, înainte de alegeri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG