Linkuri accesibilitate

Cel puțin 42 de morți în atacurile asupra Gazei de sâmbătă. Un palestinian rănit, legat de capota unei mașini militare israeliene


Atacurile de sâmbătă, 22 iunie, au vizat și corturile în care s-au adăpostit palestinienii din Gaza. În imagine, un astfel de campus din zona al-Mawasi, la nord-vest de orașul palestinian Rafah.
Atacurile de sâmbătă, 22 iunie, au vizat și corturile în care s-au adăpostit palestinienii din Gaza. În imagine, un astfel de campus din zona al-Mawasi, la nord-vest de orașul palestinian Rafah.

Cel puțin 42 de persoane au fost ucise sâmbătă în atacurile israeliene asupra districtelor nordice ale orașului Gaza, a declarat directorul biroului de presă al guvernului condus de Hamas.

O lovitură israeliană asupra caselor din Al-Shati, una dintre cele opt tabere istorice de refugiați din Fâșia Gaza, a ucis 24 de persoane, a declarat Ismail Al-Thawabta pentru Reuters.

Alți 18 palestinieni au fost uciși într-un atac asupra caselor din cartierul Al-Tuffah.

Armata israeliană a publicat o scurtă declarație în care spunea: „Cu puțin timp în urmă, avioanele de luptă ale IDF au lovit două site-uri de infrastructură militară Hamas în zona orașului Gaza”.

Hamas nu a comentat afirmația israeliană că ar fi lovit infrastructura militară.

Reprezentanții grupării au spus într-o declarație că atacurile au vizat populația civilă și a promis într-o că „ocupația și liderii săi naziști vor plăti prețul pentru încălcările lor împotriva poporului nostru”.

Imaginile obținute de Reuters au arătat zeci de palestinieni care caută victime în mijlocul caselor distruse. Înregistrările au arătat case distruse, pereți dărâmați, moloz și praf umplând strada din tabăra de refugiați Shati.

O altă înregistrare verificată de Reuters, care arată un palestinian rănit legat de capota unuei mașini militare condusă de forțele israeliene a fost publicată pe rețelele sociale.

Armata israeliană a legat un palestinian pe un jeep militar în timpul raidului din Jenin, în Cisiordania ocupată de Israel, 22 iunie 2024. REUTERS/Reuters TV
Armata israeliană a legat un palestinian pe un jeep militar în timpul raidului din Jenin, în Cisiordania ocupată de Israel, 22 iunie 2024. REUTERS/Reuters TV

Armata israeliană a precizat că suspectul fusese rănit într-un schimb de focuri și că va investiga modul în care a fost tratat.

Campania terestră și aeriană a Israelului în Gaza a fost declanșată atunci când militanții conduși de Hamas au năvălit în sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și confiscând peste 250 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

Ofensiva a lăsat Gaza în ruină, a ucis peste 37.400 de oameni, dintre care 101 au fost uciși în ultimele 24 de ore, potrivit autorităților sanitare palestiniene, și a lăsat aproape întreaga populație fără adăpost și în sărăcie.

La mai bine de opt luni de la începutul războiului, ofensiva Israelului se concentrează acum asupra ultimelor două zone pe care forțele sale nu le aveau încă să cucerească: Rafah, la marginea de sud a Gazei și zona din jurul Deir al-Balah, în centru.

Știre scrisă în baza informațiilor furnizate de Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG