Linkuri accesibilitate

China lansează o anchetă privind practicile comerciale ale UE în domeniile energiei și transporturilor


Guvernul chinez a anunțat miercuri o anchetă privind practicile comerciale ale Uniunii Europene, inclusiv verificarea investigațiilor UE privind subvențiile primite de furnizorii chinezi de componente ale energiei eoliene și solare, precum și de căile ferate de stat din China.

Ministerul Comerțului din China a transmis că a lansat o anchetă oficială pentru a determina dacă aceste investigațiile UE, care au dus deja la majorarea unor taxe de import pentru mașinile electrice produse în China, reprezintă bariere comerciale și de investiții împotriva firmelor chineze, transmite dpa.

Mai exact, investigația Beijingului se va concentra asupra politicilor industriale ale UE privind locomotivele feroviare, panourile fotovoltaicele, energia eoliană și echipamentele de securitate.

Ancheta chineză urmează să fie finalizată până la 10 ianuarie 2025, a declarat ministerul chinez.

Anunțul pare a fi o replică la recentele anchete ale UE asupra companiilor chineze, lansate la începutul acestui an.

Printre acestea se numără oanchetă pentru a stabili dacă subvențiile chineze oferă companiilor de turbine eoliene un avantaj neloial în competiția pentru proiecte din cinci țări membre ale UE, Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria.

UE a anunțat, de asemenea, anchete privind doi producători chinezi de panouri solare care licitează pentru un parc solar de 455 megawați în România. Despre această investigația a scris pe larg Europa Liberă.

Tensiunile legate de exporturile chineze pe piețele occidentale au apărut după ce SUA și Uniunea Europeană au acuzat Beijingul că sprijină sectoare ca tehnologiile verzi cu subvenții masive de stat, și creează astfel o concurență incorectă cu firmele occidentale.

Occidentul susține că Beijingul creează cu bună știință o supracapacitate de producție și apoi aruncă bunurile pe piețele din Vest la prețuri scăzute în mod artificial, în detrimentul afacerilor lor interne. Această practică amenință fiuncționarea și supraviețuriea producătorilor europeni și americani.

China neagă acuzațiile.

Un alt punct de dispută sunt vehiculele electrice fabricate în China, asupra cărora UE a impus taxe crescute de săptămâna trecută. Această măsură a determinat Beijingul să lanseze o anchetă antidumping privind carnea de porc și subprodusele din carne de porc din Uniunea Europeană.

Beijingul are o anchetă similară în curs de desfășurare pentru a stabili dacă producătorii europeni de băuturi alcoolice nu fac concurență neloială producătorilor chinezi.

Anunțul Chinei de miercuri vine ca răspuns la anchetele UE privind, de exemplu, producătorii chinezi de turbine eoliene care se presupune că au obținut un avantaj competitiv neloial prin subvenții de stat.

Bruxelles-ul a investigat, de asemenea, oferta unui producător chinez de trenuri de stat pentru o licitație publică de către Ministerul bulgar al Transporturilor din cauza preocupărilor legate de concurență.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG