Linkuri accesibilitate

Marea Britanie acuză China că furnizează arme letale Rusiei. SUA nu sunt de acord


Grant Shapps, secretarul Apărării din Marea Britanie, spune că Beijingul furnizează arme letale Rusiei.
Grant Shapps, secretarul Apărării din Marea Britanie, spune că Beijingul furnizează arme letale Rusiei.

China ar ajuta Rusia cu ajutor letal pentru războiul din Ucraina, spune secretarul de stat britanic Grant Shapps, care citează informații secrete obținute atât de Marea Britanie, cât și de SUA. Washingtonul spune însă că nu există semne că astfel de transferuri ar fi avut loc.

Declarația secretarului Grant Shapps a fost făcută miercuri, 22 mai, la Conferința de Apărare de la Londra, scrie The Guardian, care citează Reuters.

„Astăzi pot dezvălui că avem dovezi că Rusia și China colaborează la echipamente de luptă pentru utilizare în Ucraina”, a spus Shapps, care a tras un semnal de alarmă către NATO pentru a spori cheltuielile pentru apărare la nivelul întregii alianțe.

„Serviciile de informații în domeniul apărării din SUA și Marea Britanie pot dezvălui că ajutoarele letale zboară acum din China în Rusia și în Ucraina. Pot declasifica această informație și să dezvălui acest fapt astăzi. Cred că este destul de semnificativ.”

The Guardian notează că Shapps nu a furnizat dovezi prin care să-și susțină acuzația, dar a spus că a existat o creștere cu 64% a comerțului dintre Rusia și China de la începutul Ucrainei și că cele două țări „se acoperă reciproc”.

„Este timpul ca lumea să se trezească. Și asta înseamnă să traducem acest moment în planuri și capacități concrete. Și asta începe cu o creștere a cheltuielilor la nivelul întregii alianțe”, a spus el.

Ambasada Chinei din Londra nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la observațiile lui Shapps.

În replică, consilierul pe probleme de securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a părut într-o declarație să conteste acuzațiile lansate public de oficialul britanic.

Sullivan a spus că SUA au luat în calcul posibilitatea ca Beijingul să „furnizeze direct arme – asistență letală – Rusiei”, dar că „nu am văzut asta până în prezent”.

În schimb, SUA sunt îngrijorate „cu privire la ceea ce face China pentru a alimenta mașina de război a Rusiei, nu oferind arme în mod direct, ci oferind sprijin bazei industriale de apărare a Rusiei”, a adăugat el.

Relația dintre China și Rusia s-a apropiat după invazia la scară largă a Moscovei din Ucraina și după izolarea pe plan internațional a Rusiei.

Beijingul ar fi furnizat componente importante pentru industria de apărare a Rusiei, în timp ce a cumpărat mare parte din petrolul și gazele rusești pe care Moscova nu le-a mai putut vinde în Occident din cauza sancțiunilor economice.

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul rus Vladimir Putin la Beijing la începutul acestei luni.

Xi a declarat după întrevedere că au convenit asupra necesității unei „soluții politice” pentru a rezolva războiul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG