Linkuri accesibilitate

Taiwanul își mobilizează forțele după ce China începe exerciții militare ca „pedeapsă pentru acte separatiste”


Un avion de transport militar C-130 decolează de la baza Hsinchu, Taiwan, pe 23 mai 2024.
Un avion de transport militar C-130 decolează de la baza Hsinchu, Taiwan, pe 23 mai 2024.

Autoritățile din Taiwan spun că au încredere că își pot proteja teritoriul. Exercițiile militare începute de Beijing ca „pedeapsă severă” pentru acte „separatiste” sunt calificate de Taipei drept „provocări iraționale”.

China a început exercițiile din jurul teritoriului Taiwanului la trei zile după învestirea preşedintelui Lai Ching-te, considerat de China un „separatist”.

Potrivit BBC, exercițiile desfășurate de China simulează, în premieră, un atac pe scară largă asupra insulei și au început fără a fi anunțate în prealabil.

Participă toate forțele militare chineze: terestre, navale, aeriene și unitatea de rachete.

China, care consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, a denunțat discursul de inaugurare al lui Lai, în care el a cerut Beijingului să-și oprească amenințările, potrivit Reuters.

Administrația prezidențială din Taiwan a exprimat regretul că Beijingul amenință democrația și stabilitatea insulei, precum și pacea din regiune prin „provocări militare unilaterale”.

Exercițiile chineze se desfășoară în Strâmtoarea Taiwan și în jurul unor grupuri de insule aflate lângă coasta chineză, dar care sunt controlate de Taiwan.

În Strâmtoarea Taiwan a funcționat, timp de 70 de ani, o așa-numită linie mediană, o graniță neoficială între cele două părți. China a început incursiuni dincolo de aceasta încă din 2022, după vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, de la acea vreme, Nancy Pelosi.

Beijingul a anunțat încă de anul trecut că nu mai recunoaște această delimitare a Strâmtorii Taiwan.

*Taiwan a intrat sub administrarea chineză în secolul 17, dar a fost cedată Japoniei în 1895. A intrat din nou sub controlul Chinei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă în acea perioadă se duceau luptele între Partidul Comunist și naționaliștii care au stabilit un guvern chinez în exil la Taipei. Comuniștii au preluat controlul în 1949, declarând Republica Populară Chineză. Taiwanul a refuzat de la bun început să facă parte din aceasta.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG