Linkuri accesibilitate

Coaliția PSD-PNL amână încă o dată să ia o decizie cu privire la data alegerilor prezidențiale


Președinții PNL și PSD, Nicolae Ciucă (s) și Marcel Ciolacu.
Președinții PNL și PSD, Nicolae Ciucă (s) și Marcel Ciolacu.

PSD și PNL nu au ajuns la o înțelegere privind data alegerilor prezidențiale nici după ședința de marți, 25 iunie. PNL vrea schimbarea datei, stabilită inițial pentru septembrie, însă PSD spune că maxima concesie pe care o va face e să mute data primului tur cu două săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat marți că PNL poate alege doar între cele două date pentru turul întâi al prezidențialelor: fie 15, fie 29 septembrie.

„PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, pentru că nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri, deci lumea trebuie să aibă un calendar predictibil”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD.

„În consecinţă, pe această discuţie rămâne ca în cursul acestei săptămâni - domnul Predoiu, ca ministru de Interne, are două HG (Hotărâri de Guvern - n.r.) pe masă, cea cu 15 septembrie şi cea cu 29 septembrie - să decidă, fiind ministru PNL, împreună cu PNL, care dintre aceste date le sunt convenabile”, a adăugat Lucian Romașcanu.

Reprezentantul PSD a mai spus că data de 15 septembrie „a fost asumată de ambele partide în primăvară” și că e nevoie ca, în următoarea ședință de guvern, data alegerilor prezidențiale să fie stabilită pentru luna septembrie.

Anterior întâlnirii din coaliția PSD-PNL, premierul Marcel Ciolacu îi ceruse deja ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale.

Premierul a precizat că cele două date luate în calcul pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale sunt 15 sau 29 septembrie.

PNL vrea alegerile prezidențiale în noiembrie

Chiar dacă inițial a acceptat organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, PNL s-a răzgândit și ar vrea ca primul tur să fie organizat în octombrie sau noiembrie.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat marți că datele propuse de Partidul Naţional Liberal pentru organizarea alegerilor prezidenţiale sunt 10 şi 24 noiembrie.

Motivele invocate de liberali pentru decalarea datei alegerilor prezidențiale, față de înțelegerea inițială, sunt că o campanie electorală în luna august e deficilă din cauza concediilor, iar semnăturile de susținere a candidaturilor sunt mai greu de adunat în perioada vacanțelor.

Pentru ca alegerile să poată avea loc pe 15 septembrie, Guvernul trebuie să dea o hotărâre până pe 2 iulie. Potrivit legii, data alegerilor prezidenţiale se stabileşte printr-o Hotărâre de Guvern care trebuie adoptată cu cel puţin 75 de zile înainte de ziua votului.

PSD și PNL vor participa fiecare cu propriul candidat la alegerile prezidențiale din toamnă.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, cel mai probabil candidatul partidului la președinția României, a susținut că, în cazul în care atât el, cât și Marcel Ciolacu, vor candida la prezidențiale, acest lucru nu va afecta funcționarea coaliției.

Ședința coaliției din 25 iunie este a doua în care PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord în privința datei alegerilor pentru funcția de președinte. O primă discuție rămasă fără rezultat concret a avut loc miercuri, 19 iunie.

Președintele Klaus Iohannis a evitat săptămâna trecută să își declare vreo preferință.

„În conformitate cu legislația în vigoare, ele pot avea loc în septembrie sau în octombrie sau în noiembrie, atât”, a spus Klaus Iohannis.

El a adăugat că puterile pe care le are președintele României sunt suficiente „pentru a face din alegerile prezidențiale miza principală a alegerilor din acest an”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG