Linkuri accesibilitate

Compania sud coreeană Hanwha Aerospace va construi în România o fabrică de mașini blindate


Hanwha Aerospace a finalizat în luna august, în Australia, o fabrică similară celei care va fi construită în România.
Hanwha Aerospace a finalizat în luna august, în Australia, o fabrică similară celei care va fi construită în România.

Vicepreședintele companiei aerospațiale din Coreea de Sud, Peter Bae, a anunțat că România va deveni un hub regional în Europa pentru producerea de sisteme terestre militare.

Vicepreședintele companiei Hanwha Aerospace, Peter Bae, a declarat pentru agenția News.ro că ridicarea fabricii din România va începe la începutului lui 2025.

Reprezentantul companiei nu a precizat unde anume va fi construită fabrica.

În iulie, Hanwha Aerospace a semnat cu Ministerul român Apărării un contract în valoare de un miliard de dolari pentru furnizarea către armată a 54 de obuziere autopropulsate K9 şi a 36 de vehicule de aprovizionare cu muniţie K10. Contractul mai include livrarea a zeci de vehicule de sprijin împreună cu muniţia aferentă.

„Conform contractului, Hanwha Aerospace este hotărâtă să construiască în România facilităţi de producţie şi mentenanţă la scară largă pentru a furniza nu numai platforme de ultimă generaţie, ci şi beneficii economice şi industriale”, a spus pentru News.ro, vicepreşedintele Hanwha Aerospace din Europa, Peter Bae.

Potrivit aceleiași surse, compania din Coreea de Sud vrea să construiască în România și un centru de excelență și unul de reparații.

Hanwha Aerospace este cea mai mare companie din domeniul apărării din Coreea de Sud.

România a devenit atfel, cel de-al 10-lea stat utilizator al obuzierului K9.

Este un obuzier autopropulsat cu şenile de calibru NATO 155 mm/52.

La Interviurile one2one de la Europa Liberă șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat că Armata a fost obligată să cumpere obuzierele cu tot cu muniție pentru că în România, fabricile de stat nu sunt deocamdată capable să livreze militarilor muniție de calibru NATO 155.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG