Linkuri accesibilitate

Consilierul Svetlanei Țihanovskaia, condamnat la 20 de ani de închisoare în lipsă


Franak Vyachorka, an adviser to exiled Belarusian opposition leader Svyatlana Tsikhanouskaya, was sentenced to 20 years on multiple charges. (file photo))
Franak Vyachorka, an adviser to exiled Belarusian opposition leader Svyatlana Tsikhanouskaya, was sentenced to 20 years on multiple charges. (file photo))

Tribunalul din Minsk orașului Minsk l-a condamnat vineri pe unul din consilierii liderului opoziției din Belarus în exil, Svetlana Țihanovskaia, la 20 de ani, pentru mai multe acuzații.

Franak Viačorka a fost condamnat în lipsă pentru acuzații care includ conspirație pentru preluarea puterii, organizarea protestelor în masă, crearea unui grup extremist și defăimarea autocratului aflat la conducerea țării.

Fostul șef de colhoz Alexandr Lukașenko se află neîntrerupt la conducerea țării din 1994.

Opoziția și țările occidentale spun că Lukașenko a fraudat grosolan alegerile prezidențiale din 2020, câștigate de fapt de Țihanovskaia cu 65%.

După ce a încercat să facă o plângere la Biroul Electoral, Țihanovskaia a fost ridicată pe sus de forțele de ordine, a dispărut câteva zile, iar apoi a apărut într-o filmare din Lituania, vizibil timorată, vorbind despre familia ei. Țihanovskaia și soțul ei, aflat în închisoare, au doi copii. Serghei Țihanovski s-a înscris în cursa pentru prezidențiale, dar a fost arestat și apoi închis. Aceeași soartă au avut-o toți contracandidații lui Lukașenko care nu au apucat să fugă din țară.

Procuratura Generală din Belarus a declarat că instanța i-a ordonat și lui Viačorka să plătească o amendă de 60.000 de ruble (18.340 de dolari).

El locuiește în străinătate și a scris pe Facebook că instanța i-a respins cererea de a participa la proces printr-un link video.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG