Linkuri accesibilitate

One-to-One | Politologul Cristian Pîrvulescu: Avem politicieni de o mediocritate înfiorătoare. Partidele atrag doar vasali


Cristian Pirvulescu despre provocările politice ale anului 2023
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:20:41 0:00

Politologul Cristian Pîrvulescu este decanul Facultății de Științe Politice de la SNSPA. Acesta susține că, la alegerile din 2024, Româna va vedea probabil reprodus votul din anul 2020.

Profesorul Cristian Pîrvulescu spune la One-to-One că PSD se va eroda la rocada guvernamentală ce va avea loc peste câteva luni. În schimb, PNL va putea să își ia revanșa. Politologul vorbește și despre clasa politică „mediocră” din România.

Principalele declarații, pe scurt:

  • Despre scandalul de plagiat: „O demisie a lui Lucian Bode va transfera subiectul plagiatului la domnul Ciucă. Rezultatele economice pot face uitată tema. Campania electorală, însă, o va actualiza. Va fi o rană sângerândă, o vulnerabilitate indiscutabilă”;
  • Despre președintele Klaus Iohannis: „Mulți spun că președintele a distrus PNL. Nu cred, pentru că în România alegerile se joacă la alegerile locale, prin primari. PNL și PSD își vor satisface această clientelă și asta va duce la reproducerea votului din 2020”;
  • Despre premierul Nicolae Ciucă: „E posibil și să fie îndepărtat dacă autoritatea președintelui Iohannis scade. PNL are nevoie ca aleșii locali să strângă voturile. Sigur că o locomotivă nu strică, dar cine credea că domnul Iohannis este o locomotivă?”;
  • Despre îndepărtarea lui Ciucă: „Sunt războaie de culise. Ambițioșii din partid ar putea să o facă. Nu-și ascund ambițiile prezidențiale. Atacul împotriva ministrului Bode, secretar general al partidului, devine o problemă importantă”;
  • Despre probleme de leadership în politică: „Nu credeam în urmă cu 30 de ani că vom avea politicieni atât de slabi. Sunt de o mediocritate înfiorătoare. Partidul politic atrage doar vasali, oameni loiali șefului. Ei nu trebuie să facă dovadă de competență”;
  • Despre candidații la prezidențiale: „Situația arată că cel mai bun candidat PNL este Ciucă sau un independent, un Klaus Iohannis care apare de undeva, relativ cunoscut. La PSD, poate să fie Geoană sau altcineva. Simion, la AUR”;

Politologul Cristian Pîrvulescu e de părere că PNL va încerca să recupereze ce a pierdut în această perioadă și va ataca mult mai lejer odată cu rocada ce va avea loc în primăvară.

În România, o schimbare a premierului și a miniștrilor este așteptată pentru luna mai. Atunci, liderul social-democrat Marcel Ciolacu ar urma să îi ia locul șefului PNL, Nicolae Ciucă.

„Vor plăti PSD-ului cu aceeași metodă, pentru că și PSD-ul, toată guvernarea, din noiembrie 2021 până astăzi, asta a făcut. A fost un partid de guvernare, dar de opoziție în același timp, păstrând însă echilibrele guvernării și păstrând aparențele”.

Cristian Pîrvulescu e de părere că, în 2024, PSD va fi în continuare primul partid politic, PNL, al doilea, fiecare putând să varieze plus, minus 10 procente, în funcție de context și de voința liderilor locali de a strânge voturi, pentru că acolo este cheia întregii probleme, crede profesorul.

Politologul atrage atenția asupra pericolului prelungirii rocadei: „Întrebarea e dacă ne blocăm în acest sistem cu rocadă pentru multă vreme, pentru că el nu poate reforma instituțiile. În realitate, noi suntem într-o perioadă de relaxare, dar avem nevoie de reforma administrației. Aceasta este ineficientă, neprofesionistă. Avem un număr prea mare de unități administrativ-teritoriale, fie că vorbim de județe, fie că vorbim de localități”.

Cristian Pîrvulescu susține că, odată cu rotativa guvernamentală, România câștigă stabilitate politică într-un context geopolitic complicat, dar e de părere că actuala coaliție aflată la guvernare va dispărea odată ce războiul din Ucraina se va încheia, iar cele două partide, PNL și PSD, vor trece pe poziții opuse.

Cât privește menținerea premierului Nicolae Ciucă la șefia PNL, după rocadă: „Nicolae Ciucă va avea sprijinul șefului statului până la sfârșitul mandatului de președinte al lui Klaus Iohannis. Președintele Iohannis este genul de politician care nu schimbă foarte mult tactica și nici strategia”, spune politologul.

Autoritatea președintelui Klaus Iohannis scade, așa cum se întâmplă cu orice președinte la final de mandat, precizează acesta, dar va fi izolat?

„Nu cred. Cred că autoritatea pe care o are asupra PNL-ului nu se compară nici cu autoritatea lui Iliescu asupra PSD în 2004, nici cu cea a lui Traian Băsescu asupra PDL. Nicoale Ciucă nu va fi niciodată un contracandidat al președintelui Iohannis. Există o concordie între cei doi, iar președintele nu este interesat să rupă echilibrele din partid”.

E posibilă implicarea președintelui în obținerea pentru sine a PNL după ce își termină mandatul?

„Mă îndoiesc, deși mulți vorbesc despre asta. Ludovic Orban vorbește despre asta și chiar despre funcția de prim-ministru pe care ar viza-o, ceea ce mi se pare puțin probabil pentru PNL. A încercat Ion Iliescu în 2005 să preia partidul și a terminat lamentabil, înfrânt de Mircea Geoană. Deci, nu-i așa de simplu. Pentru un fost președinte este mult mai ușor să-și păstreze autoritatea, rămânând în afara sistemului decât intrând în interiorul său”, susține Pîrvulescu.

În privința partidelor de opoziție, marea miză a AUR va fi ca, la alegerile din 2024, să-și construiască organizații locale, adică marea problemă a PSD, crede politologul, pentru că acești primari ar putea fi preluați din zona PSD și mai ales din zona rurală, care este foarte afectată de teoriile conspirației.

USR, dacă va supraviețui anului 2024, va putea reprezenta alternativa la sistemul de partide existente, spune Cristian Pîrvulescu, deși a ratat anul 2020, când putea să își consolideze organizațiile locale, pentru că a trăit cu iluzia că politica se poate face pe rețelele sociale.

„Votul naționalist, în anumite situații poate să joace un rol, dar nu este foarte important și determinant în România. Votul clientelar e cel mai important. Nu cred că USR e un partid muribund. Cred că e un partid de opinie care va reuși să se mobilizeze în anul electoral. Are probleme. Momentul adevărului va fi la alegerile locale, când vom vedea dacă primarii aleși vor reuși să mai rămână pe poziție în foarte multe localități”, susține Pîrvulescu.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG