Linkuri accesibilitate

Cum și-a „desemnat” Rusia sportivi din Republica Moldova pentru jocurile sale „olimpice”


Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie.
Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie.

După scandalul din sportul moldovenesc, numele a doi participanți din Republica Moldova au fost eliminate de pe site-ul oficial al Jocurilor BRICS din Rusia. Federațiile moldovene au spus fie că nu au știut că n-au dreptul să participe la aceste competiții, fie că nici nu antrenează sportivii respectivi.

Pe 19 iunie, la o zi după ce Europa Liberă a remarcat numele a șase sportivi moldoveni pe site-ul Jocurilor BRICS, organizate de Federația Rusă, administratorii au șters datele a doi dintre ei. Au rămas doar patru: trei sportive la proba de sambo și una la gimnastică ritmică.

Președintele Federației de Sambo din Republica Moldova, Iulian Piatcovschi, declară că nu a știut că sportivilor moldoveni le e interzisă participarea la aceste competiții din Rusia: „A fost o greșeală pe care practic nici nu am cunoscut-o. [..] Nu știu dacă e corect, iese că din sport facem politică”.

Piatcovschi nu a negat faptul că trei membre ale federației pe care o conduce au mers în orașul Kazan, din Republica Tatarstan.

Într-o discuție online cu reporterii Europa Liberă Moldova, una dintre ele a spus că a participat la edițiile precedente ale Jocurilor BRICS și că numele ei ar fi apărut pe site de această dată „dintr-o eroare tehnică”.

Pe rețelele de socializare au fost publicate, însă, fotografii în care apar cele trei sportive din Republica Moldova, ale căror nume au rămas pe site. Ele pozează alături de ghidul lor pe fundalul simbolurilor Jocurilor BRICS 2024.

La rândul lor, reprezentanții celorlalte trei federații au spus pentru postul de televiziune TV8 că nu au delegat pe nimeni la competițiile de la Kazan și că nu înțeleg cum anumite persoane au ajuns pe lista participanților din partea Republicii Moldova.

Sportiva Victoria Bolohan, care a fost trecută pe site-ul Jocurilor BRICS ca reprezentând R. Moldova în proba de lupte corp la corp, a scris pe Facebook că nu a participat la nicio competiție fără acordul autorităților de la Chișinău.

Într-o scrisoare adresată Ministerului Educației, președintele Asociației de Lupte Corp la Corp, Anatolie Moldovan, spune că, în luna iunie Bolohan, este în Belgia, la pregătiri. În ultima perioadă, sportiva a publicat pe pagina sa de Facebook fotografii și imagini video din Belgia.

Conducătoarea Federației de Gimnastică Ritmică, Victoria Federiuc, susține că a aflat întâmplător despre o gimnastă moldoveană care ar participa la jocurile de la Kazan.

Federiuc afirmă că nici nu o cunoaște pe Elina Tarleva și că aceasta nu face parte din lotul național al Republicii Moldova: „Din câte am investigat, este din Găgăuzia și se antrenează la Moscova, nu nu are legătură cu vreo școală sportivă membră a federației”.

Datele publice arată că Elina Tarleva are 13 ani, se antrenează de mai mulți ani într-un club din regiunea Moscova și este membră a Asociației Cluburilor Sportive din Rusia la gimnastică ritmică. Fata a defilat purtând steagul Republicii Moldova la ceremonia de deschidere a Jocurilor BRICS.

Și reprezentantul Federației de Judo, Andrei Golban, a spus că nu l-a delegat pe luptătorul Valeri Muravski la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. „Nu este membru al lotului și locuiește de vreo 20 de ani la Moscova. Cred că ei singuri au făcut-o, ca să arate că sunt mai multe țări”, a menționat Golban.

Autoritățile de la Chișinău au aflat din presă despre participarea unor sportivi moldoveni la competițiile pe care Rusia le organizează ca alternativă la Olimpiada de la Paris, unde nu poate să participe ca stat.

Ministerul Educației din Republica Moldova a solicitat explicații de la federații și a avertizat că acestea ar putea rămâne fără finanțare dacă au delegat sportivi fără a se coordona în prealabil cu ministerul. La rândul lor, sportivii care participă în mod neautorizat la competiții riscă să fie excluși din loturile naționale.

Ministerul a subliniat că participarea la Jocurile BRICS „încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei” și că această competiție încalcă prevederile Cartei Olimpice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG