Linkuri accesibilitate

36 de profesori din SNSPA cer demisia colegului lor, Alfred Bulai


Profesorul și analistul Alfred Bulai, portretizat în ilustrația originală a investigației Snoop.ro. Autor: Roma Gavrilă / Snoop.ro
Profesorul și analistul Alfred Bulai, portretizat în ilustrația originală a investigației Snoop.ro. Autor: Roma Gavrilă / Snoop.ro

36 de cadre didactice din Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) cer demisia imediată a colegului lor, Alfred Bulai, după acuzațiile de abuz și hărțuire sexuală. Acesta a fost suspendat deja din toate funcțiile și este anchetat penal.

Demersul celor 36 de semnatari vine în urma investigației snoop.ro, „Maestrul manipulării”, în care 18 foste studente descriu acte de abuz sau hărțuire sexuală comise de profesorul Bulai.

„Considerăm inacceptabil și de o gravitate extremă atitudinea și comportamentul documentat în articol. Abuzul sexual și emoțional asupra tinerelor studente, prin folosirea relației de autoritate, nu trebuie să fie tolerate în spațiul academic al Facultății de Științe Politice”, transmit semnatarii, potrivit HotNews.

În opinia lor, astfel de abuzuri afectează demnitatea și drepturile fundamentale ale persoanei și distrug încrederea studenților și părinților în sistemul universitar, în general, și în mod particular, în SNSPA.

„Tolerarea unui astfel de comportament ar trimite un mesaj greșit atât studentelor și studenților, cât și personalului universității, punând sub semnul întrebării integritatea și valorile fundamentale ale instituției noastre. Noi, membrii comunității academice, solicităm demisia imediată a profesorului Alfred Bulai”, cer semnatarii.

Aceștia transmit că apreciază comunicatul emis de SNSPA prin care conducerea instituției declară toleranță zero pentru orice hărțuire, discriminare sau abuz.

„Suplimentar, considerăm că universitatea trebuie să ofere sprijin psihologic și juridic pentru toate studentele afectate de astfel de abuzuri, pentru a le ajuta să treacă peste această traumă și pentru a putea să își continue studiile într-un mediu sigur și incluziv” mai solicită cadrele didactice de la SNSPA.

Reacția conducerii SNSPA

Profesorul universitar Alfred Bulai a fost suspendat marți de Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din toate funcțiile deținute, în urma acuzațiilor de hărțuire sexuală venite din partea a 18 foste studente.

Conform unei investigații Snoop.ro, publicată luni, 18 foste studente au declarat că profesorul le-a cerut să se dezbrace în timpul sesiunilor de practică. Pe unele le-a și pipăit sau a încercat să le sărute, cu altele a reușit să facă sex.

Metoda folosită era similară: le induce sentimentul că ele sunt vinovate pentru ce se întâmplă, potrivit înregistrărilor și mărturiilor citate de investigație.

La propunerea rectorului SNSPA, Remus Pricopie, Senatul SNSPA a aprobat marți suspendarea profesorului universitar Alfred Bulai de la activitățile didactice și din toate funcțiile pe care le ocupă: director al Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice, membru al Consiliului Facultății de Științe Politice și membru al Senatului SNSPA.

Suspendarea are loc pe perioada cercetărilor Comisiei de Etică a SNSPA.

Cel puțin zece sesizări

O primă victimă a depus plângere la poliţie imediat după anunţarea deschiderii anchetei împotriva profesorului Bulai. O a doua va fi audiată miercuri.

Conform G4Media, reprezentanții Parchetului Sector 1 din București au anunțat miercuri că au primit aproximativ zece mailuri referitoare la posibile agresiuni ale lui Bulai, dar au menționat că ele „nu echivalează cu zece plângeri”.

Persoanele care au trimis notificările vor fi chemate la audieri săptămâna viitoare.

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la împrejurarea că sociologul Alfred Bulai, profesor și analist politic, ar fi pretins favoruri de natură sexuală unor studente din cadrul SNSPA – Școala de Studii Politice și Administrative – Ministerul Public încurajează orice persoană care deține date relevante să contacteze organele judiciare la adresa de mail pj_sector_1@mpublic.ro”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, transmis marți.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG