Linkuri accesibilitate

Directoarea unui cămin din Capitală, focar de COVID-19: „E o crimă ce se întâmplă, ne rugăm de DSP să ne testeze”


DSP a refuzat testarea imediată a tuturor bătrânilor dintr-un cămin din nordul Capitalei, deși o persoană a murit din cauza COVID-19.

UPDATE Directoarea căminului din Sectorul 1 a dezvăluit pentru Europa Liberă că alte 20 de persoane au fost confirmate cu coronavirus în urma testării de sâmbătă seara.

Directoarea unui cămin de bătrâni din nordul Capitalei, în care există focar de COVID-19, a declarat pentru Europa Liberă că s-a rugat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) să testeze toți rezidenții, iar răspunsul primit a fost că sunt ocupați.

Testarea a fost făcută totuși în tranșe de DSP, la aproape o săptămână de la primul deces din cămin, dar rezultatele au venit pentru doar 33% dintre cei care trăiesc în cămin.

Raed Arafat susține că la casele pentru bătrâni ar trebui să se testeze imediat toată lumea. Cu toate acestea, luni seara nu se cunoștea situația legată de COVID-19 pentru două treimi din căminul unde se află peste 90 de persoane vulnerabile.

„Situația este mai mult decât dramatică, este crimă, în condițiile în care noi am insistat la Direcția de Sănătate Publică în permanență. Nu știm încotro să o mai apucăm”, a declarat pentru Europa Liberă, Iuliana Căpraru, directoarea căminului de bătrâni din nordul Capitalei.

Prima persoană confirmată cu COVID-19 în căminul de bătrâni din Sectorul 1 a fost pe 12 iulie, au declarat pentru Europa Liberă surse medicale. Adică în urmă cu opt zile. Directoarea căminului, Iuliana Căpraru, a precizat că persoana depistată a fost internată pe 11 iulie la spitalul Elias, iar informația privind infectarea acesteia a ajuns la ei duminică seara.

Direcția de Sănătate Publică a fost informată imediat despre această situație încă din cursul serii de duminică. Deși persoana infectată duminică a murit luni, 13 iulie, la spitalul Elias, testarea nu a început imediat pentru bătrânii aflați în cămin.

Peste trei zile de la primirea informației, 15 iulie, s-au făcut 50 de teste în cadrul căminului. Nu au fost testați însă toți rezidenții, bătrânii aflați în cămin, iar testarea nu a fost efectuată de reprezentanții Direcției de Sănătăte Publică. Dintre cele 50 de persoane testate, 23 reprezintă personal al căminului și 27, rezidenți ai căminului, care se aflau la etajul unu, locul unde fusese descoperit cazul anterior de COVID-19.

„Am contactat DSP luni, marți, miercuri am făcut n tabele, hârtii, raportări, hârtii către DSP. Miercuri după amiază, o asistentă a mers la laboratorul DSP, unde i s-au dat testele. Asistenta a venit în cămin și a făcut recoltările, s-a dus la laboratorul spitalului Militar, tot asistenta noastră a dus testele și s-a încheiat ziua de miercuri. Joi, am sunat să întrebăm care sunt rezultatele, nimic. Teste s-au făcut doar la etajul la care a fost pacientă depistată pozitivă. Am aflat rezultatele vineri”, a declarat Iuliana Căpraru.

Testarea celor 50 de persoane în data de 15 iulie a descoperit două infirmiere pozitive, iar șapte alte persoane care se aflau internate în cămin au avut, la rândul lor, teste pozitive. Rezultatele au venit pe 17 iulie, iar persoanele infectate au fost duse la Matei Balș, Victor Babeș și Rol1-Otopeni. Un nou caz a apărut în cursul zilei de sâmbătă, 18 iulie, acesta fiind internat la spitalul Elias.

„DSP ne-a spus că sunt foarte ocupați când le-am cerut să testeze rezidenții. DSP a decis să fie testat doar etajul unu și personalul, noi făcusem variante de tabel cu tot căminul că așa ni se părea normal, să avem o situație clară. Logic era ca DSP să vină a doua zi și să testeze tot, cap coadă, iar la o săptămână să repete. A trecut o săptămână de la primul caz și noi nu avem rezultatele de la două treimi din cămin. Nu știm ce e cu ei”, a dezvăluit Iuliana Căpraru.

Direcția de Sănătate Publică nu a considerat că este necesar să fie testate persoanele aflate la parter și la etajul al doilea, deși este vorba de persoane extrem de vulnerabile. Potrivit surselor Europa Liberă, Direcția de Sănătate Publică și-a motivat acțiunea prin faptul că la etajul al doilea și parter nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19, iar cei testați reprezintă „contacții direcți cu simptome”.

„Cei de la DSP sunt depășiți de situație”, au subliniat pentru Europa Liberă surse din jurul anchetei epidemiologice la căminul de bătrâni din Sectorul 1.

Europa Liberă a încercat să obțină un punct de vedere de la Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Vă rog ca pentru procedura de testare să vă adresați Ministerului Sănătății și Institutul Național de Sănătăte Publică (INSP). În mod normal, la casele de bătrâni se testează imediat ca să se separe persoanele pozitive de cele negative”, a declarat sâmbătă Raed Arafat pentru Europa Liberă.

Focarul s-a extins la sfârșitul săptămânii

Deși știa de șapte zile de focarul de la căminul din Sectorul 1, Direcția de Sănătate Publică a decis ca testarea pacienților de la etajul al doilea și de la parter să se realizeze sâmbătă seara, 18 iulie 2020.

Rezultatele testelor nu au venit nici în prima parte a zilei de luni, 20 iulie. Între timp, o altă rezidentă a căminului din nordul Capitalei a fost internată luni dimineața, 19 iulie, la Spitalul Elias, după ce nu s-a simțit bine, ea fiind suspectă de coronavirus.

„Noi nu am primit încă rezultatele de la testarea de sâmbătă seara. Când vor veni mâine, poimâine, Dumnezeu știe când, ele nu vor mai prezenta situația reală. Noi ținem bătrânii izolați în camere, dar nu știm, virusul circulă. Dacă erau doi-trei sâmbătă, sigur vor fi mai mulți, dar în teste vor apărea negativ. Răspunsul DSP e în permanență: suntem ocupați. Eu am clacat nervos astăzi, pentru că am acolo, în momentul acesta 90 de bătrâni, despre care nu știu dacă sunt pozitivi sau negativi, am personalul care nu știe”, a arătat directoarea căminului de bătrâni din Sectorul 1.

„DSP e absent, tot ce fac ei, fac pentru că noi insistăm foarte mult. Insistăm, insistăm în fiecare zi. Comportamentul lor e ca și cum ne fac o favoare”, a spus directoarea căminului.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere de la premierul Ludovic Orban, de la ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și de la Direcția de Sănătate Publică, dar cei contactați nu au răspuns.

Trend ascendent de îmbolnăviri cu COVID-19

Ultima săptămâna a reprezentat o creștere a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus, pe fondul măririi numărului de teste efectuate zilnic.

România a raportat sâmbătă 889 de noi cazuri de persoane cu coronavirus, după ce joi și vineri, au fost anunțate 555 de noi cazuri, respectiv 777.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG