Linkuri accesibilitate

Dispută Ungaria - Polonia după discursul lui Orban de la Băile Tuşnad


O dispută diplomatică a izbucnit între Polonia și Ungaria după un discurs al premierului ungar Viktor Orban la Băile Tușnad, România.
O dispută diplomatică a izbucnit între Polonia și Ungaria după un discurs al premierului ungar Viktor Orban la Băile Tușnad, România.

Polonia a reacţionat la criticile premierului maghiar Viktor Orban aduse Varșoviei la Băile Tuşnad. Oficialii polonezi i-au sugerat lui Orban să părăsească UE şi NATO dacă nu e mulțumit de cele două organizații. Premierul maghiar a spus că Varșovia face afaceri cu Rusia prin intermediari și a criticat politica internațională a Poloniei.

În discursul său de sâmbătă de la Băile Tușnad, premierul maghiar Viktor Orban a criticat Polonia și a acuzat autoritățile de la Varșovia de ipocrizie. Liderul maghiar afirmă că deși Polonia acuză Ungaria că are relații economice cu Rusia, Varșovia face afaceri cu Rusia prin intermediari.

„Noi nu facem afaceri cu Rusia, spre deosebire de premierul Orban, care se situează la marginea societăţii internaţionale - atât în Uniunea Europeană, cât şi în NATO”, a subliniat duminică ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Władysław Teofil Bartoszewski, potrivit News.ro.

De asemenea, diplomatul polonez a subliniat că discursul lui Orban a fost comentat duminică foarte negativ şi de ambasadorul SUA la Budapesta.

„Nu prea înţeleg de ce Ungaria mai vrea să rămână membră a unor organizaţii care îi displac atât de mult şi care se presupune că o tratează rău. De ce nu formează el (Orban) o uniune cu Putin şi cu unele state autoritare de acest tip? Principiul de bază este că, dacă nu vrei să fii membru al unui club, te poţi retrage oricând”, a mai transmis ministrul adjunct de Externe de la Varşovia.

El a reamintit că Orban blochează aproape 470 de milioane de euro pe care UE trebuie să îi ofere Poloniei drept compensație pentru echipamentul militar pe care Polonia l-a dat Ucrainei.

Într-o postate pe Facebook, ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijarto, a reluat acuzaţia premierului Orban că Polonia dă dovadă de ipocrizie, pentru că în timp ce acuză Ungaria că importă petrol din Rusia, face ea însăși acelaşi lucru.

„Actualul guvern polonez ne critică şi ne acuză că importăm petrol din Rusia, care este esenţial pentru funcţionarea ţării, dar dacă ne uităm cu atenţie pe lista de clienţi a uneia dintre cele mai mari rafinării de petrol din Rusia, găsim polonezi pe ea. (...) Nu ar trebui să fim ipocriţi şi să dăm vina pe alţii”, a scris Szijjarto.

În discursul său, Viktor Orban a criticat ambițiile geopolitice ale Poloniei, relația lor cu Statele Unite și eforturile lor de a slăbi Rusia și a spus că Polonia dorește să depășească Germania din punct de vedere economic.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG