Linkuri accesibilitate

Igor Dodon își face noi prieteni proruși în Uniunea Europeană, la Bratislava


Imagine de la întrevederea cu Dodon, publicată de Ľuboš Blaha, vicepreședinte al parlamentului Slovaciei și vicepreședinte al partidului „Direcția – Social-Democrația”, pe Telegram.
Imagine de la întrevederea cu Dodon, publicată de Ľuboš Blaha, vicepreședinte al parlamentului Slovaciei și vicepreședinte al partidului „Direcția – Social-Democrația”, pe Telegram.

Liderul celui mai mare partid de opoziție din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a participat la Bratislava la o conferință despre Ucraina organizată de activiști și politicieni proruși din Slovacia, țară din UE și NATO al cărei guvern dezaprobă ajutorul militar occidental pentru Kiev.  

Unii participanți la conferința „Bratislava - Capitala Păcii”, ținută pe 20 iunie într-o sală de la Hotelul Carlton, au lăudat pe față un nou „plan de pace” vehiculat de președintele rus Vladimir Putin, care cere Ucrainei să capituleze, cedând teritoriile ocupate. Igor Dodon nu s-a referit însă direct la el, vorbind mai la modul general, despre necesitatea încheierii războiului.

El a fost primit apoi vineri, pe 21 iunie, la Parlament, în calitate de „fost președinte al Republicii Moldova”, de vicepreședintele legislativului slovac dominat de populiști și naționaliști, Ľuboš Blaha – care fusese cu o zi înainte politicianul de rangul cel mai înalt de la conferința dedicată păcii.

Zinaida Greceanîi și Igor Dodon au avut o întrevedere cu Ľuboš Blaha, vicepreședintele parlamentului Slovaciei, vicepreședinte al partidului „Direcția – Social-Democrația”.
Zinaida Greceanîi și Igor Dodon au avut o întrevedere cu Ľuboš Blaha, vicepreședintele parlamentului Slovaciei, vicepreședinte al partidului „Direcția – Social-Democrația”.

Până acum, singura țară din UE unde era primit Dodon era Ungaria prorusului Viktor Orban. Schimbarea de guvern de la Bratislava, după alegerile din toamna anului trecut, pare că îi oferă politicianului de la Chișinău încă o destinație „prietenoasă” în interiorul blocului cu 27 de membri.

Dodon apără Rusia și critică parcursul european al Moldovei

Participanții la conferința de joi de la Bratislava au discutat, unii în limba rusă, alții în engleză, despre „războiul Occidentului împotriva Rusiei”, dar și despre inutilitatea și ineficiența sancțiunilor „anti-rusești” - o temă la care a luat cuvântul și fostul președinte moldovean.

Discursul lui Dodon, pe care naționalistul slovac Blaha l-a numit „un om brav”, a cuprins critici numeroase la adresa guvernării proeuropene a Rep. Moldova, în special a ministrului de externe Mihail Popșoi, care vizitase Bratislava cu doar o zi înainte. Fostul președinte s-a mai plâns participanților că statutul de țară candidată la Uniunea Europeană nu ar fi oferit Moldovei „nimic”.

Cu toate acestea, el a spus că socialiștii ar continua negocierile de aderare cu UE, dar ar face-o mai bine, pentru că ar pune accentul pe „patru principii”: respectarea neutralității Moldovei, apărarea intereselor economice a producătorilor autohtoni, respingerea „valorilor LGBT+” și apărarea limbii ruse drept „limbă de comunicare interetnică” în Moldova.

Dodon a criticat puterea de la Chișinău pentru că s-ar fi alăturat la „în jur de 80% de sancțiuni anti-rusești”, deși „majoritatea cetățenilor țării sunt împotriva ca Moldova să se alăture la careva sancțiuni” împotriva Rusiei. El a mai spus ca Rusia a fost nevoită să riposteze.

Cu cine s-a întovărășit Dodon în Slovacia?

Nu este limpede cine anume l-a chemat la Bratislava pe Dodon, care nu este în general invitat în țări din UE. Pe rețele de socializare, el a scris că invitația a venit de la vicepreședintele parlamentului slovac, Blaha.

Conferința la care a participat Dodon a fost organizată însă de Ashot Grigorian, membru în comunitatea armenilor din Slovacia, unde locuiește din 1993. El organizează frecvent conferințe cu tematică similară - cel mai recent a fost în februarie.

Dar Dodon a mulțumit pentru prezența la conferință nu lui Grigorian, nici lui Blaha, ci academicianului german prorus Alexandr Rahr, lobbist plătit al companiei petroliere Wintershall, conectată la Gazprom.

În trecut, Rahr a vizitat Republica Moldova, iar relația lui cu Dodon este mai veche. În 2017, de ziua independenței Rep. Moldova, pe atunci președintele Dodon l-a decorat pe Rahr, alături de mai multe persoane pentru că au contribuit la strângerea relațiilor cu... Federația Rusă. În 2019, Rahr a participat la Forumul Economic Moldo-Rus de la Chișinău, unde s-a întâlnit cu Dodon.

Întâlnirea dintre Igor Dodon și neamțul pro-rus Alexandr Rahr, în 2019, la Chișinău.
Întâlnirea dintre Igor Dodon și neamțul pro-rus Alexandr Rahr, în 2019, la Chișinău.

Pe lângă Grigorian și Rahr, alături de Dodon, la conferința de la Bratislava au asistat și deputații socialiști Zinaida Greceanîi și Nichita Țurcan. Dintre localnici, au mai fost prezenți liderul partidului de extremă dreapta Republica din Slovacia, europarlamentarul Milan Uhrík, și fostul prim-ministru slovac și susținător al lui Putin, Ján Čarnogurský. Publicația slovacă Sme a mai relatat că au fost prezenți prin legătură video și alți prieteni europeni ai Rusiei.

La taifas cu Blaha, „regele dezinformării”

Vineri, 21 iunie, Dodon s-a întâlnit din nou, dar în altă parte, anume chiar la parlament, cu vicepreședintele legislativului slovac Ľuboš Blaha, fiind primit, potrivit agendei oficiale, în calitate de „fost președinte al Republicii Moldova”. La masa oficială, Dodon a stat cu stegulețul Moldovei în față.

„În cadrul dialogului am mulțumit pentru invitația de a participa la simpozionul internațional, care a reunit personalități politice cunoscute, deputați, jurnaliști, profesori din diverse state”, a scris apoi Dodon pe rețele, într-o referire la conferința din ajun.

Blaha este membru al partidului Směr, condus de premierul Robert Fico, care se reface în prezent după tentativa de asasinat din mai. Cunoscut pe plan extern mai ales pentru că se opune sprijinului militar pentru Ucraina și „dominației” americane în Europa, Fico a spus despre Blaha că este „omul care nu trădează”.

Igor Dodon și Ľuboš Blaha, vicepreședintele parlamentului Slovaciei, vicepreședintele partidului „Direcția – Social-Democrația.
Igor Dodon și Ľuboš Blaha, vicepreședintele parlamentului Slovaciei, vicepreședintele partidului „Direcția – Social-Democrația.

Site-ul ceh de știri Aktualne.cz a scris că Blaha se remarcă printre alți politicieni antioccidentali și proruși din Slovacia, care nu sunt nici ei exact ușă de biserică, prin limbajul „extrem de vulgar și agresiv”. De altfel, în 2022, Meta i-a închis contul de Facebook a lui Blaha pentru pentru „hate speech” (limbajul urii) și dezinformare.

Blaha, care are 45 de ani, se prezintă de multă vreme ca suporter al Rusiei, crtitic al Ucrainei și Statelor Unite și dușman al migrației.

În campania electorală din toamnă a acuzat-o pe președinta slovacă Zuzana Čaputová, o fostă activistă de mediu cu vederi liberale, că apreciază „fasciștii” și folosește „salutul nazist” Slavă Ucrainei.

„Pe vremuri ne-au ocupat nemții, azi ne ocupă americanii. Să nu le cedăm! Adevărul nostru istoric fundamental este că fascismul și războiul vin de la Apus, în vreme ce libertatea și pacea, de la Răsărit”, a spus Blaha la un miting, în aplauzele publicului.

Ľuboš Blaha, pe care serverul cehesc Idnes îl numește „regele dezinformatorilor slovaci”, nu primește la parlament doar politicieni proruși din terțe țări, ca Dodon, ci și oaspeți din Rusia propriu-zisă.

În decembrie l-a primit în clădirea legislativului pe ambasadorul rus, iar în ianuarie – a primit o echipă de filmare a televiziunii ruse de stat, interzisă în multe țări europene pentru că face propagandă războiului împotriva Ucrainei.

În reportajul publicat apoi de ruși, Ľuboš Blaha spune: „Nu putem câștiga războiul, Rusia e supraputere”.

Popșoi: O vizită „regretabilă, dar nu surprinzătoare”

Vizita lui Igor Dodon în Slovacia a fost precedată de vizita ministrului de externe moldovean, Mihail Popșoi, care a fost primit pe 19 iunie la Bratislava de ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Juraj Blanár, coleg de partid cu Blaha.

Discuțiile dintre Popșoi și Blanár au avut cu totul alt ton decât cele de la conferința „de pace” la care a fost Dodon, anume „s-au axat pe parcursul european al Republicii Moldova”, după cum reiese dintr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău.

Ministrul de Externe, Mihail Popșoi, a fost și el la Bratislava unde a vorbit cu omologul său slovac, Juraj Blanár, despre aderarea R. Moldova la UE.
Ministrul de Externe, Mihail Popșoi, a fost și el la Bratislava unde a vorbit cu omologul său slovac, Juraj Blanár, despre aderarea R. Moldova la UE.

La conferința de presă comună cu ministrul slovac, Popșoi a declarat că, în urma discuțiilor cu Blanár, Slovacia va susține Moldova în procesul de transformare și aderare a țării la UE.

Europa Liberă a aflat că ministerul de Externe slovac nu știa despre desfășurarea conferinței „Bratislava - Capitala Păcii” și nici că la ea va fi prezent Dodon. Ziarul Sme a scris că nici opoziția slovacă nu auzise de eveniment.

Ministrul de externe moldovean, Mihail Popșoi, a spus Europei Libere că, din punctul de vedere al autorităților, vizita lui Igor Dodon la Bratislava este „regretabilă”, dar nu „surprinzătoare”. Popșoi o explică prin faptul că Dodon s-ar afla acum „într-un casting pentru favorul Kremlinului”. Mai exact, fostul președinte ar căuta astfel aprobarea de a candida pentru un nou mandat cu sprijinul Moscovei.

Nu este pentru prima dată când Dodon calcă în UE pe urmele miniștrilor puterii proeuropene de la Chișinău, și încă foarte de aproape.

În octombrie 2023, cu o zi înainte de întâlnirea cu ministrul economiei, Dumitru Alaiba, ministrul ungar de Externe și al Comerțului, Péter Szijjártó, l-a primit la Budapesta pe Igor Dodon, pe atunci secretarul executiv al Partidului Socialiștilor.

Szijjártó, cunoscut ca portavocea regimului prorus al premierului Viktor Orbán în străinătate, și-a făcut poze oficiale exact în același cadru, atât cu Alaiba, cât și cu Dodon.

Atunci, guvernul de la Chișinău a spus Europei Libere că nu avut cunoștință de planul de călătorie al lui Dodon și că vizita nu a fost coordonată cu vreun minister moldovean.

Umbra lui Dodon. La Bratislava

În ciuda ridicării în slavă de către Dodon a „simpozionului internațional” despre Ucraina, adunarea nu a avut o participare cu adevărat majoră, având ecouri puține și negative în presa locală și în cercurile politice.

Un politician din partidul Slovacia Progresistă, creat ca o contrapondere la alunecarea spre populismul de dreapta și pro-putinism, a semnalat, totuși, trecerea lui Dodon prin Bratislava - dar ca pe un semnal al decăderii culturii politice slovace.

„Au fost vremuri - și nu a fost așa demult - când politicienii slovaci ședeau la masa de negocieri cu aliații occidentali și căutau împreună soluții pentru problemele Balcanilor sau pentru migrație. Adesea, contribuția lor era apreciată”, a scris Tomáš Valášek.

„Dar vremurile se schimbă. Astăzi, de pildă, vicepreședintele parlamentului, Ľuboš Blaha, a stat la masa de discuții la o „conferință de pace” cu un fost președinte moldovean, acuzat de corupție”.

În replică la asemenea critici, Blaha l-a lăudat într-o postare pe Telegram pe Dodon pentru că a rezistat încercărilor „dreptei politice” din Moldova de a-l „persecuta” și le-a urat ziariștilor din presa indepedentă slovacă, în special celor de la Sme, „să facă colaps” admirând fotografiile în care el, Blaha, îl îmbrățișează pe „colegul său de stânga” din Moldova.

Articol realizat cu sprijinul colegilor de la ziarul slovac Sme, în special al lui Daniel Hot'ka. Mulțumiri!

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG