Linkuri accesibilitate

Doi senatori americani propun declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului


Până în prezent doar patru țări sunt desemnate de SUA drept sponsori ai terorismului: Iran, Cuba, Siria și Coreea de Nord. Senatorii Blumenthal (stânga) și Graham vor să lungească lista.
Până în prezent doar patru țări sunt desemnate de SUA drept sponsori ai terorismului: Iran, Cuba, Siria și Coreea de Nord. Senatorii Blumenthal (stânga) și Graham vor să lungească lista.

Senatorii americani Lindsey Graham și Richard Blumenthal au introdus o lege prin care ar fi declarată Rusia drept un stat sponsor al terorismului. Inițiativa a venit la două zile după ce Moscova și Phenianul au încheiat un acord de parteneriat strategic.

Senatorul democrat Richard Blumenthal a spus că o astfel de măsură, prin care SUA ar desemnat Rusia drept stat sponsor al terorismului, este la fel de importantă ca și sancțiunile ce derivă din ea.

„Acest mesaj adresat lumii este la fel de important din punct de vedere moral ca și orice consecință practică. Rusia merită să facă parte din acest club mic și select de ucigași care comit atrocități”, a spus democratul.

O rezoluție similară a fost introdusă în Congresul trecut, de senatorul republican, Lindsey Grahamm, fiind adoptată atunci de senatori. Rezoluția însă nu era una obligatorie și doar cerea secretarului de stat al SUA să facă el însuși această desemnare, scrie The Hill.

Cei doi senatori au ținut să precizeze că rezoluția „nu este un substitut” pentru continuarea ajutorului militar acordat Ucrainei.

Ce efecte ar avea desemnarea Rusiei ca stat sponsor a terorismului?

Proiectul de lege introdus joi, 20 iunie, ar cere Departamentului de Stat al SUA să clasifice Rusia ca stat sponsor al terorismului, ceea ce ar debloca un nou set de sancțiuni și ar restricționa orice ajutoare externe oferite de SUA. Totodată, ar reduce imunitatea Rusiei în cazul unor procese pe teritoriul american.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, atunci cetățenii americani ar putea da în judecată Rusia, ca stat sponsor al terorismului, pentru infracțiuni precum tortura, execuțiile extrajudiciare și luarea de ostatici. În cazul în care aceste procese se vor solda cu câștig de cauză, reclamanții ar putea obține despăgubiri din activele confiscate ale statului sancționat, în acest caz, al Rusiei.

Astfel de precedente există, în istoria SUA. Astfel, în trecut, o instanță judecătorească a ordonat Iranului să plătească despăgubiri de aproape 9 miliarde de dolari pentru victimele atentatului cu bombă asupra unei cazărmi de pușcași marini americani din Liban.

Un alt caz este al Coreei de Nord, condamnată să plătească 500 de milioane de dolari familiei studentului Otto Warmbier, care a murit la scurt timp după ce a fost eliberat, aflat în comă, dintr-o închisoare nord-coreeană.

Proiectul de lege introdus de senatori ar permite unele excepții diplomatice, precum cele care privesc sectorul agriculturii și comerțului medical, Mai mult, ar oferi dreptul președintelui SUA să stabilească - dacă va găsi de cuviință - că Rusia încetează să mai fie stat sponsor al terorismului și să elimine rapid această desemnare, fără a avea nevoie de aprobarea Congresului.

„Nu încercăm să fim provocatori etichetând Rusia drept stat sponsor al terorismului”, a spus Graham.

„Dar după acordul de apărare dintre Coreea de Nord și Rusia, este timpul să reacționăm. Acum este momentul potrivit. Așadar, aș îndemna administrația, având în vedere ce a făcut Putin miercuri, să mergem până la capăt și să desemnăm regimul să pentru ceea ce este: un stat sponsor al terorismului”, a adăugat senatorul republican.

Doar patru țări sunt în prezent desemnate de SUA drept state care sponsorizează terorismul, fiind vorba de Iran, Cuba, Coreea de Nord și Siria.

Eficiența unei astfel de măsuri, discutabilă

Într-un răspuns al Departamentului de Stat al SUA pentru publicația specializată în afacerile Congresului, The Hill, un purtător de cuvânt a spus că această măsură nu ar fi „nici cea mai eficientă, nici cea mai puternică cale de a trage Rusia la răspundere”. Reprezentantul instituției a spus că desemnarea ar avea „un impact asupra coordonării multilaterale fără precedent care a făcut ca sancțiunile noastre să fie atât de eficiente”.

Totodată, purtătorul de cuvânt a mai spus că această desemnare ar putea face dificile eventualele negocieri de pace și ar bloca activele rusești în instanțele americane, împiedicând folosirea lor la plata daunelor pentru război.

Până în prezent, doar Parlamentul European și parlamentele câtorva state membre ale UE, precum Lituania și Estonia, au desemnat Rusia drept stat sponsor al terorismului, în 2022, după invazia pe scară largă din Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG