Linkuri accesibilitate

Dragoș Ungureanu, șeful SAS Ilfov: Autoapărarea, în cazul unei agresiuni, e ultima reacție pe care ar trebui să o avem


„E important, dacă vezi o agresiune, să nu te pui în pericol, că nu ajuți cu nimic dacă faci asta, ci să suni la 112 și să dai toate detaliile, pentru a ajunge un echipaj acolo”, spune Dragoș Ungureanu.
„E important, dacă vezi o agresiune, să nu te pui în pericol, că nu ajuți cu nimic dacă faci asta, ci să suni la 112 și să dai toate detaliile, pentru a ajunge un echipaj acolo”, spune Dragoș Ungureanu.

Dragoș Ungureanu, șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale Ilfov, vorbește la SmartJob despre o meserie pe cât de specială, pe atât de periculoasă. Fiecare misiune trebuie văzută ca și cum ar fi cea mai grea, spune acesta: „Suntem setați să mergem înainte, către amenințare, niciodată înapoi”.

Dragoș Ungureanu este fost luptător SIAS (Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, IGPR), în prezent șeful SAS (Serviciul pentru Acțiuni Speciale), la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ilfov.

E în trupele speciale de peste 15 ani. A urmat cursuri FBI și US Marine.

A făcut sport de performanță. La patru ani s-a apucat de înot, iar de la zece ani a început să practice polo pe apă, ajungând în lotul național al României.

Ca luptător în trupele speciale, a avut nenumărate misiuni pentru prinderea unor interlopi periculoși și aducerea acestora în țară, misiuni în flagrant, acțiuni care au vizat protecția demnitarilor sau martori protejati.

De ce această meserie? „De când am fost mic am avut dorința asta de a proteja, sentimentul ăsta de protecție a oamenilor care nu se pot proteja. Chiar în liceu fiind, am avut câteva acțiuni în a-mi proteja colegii”, spune Dragoș Ungureanu.

Cum să nu te pierzi în misiuni dificile și periculoase, în care viața ți-e pusă în pericol? Printr-un antrenament continuu, mărturisește șeful SAS Ilfov:

„Avem anumite antrenamente specifice, în care suntem puși în situații în care trebuie să ne descurcăm singuri, să găsim soluția cea mai bună în cel mai scurt timp, în așa fel încât să nu cedăm în niciun moment, să mergem doar înainte.”

Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.

Ce anume crede că a contat, în parcursul profesional, ca să ajungă în această etapă, aceea de a coordona luptători profesioniști?

„Cred că ne clădim drumul de la bun început și trebuie să știm exact ce vrem. Cu siguranță, cât am fost la SIAS, de exemplu, nu m-am gândit că voi fi comandant. Sunt oameni care m-au ghidat și mi-au spus când am făcut bine sau nu. Noi nu suntem oamenii vorbelor, ci ai faptelor.”

Cum devine cineva agresor și ce aspecte din viața lui îl fac infractor?

„Motivele care pot contribui la a avea un comportament infracțional ar fi: lipsa educației, sărăcia, mediile familiare care sunt abuzive și în care există deja infracționalitate, influența grupului, abuzul de substanțe, dar mai poate fi și stigmatizarea după încarcerare, iar oamenii ajung să recidiveze.”

„Rutina este cea mai periculoasă”

Cum pot ajunge luptătorii să facă greșeli în misiune? Nu respectă regulamentele, procedurile sau ar avea nevoie de o pregătire mai bună?

„Eu cred că rutina este cea mai periculoasă. Te gândești: da, merg acolo, poate, să spunem că tu consideri că nu e o misiune așa de importantă, că nu se poate întâmpla nimic. Nu. Fiecare misiune e importantă. Trebuie să luăm fiecare misiune ca și cum ar fi cea mai grea.”

Suntem setați să mergem înainte, așa am fost învățați, către amenințare, mărturisește comandantul. Admite că, în anumite condiții, trupele se pot și retrage, dar pentru a se reorganiza, însă niciodată nu se pune problema să nu-și termine misiunea.

„Tot auzim: mascații au spart ușa greșită. Să ne înțelegem. Noi suntem o structură de sprijin, practic, noi mergem cu alte unități din Poliția Română, care ne indică adresa, care ne indică acea ușă”, spune Ungureanu.

Sunt deranjante glumele pe tema asta? „Pentru noi, nu, că știm exact ce avem de făcut, știm competențele noastre. Noi zâmbim alături de voi.”

Cum să reacționăm la o agresiune

Cum să reacționeze un om simplu într-o situație de abuz, de agresiune? În primul rând, să nu răspundem cu agresivitate, să fim calmi, susține șeful SAS Ilfov:

„Al doilea pas: evită conflictul. Presupunem că-ți cere banii. Dă-i banii. Nu sunt mai importanți ca viața ta. După aia, instituțiile își vor face treaba. Justiția cu siguranță își va face treaba, dar viața ta e cea mai importantă.”

Al treilea pas, explică Dragoș Ungureanu, este să păstrăm distanța, să avem o distanță de siguranță: „E un infractor, să spunem, ne dăm un pic mai în spate, să evităm contactul fizic. După aia solicităm ajutor. Țipăm, avem timp să sunăm la 112, ar fi cazul ideal.”

Ultimul răspuns ar fi autoapărarea: „Nu e de dorit să intri într-un conflict cu un om care probabil are o armă albă.”

Are o recomandare și pentru cei care intervin sau care vor să se implice în cazul unui conflict stradal: „E important, dacă vezi o agresiune, să nu te pui în pericol, că nu ajuți cu nimic dacă faci asta, ci să suni la 112 și să dai toate detaliile, pentru a ajunge un echipaj acolo.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG