Linkuri accesibilitate

„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Vladimir Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia


Vladimir Putin la ceremonia de inaugurare.
Vladimir Putin la ceremonia de inaugurare.

Ucraina lansează periodic atacuri cu drone pe teritorul Rusiei, iar pagubele sunt tot mai mari și tot mai importante, iar acest lucru irită Kremlinul.

Valul de drone ucrainene lansat împotriva rafinăriilor de petrol din Rusia a reușit ceva ce care Kremlinul nici nu putea să conceapă: cel mai mare petro-stat din lume are probleme cu combustibilii.

Militarii ucraineni distrug rafinăriile de petrol din interiorul Rusiei și astfel reduc aprovizionarea mașinăriei de război a Moscovei, iar în paralel prețurile la benzină și motorină din Rusia cresc alarmant, relatează Știrile ProTV și publicația Politico.

Prețurile la motorină au explodat

Distrugerile pe care le provoacă Ucraina în această industrie se fac simțite în buzunarele rușilor.

Prețurile la motorină pentru consumatorii ruși au crescut cu aproape 10% numai în ultima săptămână, potrivit cifrelor furnizate de guvernul de la Moscova.

Costurile benzinei au atins, de asemenea, cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni, cu peste 20% de la începutul anului, pe măsură ce oferta se restrânge și tot mai multe instalații sunt forțate să suspende producția.

Miercurea trecută, două instalații de depozitare a carburanților deținute de gigantul energetic rus Rosneft, la aproximativ 500 de kilometri de granița cu Ucraina, au fost grav avariate de drone.

Cel puțin zece rafinării din nouă regiuni rusești au fost lovite în mod similar în acest an, iar oficialii de la Kiev au declarat că industria este o țintă de război legitimă.

„Este ca un țânțar - când nu-l poți găsi, nu-l poți ucide și continuă să revină noapte de noapte, vei fi epuizat. Este o modalitate foarte bună de a elimina presiunea de pe linia frontului”, a declarat Philip Ingram, fost ofițer al serviciilor de informații militare britanice și planificator NATO.

O problemă militară, dar și politică pentru Rusia

Drept urmare, Moscova și-a redus exporturile de combustibil la minime aproape istorice, transportând puțin peste 712.000 de tone de motorină și benzină săptămâna trecută, față de peste 844.000 în aceeași săptămână din 2023.

Politico menționează că este o problemă atât politică, cât și militară pentru Moscova: „Pe lângă faptul că este esențial pentru efortul de război al Rusiei, combustibilul ieftin este o parte esențială a ofertei președintelui Vladimir Putin către public, un antidot la salariile în scădere și la rubla slabă”.

Viitorul nu sună deloc bine pentru Rusia în această privință. Igor Iușkov, analist la Fondul Național de Securitate Energetică al Rusiei, a declarat că este puțin probabil ca prețurile să scadă în curând, iar țara ar putea chiar să fie nevoită să importe benzină din rezervele stocate în Belarusul vecin.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG