Linkuri accesibilitate

Dubai Unlocked: Condamnați, fugari, oficiali din Iran pe lista proprietarilor de case și apartamente din Emirate


Vedere aeriană a Palm Jumeirah, Dubai
Vedere aeriană a Palm Jumeirah, Dubai

Peste 7.000 de cetățeni iranieni, printre care se numără și persoane condamnate sau persoane în strânsă legătură cu autoritățile statului, au proprietăți imobiliare la Dubai. Aceste sunt estimate de experți la valori de miliarde de dolari, arată un material al Radio Zamaneh, entitate media cu sediul în Olanda.

Informația este parte a dezvăluirilor Dubai Unlocked - o investigație media făcută de-a lungul a luni întregi de către jurnaliști de la 75 de instituții de presă din întrega lume (printre care și Radio Zamaneh).Dezvăluirile au început să fie publicate în cursul acestei săptămâni.

Ziariștii de la Radio Zamaneh au discutat cu experți care spun că totalul proprietăților imobiliare iraniene de la Dubai este undeva în jur de 7 miliarde de dolari americani.

Aceștia afirmă că, deși sunt o mulțime de iranieni obișnuiți care au proprietăți în Emiratele Arabe Unite, există pe lista proprietarilor și condamnați, fugari și persoane cunoscute pentru legăturile cu statul iranian.

Abbas Iravani, fost șef al Ezam Automotive Parts Group, condamnat la începutul anului la 65 de ani de închisoare pentru implicarea în traficul cu piese auto și pentru mită, de exemplu, are un birou în clădirea Dubai’s Aspect Tower. Valoarea lui e de 650.000 de dolari.

Altă caz - Mohammad Emami, cunoscut investitor și producător de televiziune, care este în închisoare, unde ispășește o pedeapsă de 20 de ani pentru implicarea în corupție financiară. Prietenul lui, Amir Reza Farzanrad - implicat în același caz - este fugar și e pe listele de scurgeri de informații din Dubai Unlocked.

Radio Zamaneh spune că atât Emami, cât și Farzanrad dețin, fiecare, câte o vilă în cartierul luxos Al-Merkadh din Dubai, ale căror valori sunt 5,5 milioane, respectiv 12 milioane de dolari.

Magnatul oțelului, Rasul Danialzadeh, acum condamnat la 16 ani de închisoare pentru mită, are la Dubai proprietăți de 12,6 milioane de dolari - printre ele, cinci apartamente în zona exclusivistă Al-Thanyah Fifth și o vilă la Palm Jumeirah.

Familia fostului președinte Akbar Hashemi Rafsanjani apare și ea în informații.

Fiul cel mare, fostul președinte al Consiliului Local din Teheran, pe nume Mohsen Hashemi Rafsanjani, are un apartament estimat la 380.000 de dolari. Ehsan, fiul lui Mohsen, are un apartament mai mic, de 100.000 de dolari.

Iar Yasser Hashemi Rafsanjani - fiul cel mic al fostului președinte - și soția lui, Maryam, au două apartamente la Burj Khalifa, cu o valoare totală de 1,45 milioane de dolari americani.

Mulți alți iranieni cu dublă cetățenie - arată documentele - au proprietăți la Dubai. Printre ei, Mehdi Shams, fost director al Shipping Line Group, întreprindere deținută de Republica Islamică Iran.

Jurnaliștii afirmă că Shams, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru implicarea într-un caz de delapidare de miliarde de dolari, și-a cumpărat vila de 20 de milioane de dolari folosindu-și pașaportul britanic.

Pentru context, câștigul mediu anual per gospodărie în Iran în anul iranian 1401 (martie 2022- martie 2023) a fost de aproximativ 2,3 miliarde de riali. Ceea ce înseamnă 3.900 de dolari pe an, adică 325 de dolari pe lună.

„Dubai, care are reputația unui loc în care secretul financiar e important, axele sunt mici, iar proprietățile imobiliare valoroase apar tot timpul, este o opțiune interesantă pentru cei care vor să spele sau să ascundă bani”, spune Organized Crime and Corruption Reporting Project, coordonator, împreună cu E24, entitate media cu profil financiar din Norvegia, al investigației Dubai Unlocked.

Acest articol a fost publicat inițial pe www.rferl.org.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG