Linkuri accesibilitate

Edmond Niculușcă (ARCEN): Bucureștiul e un oraș la Terapie Intensivă, dar măcar nu mai e abandonat în mijlocul străzii


„Bucureștiul e un oraș la Terapie Intensivă. Important e că a ajuns aici, căci era în mijlocul străzii, adică a intrat pe mâini bune. Trăim un moment bun, cu o administrație mult mai atentă și cred că avem șansa să vorbim în 10 ani de un București mult îmbunătățit.”
„Bucureștiul e un oraș la Terapie Intensivă. Important e că a ajuns aici, căci era în mijlocul străzii, adică a intrat pe mâini bune. Trăim un moment bun, cu o administrație mult mai atentă și cred că avem șansa să vorbim în 10 ani de un București mult îmbunătățit.”

Edmond Niculușcă vorbește la SmatJob despre comunitate, despre ce să mai citim, ce să mai ascultăm într-o lume în care pare că social media ne guvernează viețile, despre cum ne putem salva pe noi salvându-ne orașele: „Cred că stima de sine crește dacă oamenii se implică în viața orașului lor.”

Edmond Niculușcă este directorul și fondatorul ARCEN, Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate.

Este o organizație non-guvernamentală (ONG) care susține protejarea patrimoniului Capitalei, promovarea culturii în București și revitalizarea orașului, refacerea legăturii cetățenilor cu orașul lor.

A fost prima numire a lui Nicușor Dan de acum patru ani, când a câștigat primul mandat la Primăria Capitalei – a devenit consilierul personal al edilului pe probleme legate de consolidări și director adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

A demisionat, dezamăgit de cum se mișcă lucrurile în administrație:

„Mă bucur că am găsit energia să nu abandonez complet. Prin ce se întâmplă la Mița Biciclista sper eu că vom crea un model de cum un monument istoric poate fi salvat, readus la viață, reintrodus în circuitul orașului și cum asta reverberează asupra vieții orașului dincolo de ziduri. E important să modelezi lucrurile din jurul tău.”

Poți viziona mai jos acest episod din SmartJob

Casa „La Mița Biciclista” a fost redeschisă de către ARCEN după 80 de ani și este un stabiliment creativ devenit loc de întâlniri culturale, serate, dezbateri nocturne, lecturi, spectacole, petreceri.

E poate cel mai greu lucru pe care l-am făcut până acum, explică Edmond Niculușcă:

„Să aduci la viață, să animi un loc care în care nu s-a întâmplat nimic atâta timp, să-l repui pe harta Bucureștiului e și concretizarea discursului nostru despre oraș. Ani de zile am explicat cum un monument istoric poate să miște dinamica unui cartier, să regenereze orașul, să-l facă viu.”

E important cum arată orașul și cum arată viața noastră în oraș, spune acesta:

„Nu te lasă indiferent modul în care arată locul, te modelează locul în care locuiești și tu modelezi locul și arată mult despre interiorul tău, dar și interiorul tău e modelat de modul în care el arată. M-au marcat, copil fiind, toată arhitectura lui Ion Mincu și felul în care arătau curțile și așa m-am îndrăgostit de București.”

Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.

Bucureștiul are astăzi una din cele mai mari densități de arhitectură Art Deco din Europa, un patrimoniu vulnerabil, care stă să cadă:

„Întrebarea e ce punem în loc atunci când construim azi, aducem sau nu plus valoare acelui loc, acelei zone istorice sau, din contră, sărăcim și mai mult zona în care construim.”

Problema patrimoniului bucureștean e o problemă europeană, crede Edmond Niculușcă:

„Sunt undeva la 164 de monumente istorice de valoare națională, 1.000 și ceva de monumente istorice de valoare B, 98 de zone construite protejate. Ar fi foarte inteligent din partea noastră să vorbim cu instituțiile Uniunii Europene să căutăm o rezolvare. Arhitectura Art Deco, extrem de valoroasă, va dispărea la următorul mare cutremur, ceea ce înseamnă că Europa o va pierde.”

„Mașina stă pe trotuar, tencuiala cade, e un stres continuu”

Un oraș cu mai multe spații publice înseamnă un oraș cu mai multă toleranță, cu mai mult dialog, cu mai multă democrație, iar un spațiu public de calitate înseamnă un spațiu sigur – te uiți diferit la ceilalți, nu ești sub presiunea sau sub riscul permanent, spune Edmond Niculușcă:

„Trăim într-un oraș în care n-ai loc ca pieton, n-ai loc ca om. Noi trăim într-un oraș în care mașina se parchează pe trotuar, în care tencuiala cade, în care piațeta e ocupată de mașini. N-ai pe unde să traversezi. E un stres continuu. Și ne-am obișnuit cu asta, dar nu asta e normalitatea.”

Bucureștiul are nevoie de spații de stat, de tihnă, crede Niculușcă:

„Dacă ne uităm pe Calea Victoriei, sunt puține locuri în care poți să stai, adică nu să stai la o terasă, la masă, să stai pur și simplu în mijlocul orașului, fără să fie nevoie să consumi ceva de la un operator comercial. E nevoie de astfel de spații ca oamenii să perceapă altfel viața lor în oraș. Calitatea vieții urbane vorbește despre calitatea vieții noastre de zi.”

Cât de treaz e Bucureștiul azi?

„Cred că Bucureștiul e un oraș la Terapie Intensivă, dacă privim din perspectiva administrației. Important e că a ajuns la Terapie Intensivă, căci era în mijlocul străzii, ca să zic așa, adică a intrat pe mâini bune. Cred că trăim un moment bun, cu o administrație mult mai atentă la aceste lucruri și cred că avem șansa să vorbim în 10 ani, dacă se face treabă, de un București mult îmbunătățit.”

Avem acest potențial enorm al curților și grădinilor din București, care ar trebui valorificate, avem clădiri ce au nevoie să fie restaurate, cu mari întinderi de vegetație în mijlocul orașului, susține acesta:

„E un oraș cu mult potențial, dar un oraș suferind, un oraș cu probleme majore, care și-a ignorat patrimoniul. E un oraș care pare că a trecut printr-un război.”

„Nicușor Dan să nu uite de societatea civilă din care provine”

Ce înseamnă să trăiești frumos? Ce reprezintă arta de a trăi frumos? A face lucruri cu sens pentru mine, dar și pentru ceilalți, spune Edmond Niculușcă:

„Emoția pe care lumea a simțit-o la expoziția «Monica Lovinescu. Vocea care ni s-a dat», care a avut loc la Casa «La Mița Biciclista», în mod evident era legată de toată povestea excepțională a Monicăi Lovinescu, dar emoția aia a plecat și dintr-o emoție foarte personală, despre un trecut nevindecat al meu. Ea s-a construit de fapt pe propriile mele căutări, ale propriului meu trecut, ale propriei mele traume legate de comunism și de ce s-a întâmplat în familia mea apropo de asta.”

Acesta, crede Edmond Niculușcă, e un mod de a trăi frumos, „punând din căutările tale, din suferințele tale, din fricile tale, din bucuriile, din speranțele tale... în proiecte pentru ceilalți, căci îți dă și ție sens, te bucură și îi bucură și pe ceilalți.”

Crede că stima de sine crește dacă oamenii se implică în viața orașului lor și implicarea înseamnă în toate modurile posibile:

„Protejând copacii din alveolele de pe aliniamentul străzilor atunci când ei sunt tăiați, trăgând de ureche administrația atunci când nu își face treaba, propunând administrației diverse idei benefice.”

Ce i-ar transmite lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, care a câștigat recent al doilea mandat?

„I-aș spune lui Nicușor Dan să nu uite câtă resursă de idei și de soluții se află în societatea civilă din care provine și să încerce să dialogheze cu toți acești oameni care se pun în slujba celorlalți, făcând ceea ce statul n-a făcut ani de zile. Administrația, ca să miște lucrurile mai repede și mai bine, are nevoie de partenerul ăsta extrem de bogat în idei și în soluții, care este societatea civilă.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG