Linkuri accesibilitate

Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile mici. Cine nu se conformează pierde licența


Premierul Marcel Ciolacu spune că Guvernul a început aplicarea legii care interzice „păcănelele” în localitățile mici.
Premierul Marcel Ciolacu spune că Guvernul a început aplicarea legii care interzice „păcănelele” în localitățile mici.

Premierul Marcel Ciolacua spune că guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori. El avertizează că toţi cei care nu-şi mută urgent aparatele rămân fără licenţă.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, în şedinţa Executivului, că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori.

„Vrem să curăţăm rapid de păcănele 90% dintre localităţile ţării, urmând să facem regulile pentru cele 10% rămase în acest moment”, a declarat premierul.

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare pe 29 aprilie. Scopul legii este să limiteze dependenţa de jocurile de noroc. Criticii legii afirmă că legea este insuficientă pentru că majoritatea persoanelor dependente de jocurile de noroc locuiesc în oraşele mari.

Potrivit noii legi, operatorii de jocuri de noroc care pun la dispoziția clienților „păcănele” au obligația să obțină o aprobare primăriei pentru aceste activități. Documentul trebuie să ateste că sala de jocuri este amplasată într-o unitate localitate cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori.

De asemenea, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc este obligat să înființeze și să actualizeze zilnic un registru public, accesibil online, care să includă toți operatorii autorizați pentru desfășurarea activităților în domeniul jocurilor de noroc.

Nerespectarea legii se pedepsește cu amenzi de la 100.000 la 200.000 lei, confiscarea sumelor provenite din activitatea contravențională și chiar anularea licenței.

Legea a fost criticată de reprezentanții patronatelor din industria jocurilor de noroc. Aceștia au spus că prevederile actului normativ nu combat eficient fenomenul dependenței și că e în interesul marilor companii din domeniu, care vor acapara toată piața, în detrimentul firmelor mici și mijlocii din sector.

Legea este considerată incompletă de opoziția politică, care afirmă că flagelul jocurilor de noroc nu există doar în localităţile care au 15.000 de locuitori.

Alte șapte proiecte de lege care vor reglementa domeniul jocurilor de noroc sunt la Parlament.

Două dintre ele au fost iniţiate chiar de coaliţia de guvernare, PNL și PSD.

Unul din proiecte scoate sălile de jocuri la limita tuturor oraşelor şi comunelor din ţară, iar celălalt interzice drastic reclamele la jocuri de noroc şi pariuri în presa audio-vizuală.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG