Linkuri accesibilitate

Șeful Hezbollah amenință Israelul și Ciprul cu un război „fără reguli”


Șeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a amenințat Ciprul cu războiul.
Șeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a amenințat Ciprul cu războiul.

Șeful Hezbollahului din Liban a declarat, miercuri, că nu va mai exista niciun loc sigur în Israel dacă izbucnește un război total cu această țară. Sayyed Hassan a amenințat și Ciprul cu războiul, dacă va permite Israelului să lanseze operațiuni militare de pe teritoriul său, relatează Reuters.

Într-un discurs televizat, miercuri, șeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a spus că „nu va fi niciun loc ferit de rachetele noastre și dronele noastre” în Israel, în cazul unui război total.
Acesta a mai spus că Hezbollah - o grupare sprijinită de Iran și care a fost desemnată ca teroristă de către SUA și UE - are „o bancă de ținte” pe care le-ar putea viza cu lovituri de precizie.
Israelul „știe că ceea ce îl așteaptă și Mediterana este foarte mare... În fața unei bătălii de această amploare, știe că ar trebui să ne aștepte pe uscat, în aer și pe mare”, a adăugat Nasrallah.
Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a avertizase cu o zi înainte că o decizie privind un război total cu Hezbollah va veni în curând. Armata israeliană a declarat că „planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban au fost aprobate și validate”.
Nasrallah a amenințat și Ciprul – stat membru UE, care nu face parte și din NATO – acuzându-l că permite Israelului să-și folosească aeroporturile și bazele pentru exerciții militare.
„Guvernul cipriot trebuie avertizat că deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote pentru ca inamicul israelian să țintească Libanul înseamnă că guvernul cipriot a devenit parte a războiului și rezistența (Hezbollah) se va ocupa de el, ca parte a războiului”, a spus Nasrallah.
Președintele cipriot Nikos Christodoulides infirmă orice sugestie că Ciprul e implicat în conflict în favoarea vreuneia dintre părți.

„Cipru nu face parte din problemă, este parte din soluție. Acest rol este evident, de exemplu, prin coridorul (de ajutor) umanitar, care a fost recunoscut nu numai de lumea arabă, ci și de comunitatea internațională”, a spus el, referindu-se la transporturile de ajutor din Cipru către Fâșia Gaza.

Nu există informații că Cipru ar fi oferit armatei israeliene facilități militare, dar a permis în trecut Israelului să folosească vastul său spațiu aerian pentru a efectua ocazional exerciții aeriene, dar niciodată în timpul conflictului.

Bazele militare suverane britanice din Cipru au fost folosite de Marea Britanie pentru operațiuni în Siria în trecut și, mai recent, în Yemen. Guvernul Ciprului nu are, însă, niciun cuvânt de spus în această chestiune. Există două baze britanice în Cipru, care a fost colonie până în 1960.


Totodată, Sayyed Hassan Nasrallah a spus că Hezbollah va lupta „fără reguli” și „fără limite” în cazul unui război total.

Declarația a fost făcută la un eveniment comemorativ pentru un comandant ucis după un atac israelian săptămâna trecută - cel mai înalt oficial al Hezbollah care a fost ucis până acum în conflictul actual cu Israelul. Hezbollah a dezlănțuit un atac cu drone și rachete fără precedent asupra Israelului ca răzbunare la uciderea comandantului.

Hezbollah a demonstrat pentru prima dată că ar putea lovi o navă pe mare în timpul războiului din 2006, când a lovit o navă de război israeliană în Mediterana.

Rapoartele mass-media și analiștii indică de ani de zile că Hezbollah a achiziționat din Siria rachete antinavă Yakhont de fabricație rusă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG